Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Fallen.Angel Да не те замараат околу тебе што не оди детето, па ти се секираш?
    Моево скоро направи година и не се пуштил, па не се замарам. Засега во место стои без да се држи, си тропа со играчки, но не направил чекор. Гледам дека сака сигурност да осеќа и се движи само држејќи се на мебел, на ограда и сл. Но навистина не паднал ниту еднаш нешто опасно, а ако падне нешто изгубил баланс, како на страна да паѓа и се дочекува како да го укочува телото или на газе паѓа, но верувам тоа е затоа што фазите ги поминува сам.
    Рака ако му пушам, ми ја турка, се буни и вика, смешен ми е, а ако му фатам раче, го извлекува од мојата и седнува, не сака помош и врска нема што значи да оди за раче :D
    Нема зошто да го тераш нешто, не е спремен сега и тоа е тоа, ќе прооди кога ќе биде.

Последна измена: 16 мај 2021
    На Филотеа, Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    А зошто очекувате на 11 месеци да оди? Моето прооде на 13 месеци и проодување не значи ај чао мама сам одам ехеее додека почнат стабилно да одат ке пројдат уште 3 4 месеци.
    Има деца претпазливи и си одат полека а има такви само право и пајѓаат како секири.
    Не вреди да се секирате кога ке прооди се додека гледате дека дете се развива психомоторички за возраста како што треба.
    Може се мрзеливи може плашливи но од годинка па натака ке прават чекори дали сами дали за рака си зависи од дете има и на 10 месеци прооделе и на 16 исто е и со зборување итн итн...

На MilaSs12, Alishan30, Monella и 6 други им се допаѓа ова.
  3. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    Леле,ние сме рочно 10м. Иато... ае буди на пола саат, 20 мин цела нок, и на цицка... А убаво и руча и вечера и ке се нацица пред спиење и пак станува 100пати... Пробувам ко ке стане со нишкање да го презаспијам, вришти,тепа,се бутка во гради за цице. Што ке се прави вака не знам.

На Silvi00 и Anaouou им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.144
    Допаѓања:
    26.030
    Тој во 10месец нас ни беше најтешкиот скок, исто се будеше секој саат и беше залепена за мене, издржи и давај цице.

На Silvi00 и Anaouou им се допаѓа ова.
  5. anitka-fifa

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    Ох, до кога да издржам...од бебе е таков. Се будеше пред скоков на секој саат ипол до два максимум, а сеа со скоков на пола саат.
    Мислам дека е повеке до навика за цицка(ја третира ко цуцла) сакам да почнам да намалувам на нокни подпи постепено, ама вриштиии бреее

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    876
    Мајки,кои електролити ги користите? Во ниеден зегин ги нема на Хумана и не знам кои да ги земам сега

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    ORS Alvogen.
    Најприфатени се.

На Zumbulce9 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    ORS Hipp

На Dikinzi и Zumbulce9 им се допаѓа ова.
  9. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    876
    ви благодарам!

10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.457
    Допаѓања:
    8.839
    Мајки бебето ми е на доење и 1 оброк и ужинка, 6 месеци е. Последнава недела дена има многу тврда столица, буквално топчиња кака. Давам и вода ама слабо пие, шише не фаќа. Што да и дадам да ја омекне? Слива давав од купечките кашички 2 дена за ужинка нема промена. Да сменам нешто јас во исхрана? Капки некои има ли за ова? Давам Ваја пробиотик.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Вода со лажичка да пробаш или почесто цицање?
    Круша можеш, просо, ручек пример батат со уште нешто и со адаптирано направи и да си внесе повеќе течност. Или пример некоја готова инстант ноќна каша имаш јаболко и просо ..

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Во прво време и не пијат многу вода, само неколку голтки, ад или мајчино млеко им е доволно. Имаш приметено од што му се ствара запек? Или од сѐ?

13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ние на 7 мес неможевме да седиме... 7 и пол почна повеќе да седи ама секакп паѓаше.. Едн недела пред да направи 9 седна самостојнпп во смисла и од лежење и од лазење сам да си седни без да паѓа..

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Freezyderm 25 faktor

15. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ние сме 11 месеци.. Јади3 пати по 250 300 грама.. Плус две ужинки.. Измеѓу смоки, нешто лепчњ, геврече што и да види ам ам и шлапка и му давам.. И цица колку сака.. И пак навечер станува Х пати....

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.457
    Допаѓања:
    8.839
    @Milkiway просо уште немам воведено.. и брокула сакав да воведам, и да пробам само со овие намирници што делуваат лаксативно неколку дена па да видам..
    @PurpleMind не сум приметила но изминатиов месец откако почнав со вкусови прво имаше нормална ама нередовна столица, на 2-3 дена какаше. Потоа 1 недела не беше какана и од тогаш наваму кака 2-3 пати дневно ама тврда и е столицата. Мешето не и е тврдо на допир. Педијатарот кога му кажав не ми искоментира нешто посебно, ми рече као се навикнувал организмот на цврста храна, ама мене некако долго ми се глеа. Крвната слика пред неколку дена беше супер, вака си е весела... Јас периодов се погоди не внесував мн течности и јадев посува храна, дали е до тоа не знам..Инаку на неа и давам се комбинирам што имам воведено но сега нема да давам еден период храна што прави запек, па ќе видам..Се мислам и биогаја да земам, таков користев од новороденче, сега второ шишенце од Ваја трошам, па ќе видам...

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  17. PurpleMind

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    И јас прво помислив дека можеби е ради тоа што организмот се навикнува. Ако детето си е весело и нема мака, а и педијатарот не изреагирал, веројатно нема место за паника.

На Izzy_0504 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  18. anitka-fifa

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    значи нема надеж за преспиена цела ноќ

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    И јас се надевам ама кој знае како ќе биде

На anitka-fifa и Dikinzi им се допаѓа ова.
  20. PurpleMind

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    @Lovebug01 баш сабајле моево го приметив дека се мачи да се искака, кога земав да сменам пелена, имаше само две брбувчиња. Кај нас делуваше доење+формула, значи зголемен внес на течности, гледам после си се искакал нормално.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.