Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @joy1 @zuto skraja bilo da sme zatvoreni kako vo kafez :@ setame koga dozvoluva vremeto,sekoja nedela ideme na vikendica,sekoga e lefterno oblecen i doma i nadvor...megjutoa daleku podrugo ke bide vremevo da se oprai pa da setame sekoj den.Sekoj vtor uste e so virusi pa poslabo ideme po gosti,voopsto ne ideme po zatvorenive trgovski centri i slicno.Kolku I da e mal,sigurno razbira I nego mu e preku glava sto se vika od soba vo soba,od pomalata vo pogolemata I taka sekoj den :D:sweat: vecerva bevme na gosti,ista pesna mu pagjase glava,nikako da zaspie.Rekord postavi,od 14.50 duri vo 23.40 zaspa!!!I vo kola ne go fati dremka...P.S.Kaj i da e,ili so zabce ke se razbudime ili skokot e,mada sme 6+17. Sreka utre I kamenja da pagjaat ke se proluftirame,kontrola na ortoped pa do GTC da kupime balon so helium,gi obozava :)

2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    @PUPICA да не те разочарувам ама мојата малечка почна да прави така на 6 мессеци и ден денес заспиваме со викање. Морам да и се развикам за да се расплаче или нема заспивање. Истото го прави и во градинка. Ја караат секој ден кога ќе дојде време за спиење. Инаку, ќе си плачкара и ќе ги трие очите ама не заспива

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  3. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И јас син ми кога беше помал и кога ми досади да го нишам во перница, ќе го чукнев по газето( да не се разбереме погрешно, по памперсот онака полека) и ќе му речев НАНАЈ, неколку пати.
    Ќе си поплачеше и ќе заспиеше.
    А, со ќерка ми го немам тој проблем, од почеток со цице заспиваме.

На PUPICA и anina им се допаѓа ова.
  4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас им завидувам на оние мајки чии деца заспивале на кревет без нишање. Моите така да ги оставиш одма скокале за играње. Ококорени деца имам8-|. Очи - филџани. Ама па откако ќе заспијат не се поместуваат до сабајле. Како ќе ги легниш така ќе ги разбудиш:lol:

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    ^ Јас не познавам такви, ретки се. А за завидување и јас би им позавидела.
    Јас кога би ја легнала ќерка
    ми сама во креветче или би се убила од плачење или сега како што е поголема би скокнала.
    Првиот месец ја ставав во креветче, ама многу често се разбудуваше за цицање, што си ја зедов со мене да спие. И уште заедно спиеме.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Кај сп маркет кај зградите што се. Или поточно на улицата од кај сити мол накај гоце студентскиот кога одиш доаѓа од лево спроти зегин, анса... Има едно пролазче под зградата, продавницата е лево на самиот пролаз.
    Се надевам не е толку лош описов :worried:

Последна измена: 25 март 2015
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  7. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Mojot sin otkako e roden ne spie cela nokj da se lulka da se niska pa so pesni sve sum probala rezultat nema sve pogore e:( najlos mesec i najtezok bil ovoj 9 mesecne znam dali od zabi ili sme nastinale eve vekje nekolku dena kasla suvo bez slajm. go odnesov kaj maticnata mu dade avil surupce dva pati na den za kaslicata i paracetamol po potreba rece deka nema potreba od antibiotik. da dena go pieme surup i nema nikakva promena nitu so kaslicata situ so raspolozenieto ( sve poloso e sekoj den ;( ;( ) sve sum probala toj nikogas dosega ne spie vo svojot krevet samo vo lulka sto e vo zidot postavena;(
    ovaa vekje nema spas i mene vekje mi snema i trpenie i zdravje i zivci i sila:(
    ne znam kako ponatamu kje terame ne gledam spas vo nisto vekje sve sum probala;( ;(
    izvinete majki za postot mozebi stanav dosadna ama morav nekade da se olesnam ;( samo toj sto go pocustvuval ovaa na svoja koza moze da me razbere :(

8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    37.554
    Што и да ви κажеме,нема утеха,не сме во ваша κожа,но можеме да замислиме κолκу е тоа напоρно и тешκо. Сепаκ,мајκи сме,сеκоја непρеспиена ноќ се забоρава со само еден нежен поглед од нашите најсаκани,една насмевκа...
    Ние сме со ρастечено носе,κиваме и потκашлуваме. Не саκа да јаде цвρста хρана,со цицање до сега сме оκ. Да му нудам јадење или да не фоρсиρам? Сигуρно имаме виρус заκачено.

На TIGARCE86 и slimy им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Ќе се снајдам, знам каде е Сп, сум поминувала и низ зградите ;) Фала.

@LaDyDoLl нуди јадење, па колку лапне толку, ништо на сила.

На LaDyDoLl и zuto им се допаѓа ова.
  10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    А замисли ја оваа ситуација 11 месеци наназад - нишкаш со часови за да заспие, заспива после полноќ, ти се буди по 10 пати во вечерта и ја заспиваш наново... И згора на се некој ќе ти каже ,,така се станува мајка,, Аман бе...ја на батерии да не сум,па и мене ми треба сон.
    Реков јас, кај и да е од некоја ментална установа ќе ви пишам.
    Искрено, сонувам за моментот кога ќе можам да ја заспијам без нишкање во раце и да знам дека до сабајле ќе нанка цврсто. Кога ли ќе е тоа?

