Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Уште да знаеја некој ефикасен начин за успех, што лесно ќе ни беше на сите... :^)

На elcezelce и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А да пробуваш повеќе пати во денот да нудиш, по 2-3 лажички ќе се собере една каша. Нешто поблаго да даваш од зеленчуците, зачини да воведеш, парчиња, да ставаш кисело млеко или јогурт, не знам. Веројатно си пробала секако, стварно не знам како да натераш бебе да јаде.

На Осе, elcezelce и Thallia им се допаѓа ова.
  3. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Од 7-9 месеци треба 84-91 грам неделно
    9-12 по 63 грама неделно
    Според табелата на Рут Лоренс (Ruth Lawrence)

На Chuchanov и elcezelce им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Елче на твое место би направила следно : не оставам на едно мислење туку закажи кај уште еден педијатар и види дали таму ќе ти предложат нешто како додаток за поттикнување апетит

На Осе, elcezelce, Kolache na mama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Бебе 9++ вчера и денес имаше само по една денска дремка :o како, зошто?!
    Од 11:30 па се' до 20:30 седи буден, ќе даде знак кога е време за 2рата дремка ама никако не заспива.
    Знам дека е прерано да има само една. Дали можеби првата е предолга ако трае 2часа, па и 2,5?

6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Одлично Оли, фала на прашање :D
    Јас на работа, мали со баба се чуваат едвај издржува жената ја капна..Сано да влезам во врата да ме види и ми се лепи за мене никој неможи да го земи дури не заспие..Му фалам изгледа, ама лепенка е не дава да мрднам и си го носам со мене во вц, па надвор па пуштаме машина, бришиме прашина и се со него во раце а тежок е машала грбов ме кини..кај на работа 8 саати седам па и после со него капнувам :)
    Вие?

На Chuchanov, Lady Leona, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Колку часа спие ноќе?
    И скок да не е? Мојов така правеше некои денови во седмиот скок :sweat: Потоа се регулираше и си спие пак како претходно.
    Добро е, јас по цел ден со него сум, но мислам дека во кујна сум најголемиот дел од времето :D

На babyboy1, Lady Leona, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    @0ли не спомнувај кујна,ке ја запалам:D
    Стварно нон стоп сум во кујна,цело време спремам,па чистам,и пак е лом(lalala)
    Среќа бар јаде малава,се исплати маката.
    Во меѓувреме и таа е со мене,во количка, па истовремено ја анимирам,собирам тракатанци од под,пазам да не се убие со некој кујнски алат или да го испие зејтинот:rofl:

На Lady Leona, Thallia, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ноќе околу 10 до 10,5 часа. Не знам дали е скок, еве баш сега погледнав во ап, следува 7ми, ама дека синко е доста порано од термин роден ич не ми се поклопуваат скоковите (ни по термин ни по ден на раѓање)
    Се надевам ќе се среди

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    :rofl:
    Значи во живот толку не сум дремела во кујна...
    Среќа не мијам ништо од садови и мм се занимава со тоа, инаку нема да мрднам ич.
    Но убаво кажа, среќа се исплати маката.

@WonderGuurl Има фора за да спие уште, иако спие 2 часа прва дремка.
    Инаку скоковите не ги рачунам според термин, не тера така, се поклопуваат според датумот на раѓање. Ептен ми е познато ова што го пиша, по 2-3 дена така правеше, се чудев како може да не заспие кога е од 11 станат, но малку забушава со вторите дремки кога е во скок.

На Biskvitcheee и dunika им се допаѓа ова.
  11. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Не знам, не правел така во скок, ова ми е ново скроз :D ама веројатно на тоа се должи, ќе видиме

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Има ли некој скок на недела дена пред да наполни 10мес? Ни ноќе спие,храна почна да одбива, нонстоп кенка, мислев заби ја мачат ама веќе 4 има извадено и колку што можам да видам нема нов за излегување. Трет ден од борбава

13. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Дали ви се случило бебе 7+ или било која возраст во спиење да липа, звукот многу ме исплаши.
    Втор пат вчера правеше така , првиот од паника ја разбудив ,синоќа ја смирив со галење после пола саат. Не сакав да ја будам зошто цела ноќ само два саати спиеше,ама се загрижив многу. Што би можело да биде ?

14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    273
    Еве слика за скоковите. Се сметаат од терминот за раѓање. Ама 7ми скок е околу 10 месеци :)

Прикачени фајлови:

На Mila987 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Сонува,не е страшно.
    И мојата понекогаш правеше така,како маче ке квичне и липаше еднаш-два пати.Не се ни будеше,сватив дека сонува.

@Mila987 регресија во спиење имаат,плус се посвесни се за светот околу себе,па се друго е поинтересно од сон:)

На Thallia, Mila987, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586

Дека долго време пола саат...
    А регресија тој период има?

17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Уф,не сум сигурна но мислам во 8миот месец има регресија.Мојата откако е родена е во регресија,си се буди да цицне и да си поигра кај 3 доста често.И тоа не се буди со отварање очи па да полежи,туку директно се крева и е во движење или “збори”:D

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Има регресија меѓу 7ми и 8ми. Малиот еден период се будеше секоја ноќ околу 12h и седеше буден до сабајле, не прашувај како издржавме :drunk: Инаку, за тоа што плаче во сон сонува нешто најверојатно, го преживува денот. Гушни ја само, ако треба и подразбуди ја да види дека си тука.

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Леле мојот така еве сег аму е последната дремка и дв апати заплакува так ажално цимоли душа моја. Го глама го гушкам се смирува продолжува. А приметив и деновиве дека многу лесно се буди. Нема д аможе нешто да се сврти да се намести како што сака( тесно му е во креветчето хаха ги качува нозете на оградата на креветчето ) и почнува да цимоли отвара очи го земам или некогаш го местам само и продолжува. Значи од регресијаваа е 7++ е . Ајде нека минува вака со лесно и побргу.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Ќути , ноќеска од 22ч. до 01. се разбудила во 1 и ни да даде глас ,отворам очи гледам она грабнала ќебето гризе ли гризе |(
    Ај ја земав цицаше и одма запиња да стане :o ај божем нишкање еден саат ништо и текна ќе скока од нозеве:!: ај сменив пак пеленка џабе до 4 во 4 заспа ,колку до 5 ...од 5 до 7:30 се забавувавме ,заспа до 8:30 :drunk:
    Од 12 до 15 спиеше денес ,во 17 заспа пак пред 15 мин со плачење се разбуди и сега урла низ спална :whew: арно се истуширав во овој пола саат:rofl:
    Јагода на шлагот е што добив вчера (wtf):drunk:
    Ии колку трае ова ?:smirk: