Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    |(
    Абе какви цитрусни овошја на 9 месеци? Какви манџи и сарми?
    Леле мајка, како сакаш прави, како мислиш дека е најдобро за твоето дете така постапувај, но јас мислам дека таквиот начин на исхрана е погрешен.
    Размисли само колку кревки црева и желудник имаат бебињата. Мислиш дека можат да поднесат толку тешка храна?
    Какви зачини користиш? Вегета? Сол? Бибер? :^)

На leona83, slimy, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas i dozvoluvan da gleda pesni samo na mob okolu 15 min 2-3 pati vo denot. Crtani voopsto ne gleda- ne e zainteresirana. Ako mu e dosadno ce izlezam nekoja min nadvor ili na balkon da se proluftira.

3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Duso, mene mi rekoa na doktor deka od 9ti mesec mu se davaat citrusni ovosja, ne go imam toa procitano na net. Toa prvo. Vtoro, nezni creva? Ako imase nezni creva, nemase da mozi da podnesuva hrana zacineta. I normalno odma ke se vratev cekor nanazad i manga pasirana ke mu davav. Si jadi toj cel den po malku, ama samo za rucek poveke. Inaku majcino, vestacko i kravjo mleko pie. Posebno kravjoto mn go saka. A ako ti kazam deka zivotinsko carstvo jadi, cokolado mn saka ama mu ogranicuvam vnesot, kojznae sto ke mi recis. Inaku maliot moj ima 11 meseci, a gledam tvojot uste malku godina ke napravi. Sakas da kazis deka seuste ne mu davas zacineto? Sto mu davas da jadi togas??

4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Inaku od zacini senf i vegeta ;) hihi pa sega karaj me uste :D

5. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Секој си прави како мисли дека е најдобро ама јас незнам кој е тоја доктор што кажува дека сол и шекер пред годинка да се дава.Па мене докторката лом ме направи кога ја прашав од глутен што прво да дадам дали бисквити.Вика бисквитите имат шекер никако повеке од 2 пати неделно.Истото за солта и шекерот ми го кажа и докторката на вакцина.А не ти текнало да побараш второ мислење?

На TIGARCE86, joy1 и PUPICA им се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Definitivno spagjam vo grupata majki koja ne go odgleduva deteto vo "stakleno zvono",iako,normalno vnimavam vo granici na normalata vo sekoj pogled,pa taka se odnesuva i so hranata.Ama citajki ja debatava so @macencef, se zbuniv I mislam deka malku "preteruva"...ova so vegetava e kraj na programata ;)(facepalm):clap: P.S.Apsolutno majka,tvoe pravo na izbor,da ste zivi I zdravi,na zdravje neka vi e rucekot denesen so meso,kompiri I zacini :tmi:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Doktorkata mi velese nikako sol i seker pred godina. Ama sto da pravam? Pocna da gi pluka mangite ako bea bez vkus. Prvo mu dodavav pavlaka kaj sto mozev, ama vo sekoja manga ne mozi pavlaka....Pa probav od mangata i ja jadi, eve dosega nemalo maka so meseto - naprotiv, si spie poveke oti poveke jadi....Inaku pred toa nikako red so spienjeto navecer ne mozev da napravam, od bebeskite mangi mn malku mi jadese i toa sto pati denot da go teram sosila da jadi - nikako ne bev. A gladen da go ostam zbesnuva, ne mozi edna sekunda vo krevetceto da sedi. Leb jadi, puter, kaskaval, pavlaka, se jadi, abe se. Ima dorucek, rucek i vecera....plus 3 pati denot kravjo mleko, plus ednas vestacko i plus go dojam....kako sto kazav malku mleko majcino imam ama toa e....Dorucek jadi banana so cokolado...plus vestacko mleko....koga ke stani, kravjo, posle rucek, pa uzinja nekoe ovosje, pa vecera, pa mleko....mn jadi ama takov e lakom

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.772
    Арно уште на смеа што те врти.

