Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    9.392
    Читав за ова по групите на фб и многу ми беше чудно, и како се нанесува виното, нели може да му се случи нешто на бебето сепак алкохол е.

2. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Бебе точно 9 месеци ,и пробива горното единиче. :sweat:
    Сосем смени седиме и де кај мене пушта раце ако ја држам јас кај баба и ,цел ден така да седиме ,цел ден тоа ќе го прави. ;(
    Само во раце бара и цело време ќенка. ;(А порано кај и да ја ставам ќе се зигра и не мрда ни плаче... :!:
    Сега ниво вц не можам да одам одма плаче. :drunk:Дал е некој период или што е не ми е јасно...
    Па и на полноќ заспива ,5-6 сабајле се буди и се беси на креветче како мајмунче :inlove::@
    Мозокот не ми работи од хронична ненаспаност|(:worried:

Друго, добивам совети дека треба да ја ишишам лустер или единица за да и се згустела косата ...:envy:
    Мислење ?

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас сум шишана лустер ради вошки од градинка и ако ми ја видиш косата ќе ме ожалиш :D Поретка коса не можеш да замислиш. Порасни и го косичето за прцулчиња :)

На Happyinlove, SkarletOHara, Lady Leona и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    За запчињата и неспиењето подршка, малата е 11 м сите 4 горе запчиња наеднаш и пробиваат и никако да искочат. Иста е како твојата што кажуваш, гревче.. :hug:

А за косата.. Сметам дека нема никаква поврзаност шишањето со густината. Малиот се роди скоро со 3 влакна, на годинка имаше ептен ретка ретка коса, и на кршевка само шишчето му го скратија:D Првпат асално се ишиша може на 2 и нешто год. Сега 8г има, а коса густа за извоз. Пу пу да не го урочам :lol:

На eta, Осе и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @Jana06 @nadenadia
    Коса мојава кога се роди имаше густа црна црна не знаете. Дека и имаше по телцето од таа како крема што ги штити во стомак ја заборавив како се викаше и косава на главчето ,абе пола црна пола бела беше :inlove:.
    Сите викаа ќе и испадне тоа абер нема .:D
    Сега и оретчи и ѝ се осветли :)

Од 4 месеци и врзувам репчиња ,уште малку плетенки:D
    И јас не верувам во ова ,ама свекрва ми и мајка ми ептен се запнаа ,едната после годинка прв пат се шишало и лустер и уште неколку пати :o па јас ако ја ишишам така после оваа коса а до тогаш и уште ќе порасне :!: ќе биде многу чудна и никакво ќе ми е :) а пак мајка ми до годината 2-3 пати :@
    Ама никој не слушам ќе одам и ко ќе се вратам ќе и кажам мм не даде :devil:

П.с. @Jana06 во свекрви не ми текна.
    Мојава дека педијатарот на малата била педијатар и на мм и кога ќе дојдеме ќе праша што ми кажала ќе кажам и обавезно коментари ауу таа заборавила како ми велеше мене ништо од тоа јас ќе ти кажам ,вака и вака треба - на било која тема.
    И викам сепак педијатар е таа ,насоките се менуваат како доктор постојано учи :)
    Не не не и си излегува од соба :^)

На SkarletOHara, nadenadia и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.297
    Допаѓања:
    16.320
    Какво шишање ве молам. Остајте ги бабите, тетките и стринките да си ги пасат овците и не им давајте значење на бабините диветини на кои со векови се навикнати да не ги менуваат. Мене така ме напнаа дека морало да се дупчат ушите баш на првиот Благовец. Ма немој!

На mssuniquee, PurpleMind, SkarletOHara и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Исто и јас и кажувам ама не, сега докторите немаат врска, како може порано нешто што функционирало сега да не го даваат како совет... Значи јасно ми е мене, и мене мајка ми ме препотувала за да симнам температура и баш ја прашав докторката што да правам, ми рече може и на тој начин ама кај поголемо дете. Кај помалите било ризик од претоплување и грчеви.
    И друго, порано они биле поцврсти и не паѓале толку психички, а сега јас на прво разболување сум плачела. Па кога ќе ми рече 'Еее ништо не е ова, јас што имам поминато, па и ти ќе видиш понатака поголеми проблеми' |( Као мислиш тоа ќе ми ја намали болката.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Ау добра ти е таа "утеха"
    Мене кога ми падна ауу...кај ти беа очите ,така ли се гледаат деца ,може потрес на мозокот да добие.
    Божем јас не знам ,ко намерно да ја фрлив.:@

