Сега сме добри. Температурата траеше една вечер само и помина. Беше малаксана и бараше често да цица, најверојатно заради хидратација. Еднаш дадов далерон и тоа ептен малку. Но откако помина температурата се исфрли по телото. Докторката вели дека осишот е од вирусот,само ќе помине. Имаме проблем до јадењето ,ништо не јаде деновиве.
Мајки помош. Малата ми е 8++ и вечер кога ја ставам да спие на грб после некое време се врти на стомак. Јас ја ставам на грб а таа пак се врти. Мн пати вечер кога се разбудам таа е на стомак легната. Знам дека не треба така да спие и мн ми е страв, совет што да правам?
Од моментот кога се способни сами да се доведат до таа позиција, сосема е безбедно да ги оставиш така. Ризикот од сидс е најголем до 3ти месец, кога не можат да ја кренат главата и затоа не се препорачува да спијат во било која друга положба освен на грб додека сами не почнат да се вртат.
Ја знам дека ние не треба да ги вртиме, а сами ако се вртат е во ред само битно да го ѕиркаш главчето дали го врти настрана за да дише
Бебе од 8м се врти како му одговара има бебиња на таа возраст почнуваат да се исправаат. Малата од коа почна да се превртува ми спиеше на меше.
Мајки, По колку грама им се оброците на вашите бебиња на 10-11 месеци ? Ние имаме 3 оброци и една ужина Да не е малку ? И еднаш до два пати цицање сабајле и пред спиење обично
250 грама 3 каши на ден, 2 ужинки и 250 мл млеко пред спиење навечер и понекогаш сокче од овошје 120 мл на ден
Здр мајки.. Бебе е 10 ++.. Имаме 5 запчина.. Оваа недел одбив д јади, ништо не сака.. Со сила, солажење е се да касни некоја лажичка.. Не се буни ама го чува вп уста.. Мислам дек е од заби.. Плус почна д се удира на ушето исамо го фаќ, го трга го плеска... Некое искуство?
Сокче обавезно пие или чај 150 мл на ден Значи може уште една ужина да и давам Оброците ни се најчесто од 250 гр до 300 , многу ретко 220-230 гр
Мислам дека не е малку ако качува килажа и ако не покажува дека е гладно со јадењето што го јаде. На моето оброците му се по 200-230 гр Има 3 оброци и една ужина ако не ја преспие. Пие млеко кога ќе стане, во 11 и пред спиење.
Не ја имав мерено цел месец И вчера ја мерев уште нема 9 кила , а последниот пат беше 8800 Некако се замислив мислев ќе има 9кила и нешто ама не. И си викам да не и е малку јадење , да не треба уште една ужина Она е стрвна , ќе се наручка и со нас после пак штрпка и отвара уста цело време ако некој друг види дека јаде , ако не и дадеме се лути хаха Мислев од што е стрвна и си сака да јаде ,а оно може и се мали оброците па гладно е детето. Стварно незнам што да мислам Ќе пробам со уште една ужина ќе видам само временски кога да и ја вметнам
Моево ужина нема секој ден . Нема кога да ја дадам ако се подолги дремките. Или пак ќе и го расипам оброкот. И незнам што да правам. Може грешам незнам. Инаку 3 оброци по 200 до 250 гр. Млеко по 150мл 4 пати во едно деноноќие.
Не грешиш според мене, ете слично е и кај моето. Некогаш заспива покасно и ја прескокнува ужинката (таа попладне што е меѓу ручек и вечера). До 1 година сосема е ок да немаат ужинки, млекото е исто така важно.
Да , обавезно житарка за доручек Ручек ако нема месо , знам ориз да и ставам со зеленчук Вечерата ми е чоколино , кексолино со овошје , бисквити со овошје , тарана со урда павлака , лепче со кисело млеко Оброците зависи кога колку ќе излезр , најчесто се 250 до 300 гр
Е , мојава еднаш до два пати цица Колку количински цица појма немам Да купам млеко да и давам тогаш Вие цицате или?
Три месеци веќе не цица, само ад користам оттогаш. Ако си цица, нека си цица, може ако сакаш во оброк да ставиш ад. Може да не ти го прифати да пие, а може и во каша да не го бендисува. Шише не знам дали да дадеш, тоа е твоја одлука, само знаеш дека постои можност да се одбие од цицање ако пие од шише.
Како што кажа Оли зависи од детето.Другарка ми кажа 170 до 200 било нормално за од 9 до 12 месеци така и кажала педијатарот ама нема врска секое дете си е различно, битно е да биде здраво и да качува нормално на килажа.Нека се живи и здрави
И ова заборавив да ти кажам, на година треба да ја триплира родилната тежина.Моето е 3650 гр родено сега има 10450 гр 11 месеци е