И мамици сакав да ве прашам дали им дозволувате на вашите бебиња по подолго време да гледаат на компјутер цртани и песнички? Кај нас дома, добар дел од денот се пуштети едни те исти клипови и бебушка многу ги гледа. Само такви песнички можат да ја скротат некое време, инаку е ептен пргаво дете кое се нешто сака да прави,затоа и ги пуштам често. Се плашам да не претерувам и да не и наштетат на видот... Ушто од сега компјутерот ни е најзанимливата ,,играчка,, И свесна сум дека грешам...
    Дали вие им го ограничувате времето ,,пред компјутер,, на вашите бебиња?

На TIGARCE86, iki26 и anina им се допаѓа ова.
  11. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas na sin mi nikako ne mu dozvoluvam da gleda tv a pred pc go drzam nekoja min koga zboruvam so majka mi na skype,kolku da go vidi,pesnicki slusame,peeme ama nikako gledanje,pokraj sto e stetno za vidot ,steto e i za mentalniot razvoj na bebeto/deteto zatoa do dve godini ne e preporaclivo da gledaat tv/pc isto ti e.
    sekoja majka za sebe si znae i si odgovara ama jas mislam deka preteruvas (bez navreda,ova e moe mislenje)

12. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Во врска со цртаните и песничките моето дете гледа ама се трудам тоа да биде што помалку.Теоретски е невозможно да му забраниш на детето да гледа телевизија оти во спротивно треба и ти да не гледаш.Значи цел ден треба само радио да слушам па ке збудалам.Ние некогаш со цртани јадеме оти во спротивно не сака лажичка да виде.Јас незнам што би правела без телевизија по цел ден сум сама со детето и некогаш ми треба да се загледа во цртан за да завршам некоја работа.Знам дека смета повеке на менталниот развој ама како што кажав се трудам колку што може да биде помалку.Тоа може да те разбере само некој што е по цел ден сам без никаква помош од страна.

На janula и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Пред пц нема седено до сега.Тв ,гледа, околу 20 тина мин дневно.Лалалупси или бејби тв каналот на далечина од 2 и пол метри.Штетно е се,што да се прави.Треба во тој случај тв то од дома да го отстранам.

14. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Jas od 5 meseci pocnav da mu davam da jadi. Mislam deka e krajno vreme da mu voveduvas dopolnitelna ishrana. Veke e golemo, ako e 7 meseci....Pa eve go 11 meseci napraj bas denes, se jadi. Samo zelka, riba i med ne, oti mn bilo malo za takva hrana. Duri i manga jadi kako vozrasen, sarmata ja cistam od zelkata i mu davam cela kako rucek. Pocni so hrana dopolnitelna, i plus majcino mleko. Po malku mozis da mu davas, prvo jabolce, pa banana, morkov, kompir i taka so red da se naviknuva. Jas nemav mn majcino mleko, ama pak eve uste go cicam hihih lakomec e toj, se saka. Abe nema gajle, koga bese zimata i moeto bese nastinato ama ke mu pomini, od majcinoto mleko ke mu pomini. Ako bese naviknato i na druga hrana, ke ti recev malku limonov sok da mu dades, ama eve ne e. Jas mu davav po malku limonov sok, nekolku lazicki denot. Nisto drugo.

15. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    vo prAvo si,koj e po cel den sam ke zbudali i jas sum po cel den sama so sin mi i nekogas zbudaluvam ama koga toj e buden jas tv ja gasam,se igrame ili peeme ili slusame pesnicki ili jas na pc si gledam ama eve skoro 5 meseci sme i dosega ne sum go stavila pred tv.

16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Inaku za spienje, posledniov mesec zaspivame so niskanje, ama stanuva ednas ili niednas navecer. Samo si gi vadi racete nadvor od krpata - inaku ako ne go zamotam ne mozi da zaspie. Koga bese pomal na sekoi 3 saati stanuvase, zatoa bev mn nenaspana i neraspolozena. A @bambusce ako i na 11 meseci ne saka da spie dolgo - odi na lekar, toa mene bi me zagrizilo. Eve go 11 meseci e i nema pozivo detence od sin mi, ama navecer spie kako jagne. I preku den spie uste dva ili 3 pati redovno. Ne go stavaj pred kompjuter, em e stetno em ke go zracis uste kako mn malo

17. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Син ми не обожаваше да гледа тв. Бидејќи и ние живееме сами а мм постојано на работа, морав да пуштан глас повеќе за син ми да молчи. Ама не гледаше до две годинки. Тогаш му купивме CD со Каспер и се заинтересира за тв. Можеби е штетно ама доста зборови на англиски ги разбира. Дури и се чудам понекогаш кога ќе ми преведе цела реченица.
    Ќерка ми па исто. Не погледнува во тв, ма што сака нека има

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Бебето на лејди одамна јаде цврста храна.А лимон не се дава пред 12 месеци.Уште помалце манџи со запршки.

На snegulkata, НаталиЛили и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  19. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Limon se dava posle 9ti mesec, zaedno so portokal i drugi citrusni ovosja. Makar sto portokalot ne mozi da mi go podnesi, ne spie navecer ako preku den jadelo portokal. A mangi posle 12 meseci? Prv pat slusam. Mene mi rekoa na bolnica pri kontrola deka moze se da jadi. Osven tie tri proizvodi koi gi kazav vo mislenjeto. A denes kakvo meso peceno ke jadi so kompiri so zacini celoto hihih. Nisto ne mu stanalo dosega pu pu da ne go urocam. Mene prekina da mi gi saka mangite kako za bebinja uste vo 10ti mesec koga vleze ne sakase da gi jadi i morav mangi da mu davam

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Блазе си ти ;)

На slimy, snegulkata, LaDyDoLl и 1 друга личност им се допаѓа ова.