На gjoker4e, leona83, TIGARCE86 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Fala, zdravje da imas majka, neka si jadi toj sto saka - neli treba so normalna hrana da se zaucuva? A samo bog znae nie kako sme rastele, pa eve zivi i zdravi sme ;)

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Немам право да ти се мешам и да те карам. Постапувај како сакаш, јас лично сметам дека си одбрала лош начин на исхрана.
    Цитрусите и зачините како сол и шеќер се 12+ кравјото млеко исто така. Чоколадото е 24+
    По мене многу погрешно што се ова си вовела пред време.
    Јас во исхраната на син ми воопшто не користам сол, шеќер, вегета, бибер и црвен пипер. Истите како и кравјото млеко планирам уште да ги одложувам, иако за некој ден правиме годинка.
    Од зачини користам магдонос, целер, пашканат, нане и цимет.
    Син ми исто така јаде се што му подготвувам и одлично си напредува.

Последна измена: 26 март 2015
    На slimy, TIGARCE86, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  11. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Auuu majki, kolku mi se nafrlivte, mi idi site komentari da gi izbrisam....Samo jas li vaka go hranam maliot?? Svasta. Posle koga nema da vi jadat ovaa ili onaa manga koga ke porasnat, ne se zalete. Nemojte. Oti togas ke vi visi nad glava moeto smeenje ;)

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.851
    Допаѓања:
    202.953
    Спие повеќе бидејќи храната што му ја даваш е потешка за неговото стомаче, треба подолго да се вари.
    Инаку јас вегета на мојов (има 4 години) ни ден денес не му давам, ниту пак ние јадеме. Никакво јадење не ми одбива, се си јаде.
    Не ти јаде блуткаво? Има начин, со сушен зеленчук без адитиви како сол и мононатриум глутамат ;)

На TIGARCE86, joy1 и Kitten им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Јас на игнор ја стаив дотичната.Просто се ежам од вакви ,паметни мајки' чија што одбрана секогаш се состои од:ПА НИШТО НЕ МУ Е ДОСЕГА ПУ ПУ.Што сака нека прави.Штетата е веке нанесена а последици како чир,гастритис и сл за жал се појавуваат покасно.

На gjoker4e, slimy, TIGARCE86 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Има решение и за бебињата што не сакаат бљуткава храна. Ете убаво пиша @Annath, а веќе од 9 месеци може да се воведат и зачините кои погоре јас ги споменав.
    Тие и те како го менуваат вкусот на кашичката. Па ако не бива со павлака или кисело млеко, можеби ќе сака да ги јаде со кромид или лук..
    Има начин, само треба некој да се сети!

На TIGARCE86, LaDyDoLl, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Мајка (@macencef), не сме тука да те караме, туку да ти ја посочиме штетноста на тој тип исхрана што му ја даваш, сепак се работи за здравјето на бебето, значи збориме за здравјето на ТВОЕ бебе.
    Пеки и цитрусни овошја и кравјо млеко, но зошто му даваш вегета, манџи со запршки?? Погоре веќе спомнаа што све може да се случи. Сега не му е ништо, но му ги преоптоваруваш органите, бубрезите, желудникот, црниот дроб... Понатаму во животот не дај боже може да има проблеми со чирови и други болести на гастро интестиналниот тракт. Па и јас самата имам проблем со желудникот и добивам киселини кога јадам манџа со црвен пипер, камо ли мало бебе.

Не е точно дека нас не ранеле така кога сме биле бебиња. Повеќе мајки од генерациите на мајка ми сум прашала....Никоја не давала зачинета и посолена храна на бебе (барем не пред една година), а најмалку со запршка. Мајка ми двоела дел од манџата прво за нас (децата), па потоа додавала вегета и што и да треба за нив (возрасните).

Ти си знаеш најдобро како ќе постапуваш, но мора да си поупорна со храна која не ти ја јаде, да пробуваш разни комбинации, а не најлесното- дај сол и шеќер.

На TIGARCE86, bambusce и Annath им се допаѓа ова.
  16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Зошто сите ја нападнавте?
    Моите две од десеттиот месец седнуваат да јадат се што јадам и јас.
    До 10 месеци сум одела стрикно по правило ама на таа воздраст сум давала се. Апсолутно се. Тоа не го кријам од ни еден доктор и до сега никој ништо не ми рекол. Единствен совет е дека треба манџите да ги правам со послаба запршка и да содржат многу зеленчук.
    На 10 месеци малечката почна во градинка и и даваа маргарин за доручек. Сега има некои измени ама почна со маргарин и мармалад со јагода. Таму јадат секакви манџи со слаба запршка и со зачин.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    37.540
    @macencef јаде моето бебе цвρста хρана,но овој пеρиод му тече носето и уста не ми отвоρа,тоа ми беше муабетот.
    Сеκоја мајκа знае што е најдобρо за нејзиното дете,но аκо е вистина ова што го имаш напишано,деκа твоето лаκомо бебе на 11месеци внесува олκава κоличина на хρана,тогаш κолκу κила има? Јас не можам толκу да изедам на ден,главен обρоκ,3ρазлични видови на млеκо,овошје... има ли вρеме детево за нешто дρуго во денот,освен јадење?
    Ρеκов,сопствено пρаво,ние не сме овде пρопагатоρи за здρава хρана,може пρавам отстапκи не го хρанам по дадена κнига или ρецепт,но имам огρаничувања.
    И можеби си во пρаво, κога ќе поρасне ќе пρебиρа и нема манџа да јаде,но знам деκа бρоκула,спанаќ,овошје со сигуρност ќе саκа.
    И уште ова,поголем бρој мајκи се ρадуваат аκо децата им се "дебелκи" јадат демеκ се. Јас велам,не моρа да е дебело,само да е здρаво.

На slimy, artemidis, НаталиЛили и 4 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Анина без лутење но и самата знаеш твоето дете кои здравствени проблеми ги имаше еден период поради рано внесување на кравјо.Колку само ти беше тешко бидејки незнаеше од што и е а детето не спиеше и мака имаше.Тоа е целта на сиот муабет.И зар ти оправдуваш сенф и мајонез за мало бебе?Зар не се плашите што може иднината да донесе поради нездравата исхрана?

На danichap, Jagoda123 и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  19. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мајκи веќе недела имаме мρсулчиња по малκу, и само на сабајле κога се буди има малκу мρсулчиња пρеκу ден е супеρ нема ништо си јаде убаво си е весел малце и плачлив поρади сκоκот, ама знаци за настинκа нема ништо,да го носам на педијатаρ ми е стρав вρие виρуси да не заκачи неκој виρус, му го чистам носето со аспиρатоρ и физиолошκи ρаствоρ ставам ваше мислење? Фала ви :)

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Кравјото млеко ми беше дозволено од три доктори кои работата си ја работаат како што знаат и умеат. На 6 месеци ми беше кажано да почнам со кравјо млеко и да не се префрлам на ад 2. Ете испадна дека ќерка ми реагира на кравјото што не беше случај со син ми. Го прекинавме и крај. Сега си пие најнормално без никаква реакција.
    Она за што јас стапив во одбрана на мајката која ја нападнавте се манџите и Вегетата. Јас не давам мајонез и сенф или салами. Во никој случај пред две годинки. Ама кога имам сарма и давам на малечката. И давам од меленото месо со ориз и малку зачин. И давам грав и манџа со компири и еден куп зеленчук. И пржам јајце со урда. И мачкам ајвар.
    Во однос на цитрусните овошја и давав на 11 месеци и тоа сама си ги јадеше. Ќе седнеше на под и гризеше на портокалот.
    Ни оддалеку не го поддржав мајонезот и сенфот или сувомеснатите производи.