Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И кај моево прво побеле двојката ама кецовите излегоа први. За кратко излезе и двојката.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Да о ние сме такљ... И цел ден е како на моторче уклучен.. Нема стопзначи.. Лази се качува се исправа.. Па че дојди во мене че се беси на нозе и пишти да го крена демек ќе оди.. И пак да лази и се така во круг.. Нке се пуштивме дљ оди ама страв голем има и клекнува да лази.. Ме го форсирам за тоа ко че биди спремен тогаш ке се пушти сам

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Регресија во спиење има 8-10 месеци секогаш различно оаѓа кај различно бебе може е тоа

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Мајки, малата имаше папочна кила, неколку месеци веќе папот и е повлечен ама и остана нешто темно внатре.
    IMG20210531165713.jpg
    Можно е да се нечистотии?

Пробав со хидроген и чепкалка за уши, извадив мал ден од едната страна и оставив, страв ми беше да не и направам нешто.

Да чистам или да оставам?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Ништо нема да и направиш од хидрогенот.
    Стави неколку пати ќе се исчисти. Гледај да ставаш после бањање за да биде убаво раскиснето папочето во вода,полесно ќе се исчисти.

На Dikinzi, Monella и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  6. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Здраво мајки
    Кога примивте 3та доза превенар?

7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.221
    Закажана ни е на годинка

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Мајки ми треба совет околу фазиве
    Син ми не седи самостојно се уште, 8м е. До мене кога го седнувам седи како кифла не се исправа, во игрална одма на стомак легнува, лази веќе нешто се обидува да седи божем ама на кук. Крупен е 9500кг 71цм висок претпоставувам ради тоа е..
    Е сега проблемот е што кога ќе легне во игрална плаче многу, му подавам раце да седне ама он одма се крева да се исправи и само тогаш е весел. Се пушта инстантно од мене и се држи за игралната ја го враќам доле на под и пак плачки. Он сака да стои да се држи сам ама се уште не може.
    Прашањето ми е зошто ми ја скокнува фазава на седење што да правам за да седи и да не ми бара да стои? Играчки, коцки се има ама џабе убаво седи само во релаксатор сам се исправа нанапред или во количка ама вака на под паѓа одма и удира со главата директно во играчките :worried: чаре?

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене ортопедот ми рече нема фаза седнување. Во ред е и да не седне, некои деца од лазење се исправале и проодувале. Само не те сфатив, стои исправен и паѓа назад со главата? Ако така, избрзал малку и не се извежбал. Ќе бидеш на нога некое време да го пазиш додека зацврсти.

На Milkiway и Dikinzi им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Аа не знаев не ми спомна антоније за седење, а педијатаров инсистира дека мора да седне и тоа било фаза и немало да прооди ако ја скокне фазата...
    Иначе за паѓањето од седење паѓа цел на страна,ако го седнам ќе поседи некоја минута и толку или сам се пушта на стомак или паѓа со главата се удира директно.
    А кога стои многу цврсто се држи за оградата со рацете и како да игра со нозете прај па полека ср спушта доле и продолжува на стомак... штом не треба да седи валда е ова ок? Гледајќи го ја мислам нема да седне он

На Jana06 и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  11. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Имаше Антоније во една од емисиите за ова... Од лазење да седне па да се исправии ама може детето и да ја прескокне таа фаза и да почне да стои. Знам дека идеш кај него и дека детето ти е цело време на под така да ништо погрешно не правиш. Мојата е постара од твоето, седи ако ја седнам, инаку сама не, се исправа кога седи посегнува по играчки ама пак знае да падне наназад. Муабетот ми е, абер нема од стоење, не се исправа во креветче, така да мислам секое дете е различно. Уживај си

На Dikinzi, Jana06 и Milkiway им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Штом не паѓа од стоење супер. Ако ти е мисла јави му се на Антоније консултирај се ама мене тоа ми го кажа.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Моево бебе во рок од 7 дена пак крена тт . . Овој пат 38.2 . А забче нема на повидок.
    Крвна слика направив изутринава се е во ред. Педијатар ни вели или забче или вироза.
    Или...или

14. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Не се грижи. Истите бевме. Еве тек на 9 и пол почна да седнува од легната во седечка позиција, ако има за што да се задржи. А дури накај 9 ко ке го седнев почна стабилно да седи. Моево е 76 цм со од прилика 9 кг. Жилав е, како што кажуваш си лазеше уште од 5 војнички, црло време на под, се исправа стои, пробува сега веќе странично да се движи ама седењето потешко ни одеше. Мислам дека нема простор за грижа :)

15. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Мајки, можно ли е растечен нос и кашлање да е поврзано со излегување на заби, гледам двојките доле почнуваат да излегуваат. Нема температура само растечен нос и кашла.

16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Кога вадат заби им паѓа имунитет и може да закачат некое вирусче бактерија и од тоа да имаат растечен нос и кашлица моето со првиот заб бепе така.

17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мојот е 11кг и 200(facepalm):rofl:
    Исто јас го седнувам тој одма се фрла на меше и лази т.е се влече војнички.
    Нејќе да седи. Па мене ме утепаа мисли и видеа гледав и слики првото стабилно си седеше уште на 7месеци.
    Прашав ортопед ми вика твое е да го оставаш на под негово е што го интересира.
    Пајѓа секира дирекно на глава но тоа и го знам од брат му:rofl:
    Ке пајѓаат па затоа ставам перници позади.
    Форсирам седење но ете сака да лази да се влечи се во уста да става гризи како куче попратно со вриштење и пиштење(lalala)
    Но мислам за недела две ке седат стабилно. А кога се пушта во акција да лази барем му текнува да испружи раце да не мава со нос.

18. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Чаре? Да го носам на лекар? За сега само капки за нос ставам, синомарин, полни 9 месеци има, за 2 недели 10 ќе прави.

19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Јас спреј му ставав аква марис и влечев со такво аспираторче зА нос со уста што се влече за неколку дена му помина носето. Мислам дека доколку нема темперстура и си се однесува нормално нем потреб ада одиш на лекар,ставај редовно капки спреј ќе помине. Најверојатно од секретот му се спушта во грлото и го дразни да кашла. Ако сепак си загрижена јави се на матичната кажи и што како па ќе ти каже дали да одиш.

20. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Ти благодарам многу.