На eta и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.143
    Допаѓања:
    26.029
    Глупости според мене, никогаш не сум била ишишана пократко од половина, како бебе сум имала баајги коса вистина, сега имам долга и густа ептен, цела фамилија кај мене имаат густи коси ама знам и некој кои ги ишишале па немаат коса, косата е наследна, шишањето нема врска. Малава моја оти плава имаше ретка коса, само перчиња, после годината експресно и растит и и се густит, едино на баба и да наследит ретка ама за сега и расте и и се згуснува без шишање, нема ни да ја шишам воопшто.

На eta, nadenadia, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Синко не е шишан лустер, само должина и му е многу густа. И мојава е густа многу а не ме шишале лустер. Гени одлучуваат каква коса ке имаш.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Неам поима, ја му ставам уште од долните коа почнаа па еве го жив здрав :)

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    До која возраст им варите/печете овошје и зеленчук? Од кога се дава свежо? Јас банана, авокадо, патлиџан давам свежо само

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Bebus 10+ go pokrivav so kebe i bese na kimono bodi i pizamka dolg rakav. Denovive e potoplo i pocna da mi se poti i ne spie mirno. Imam pamucno kebence od onie kako dupli ama nekako tenko mi e samo po toa da go pokrijam plus cela vecer se otkriva. So sto gi pokrivate vasite bebinja?

Kako gi oblekuvate? Dolg rakav , kratok? Bodi i kratok rakav?

Mackate li za sonce faktor? Zemav mistela samo na liceto mackav. Citav do godina bebinja na dolg rakav se oblekuvale i ne se iznesuvale na sonce. Gledam bebinja uste od 2 meseci na kratko bodo i dole golki. Vase iskustvo?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.143
    Допаѓања:
    26.029
    На боди по куси ми спие само и не ја покривам никогаш.. уште од многу мало бебе спие непокриена, дури ни пеленка тенка не трпи на неа, прежешко е за по долги. Боди и долги ракави му редиш на вечер и го покриваш? Немој не, никако.

И на жешко време дење? Ние мачкавме со мустела и супер и се погоди на Нина, а она е ептен белааа. Избегавај да шетате во најјакото сонце ама не го претоплувај ни дење ни ноќе.

15. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Да ти пишам update :D
    Не знам дали беше период, ама мислам дека почна да јаде повеќе. Сепак со лажги, ама повеќе успевам да му дадам. Исто почнав кашите да му ги правам на начин како за возрасни, само што не ставам зачини. Инаку постапката исто, не ставам директно на варење, туку пример малку го пржам кромидот, па останатите состојки, за да има повеќе вкус. Може и до тоа да е, или едноставно период му било само :?:

16. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    9.392
    Јас од вчера го облеков на кратки официјално, преку ден е само со боди на краток ракав, а за спиење кимоно боди и мајче со кратки ракави, надоле ултра тенки пижамчиња кои му се скусени и му идат како три четврти (до колена) :hai: :D и ќебенце тенко имам од тие од сетовите бебешки што се, супер му е и не ми се испоти.

Е сега преку ден многу ми се поти детево а само со боди на кратки ракави е, дали да пуштам клима се мислам и на колку да ја ставам?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Ве молам за совет, моето бебе има полни 9 месеци, влезен е во фаза на тепање и гризење, ако му се обрати непознат веднаш пројавува незадоволство, р же и мава, скроз е непријатно, ако нешто не му е по кеф плаче со мрсули, тепа се живо, искрено не знам каде грешам со него, на почеток со мм бевме во шок и го каравме сега се обидуваме да му го свртиме вниманието на нешто друго. Имате ли искуство со вакво однесување, до кога трае ако е фаза?

18. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Isti sme. Vcera prv pat po doma samo na bodi na kratok rakav a glavata mokra kako banjat da e

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NanaMal

NanaMal Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    203
    Здраво мајки, приметив дека син ми додека спие едното раче го свикува во тупаница, не нонстоп ама го витка. Иначе е 1 година. Дали е нормално, онака си супер напредува со се. Незнам дали да се консултирам со стручно лице

20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    И никнаа двојките и почна да јаде :party:

На eta, Dikinzi и kjofti4 им се допаѓа ова.