Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ништо страшно и да не ја триплира.

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Да да знам за тоа триплирање родилна на годинка

На Babyboy2020 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.298
    Допаѓања:
    16.349
    Тоа со дуплирање и триплирање на тежината не е правило. Го слушав еднаш др. Сајковски, рече дуплирање на тежина до 6 месеци да но за бебиња родени 2500-3200гр. но не и за бебиња родени 4000гр. или повеќе.Мојата е родена 4020гр. што значи дека до годинка треба да е 12кг?? Не е баш издржана тезата ...

На dunika, PurpleMind, Kolache na mama и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене само докторката во диспанзер загрижено ми рече дека треба да триплира, а он не беше ни близу. Требаше за 2 месеци да качи некои 3кг што е невозможно на таа возраст. Ич нема логика. Бебиња родени помали можат да ја триплираат и до 6 месеци, поголемите тешко. Мојот е роден 3900 и сега на скоро година има 10кг, а би требало да ја триплира (12кг). Гледам некои бебиња на 15-16 месеци имаат едвај 12кг така да, воопшто не сум загрижена.

На dunika, Филотеа, PurpleMind и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Да , и јас мислам така.
    Неможам да го прејадувам детето од таа причина само да ја има бројката
    Плус мојава нема стоп , а и си кака многу
    Се надевам нема простор за паника :)

На PurpleMind и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако бебе е среќно,здраво,право ич не му се секирај.Има бебиња атлети си се, да не јаде воопшто или само по две три лажички во ред да се грижиш, ама вака е супер бебе така да не се секирај :)

На PurpleMind и Maja92@ им се допаѓа ова.
  7. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    Еве ме и мене во темава, си направивме 6 месеци, кога летна времево не знам.:wasntme:
    Колку оброци имавте на 6 месеци?
    Јас се уште 1 му давам а се мислам и втор да му воведам бидејќи еве 1 месец тераме со воведен 1 оброк. Јаде по 130-140гр.Добро напредува.
    Сакав и да прашам со што си играат најчесто? Не знам точно каква играчка да му земам, овие дома веќе не му се интересни, почна да се заигрува со кутијата од марамиците, со далјинско:lol: и со разни други предмети околу него.
    А што убаво си ги гледаше музичките
    играчки, ги вртеше од сите страни..
    На под не ми се става се уште не е стабилен со седењето за на шарената подлога да го ставам.Од кеф ја купив предвреме.:)

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.747
    Зависи од висината, ама 12 кг и те како се соодветни за дете од 1 година. Синко роден над 4, на 1 година имаше 12 кг и 83 цм. Не беше буце, таман си беше.
    Сега на 21 месец има исто 12 кг и 90 цм. Слаб е ама тоа е. Јаде колку му е доста и ки залче повеќе.

9. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    @Jana06 Најсреќен роденден на дечкото голем да растее,да има безгрижно детство :l::party:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Не го ставаш на под да си лази? Ја го оставам не дека лази скроз ама се вртка се тегне се движи му редам коцки ги превртува ги игра и тропалки да држи да тропка.
    Втор оброк можеш да воведеш веќе

11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Ве молам за совет. Откако почна да може сан да се подига и стои поторен воопшто не сака да си игра на земја да лежи да се труди да лазе значи ќе седи му здосадува и дига раце да се исправи ако нема ништо околу него почнува да плаче да се лигави ќе легне на грб и леже и плаче не лази не се ни труди да се сврти на страна на стомак како што си прсвеше порано само се дере драматично се додека не го земам. Откако мина кај громчето од 6риот скок лежење на под играње и трудење за да се оридвижи да лази нема шанси, исто кога не ме гледа си седи си разгледува само пто ќе ме здогледа викнува да плаче по мене . Сега ништо не можам да направам од него. Незнам што да правам . Фаза ли е ќе се врати ли во нормала

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Или да го вртиш ти да му покажуваш без да го земаш во раце или пак можеби не сака да лази можеби дирекно ќе оди.Ставај го во креветче да се држи и да оди и таму ставај ги играчките.Моето почна на креветче да се исправа и да стои без раце или со една рака да движи па после тоа на земја.Седни и ти до него и подај му раце нека се држи и нека оди,чекори (сега ортопед и на тебе ќе ти треба:D).

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    Јас на 6ипол му давав 2 оброци тогаш и месо му воведов.Инаку моево е 11 месеци и уште си игра со даљинско и се друго освен играчките, зависи од детето тоа

14. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Како да му олеснам на бебе 7месеци, многу затнато носе, не кашла, нема ништо на гради, доктор вели само пумпица и низита спреј и бекутан морска. Не помага чњкам 8часот да се јавам. Буквално не може да диши, се измачи цела ноќ

15. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.096
    Како е сега? Ние само со Синомарин и пумпица го решаваме проблемот.

16. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.096
    Девојки, дали во периодот од 10-11 месеци и вашите бебуши константно вриштат ако не им се обрнува внимание? :D Утешете ме дека ова е само фаза... :^)

На Silvi00 и Maja92@ им се допаѓа ова.
  17. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Затната е уште. Сабајле правевме КС, леукоцити се 10,ама за бебе е ок.
    Зедов синомарин, инхалатор, павле крема за гради и педијатар рече 2 до 3 пати на ден инхалација со синомарин, низита спреј 3пати на ден, кремата исто 3 пати најважно навечер пред спиење. Пумпицата не ми врши многу работа, знам дека како и секое бебе многу мрда. Пробав со инхалаторот, плаче вика ама не ја мрда главата толку. И ми кажаа и да плаче повеќе ќе инхалира :sweat: се надевам ќе и олесни, се измачи цела ноќ, сака да спие, а не можеше

18. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    273
    Истото беше и со моето баш после шестиот скок... Еден месец ми се врати скрпс назад со развојот не сакаше ни да се врти ни да се намести на стомак абе ништо. Баш кога бевме кај ортопедот и спомнав и рече дека е нормално да имаат таков период. Ќе си се врати сам во нормала за некое време

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Вришти плаче или онака си вика?

20. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Бебе 7месеци уште не седи само, цел се клати. Висок е и педијатар ми вика поради тоа накај 8ми месец ќе заседи сам :?: