Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

7+++сме :D

Alishan30 likes this.
  2. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

И моите си ги чешаат ушињата кога ќе ги видам им ги чистам со стапче се додека се мирни го вртам стапчето во ушето, потоа се врти за другото да го чешкам со стапчето :lol:

Alishan30 and Осе like this.
  3. Осе

Осе Популарен член

Ама нема ништо чисти чепкалчињата...

4. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

и кај моите нема ама сакаат да ги чешкам така.

Осе likes this.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

@Saraaa9 знаеш зошто те прашав? бидејќи на 7м и мојата си спиеше до 8 и нешто месеци.
    Е потоа пивторно почна да бара да цица навечер:D и сега има сеуште 2 подои навечер.
    Мн менуваат:hug:

6. mar3q

mar3q Истакнат член

Исти сме и ние. Јаде малку лепче, па диња, па кајсија, па бисквита, па некогаш од нашето јадење и така по цел ден и се си е гладна бидејќи малку јаде. Секој ден готвам зеленчук со месо и фрлам не го сака. Инаку и мојата си брка во ушињата и си ги чеша :D

Осе likes this.
  7. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Може ќе сменат не викам не :) ама до сега никогаш не побарале така се од два месеци.
    Еден период машкото се будеше по 1-2 пати навечер, мислев дека е гладен му давам млеко не сака да го пие врти глава не сака да ја виде цуцлта.

Alishan30 likes this.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Скроз исто бевме, од 2 месеци мерак, цела вечер најадена и не бара. И потоа почна ова, од скоро.
    Можеби нема кај вас да биде вака, сите си се различни.
    Јас мислам дека иако таа вечера, потоа цица, не ја држи доволно моето млеко, на почеток и помали потреби имаше и беше сита, сега и кога спие шиза и е живец и троше:D

Saraaa9, Dikinzi and Осе like this.
  9. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Хахаха и кај мене машкото е исто и кога спие не е мирен, а па кога е буден да не зборам...водата стое тој не!!:dance: се сме во покрет нема одмор :rofl:
    Нека се живи и здрави ќе пораснат после ќе ги бараме и овие денови кога нема да ни даваат ни да ги гушнеме :)

Krofna*, Dikinzi and Alishan30 like this.
  10. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Мамички едно прашање. Ќерка ми е 8 месеци и добро напредува и е полничка но таман на граница со тежината. Сакав да прашам дали има простор за загрижување бидејќи уште не се врти на ниту една страна

11. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Генерација сме :) Почна и мојот пред два дена со две дремки слично како твоите само втората му е пократка. Чим не покажуваат знаци на умор значи таман им се.

Krofna* and Saraaa9 like this.
  12. Kolache na mama

Како себеси да се читам, значи има и друго бебе кое не сака вртење. Мојот е 7+++, 10.500кг, што значи буцко си е. Го носев на два прегледи кај различни педијатри ми рекоа се си е во ред, дека е полничок затоа не се врти често. Не дека се нема свртено ич, ама далеку од тоа како што има бебиња активни за таа возраст. Сепак тркни до педијатар за да ти биде мирна совеста.

Rina1992 and Krofna* like this.
  13. Krofna*

Krofna* Популарен член

И нас истоот ни го рекоа дека ептен е на граница со килажа и затоа може потешко да му иде совладување на моторичките вештини но нема место за паника порано покасно сите ќе совладаат

Rina1992, Dikinzi and Kolache na mama like this.
  14. Kolache na mama

Така е....сигурно има и бебиња со таа килажа кои се потемпераментни, но мојот е кроток, таква сум била и јас, само уште по крупна :lol:. Битно е дека е се е во ред, наше е да се секираме и да прашуваме. :D

Krofna* likes this.
  15. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

@Rina1992 @Kolache na mama @Krofna* и јас се придружувам со моето бебе што одбива да се превртува. :D 6м и сѐ ќе направи само да не се преврти, ѝ редам играчки над глава и ќе се оптегне некако, со спротивната рака и колк скроз свртена на страна и ќе успее да си ги дофати, па си се враќа на грб наместо да финишира превртување. :lol: а од стомак на грб боже сачувај, еден период околу 5ти месец се опседнав да ја научам и креваше рака по играчката што ѝ ја тресев ко луда над глава и таман да ја повлече гравитација, таа пак си наоѓаше баланс да се врати цврсто со двете раце на земја. ко да се плаши, си ја чува главата изгледа. :angel:

му спомнав на антоније на втората контрола, тој ми ја прошиша загриженоста со коментар “видете се вие витки, кому би му било полесно да се истркала, мене или вам?” :wasntme: и стандардното негово “бебе само на под и сѐ ќе си направи кога ќе биде спремно”

ај барем си немаме мака со вртење за време на ноќно спиење, па незнаење да се превртат назад на грб. (fingers)

16. kanella

kanella Популарен член

А на која возраст се исправаат за сами да седнат? Мојава е нон стоп на под, касно почна да се превраќа, некаде после 6ти месец а слабичка е. За недела дена полни 8 месеци и абер нема од седнување. Треба да и помагам нешто со вежби, или сама да ја оставам? Крај на 6ти почна да се влечи по земја војнички и сеа не допира, многу е активна.

17. Krofna*

Krofna* Популарен член

За седнување и мојот неседи
    Само ако го држам кќе седи глават уште му е ко на желка :$
    Не го форсирам кога ќе е спремен ќе седне, викаат дека и тогаш ќе почне да лази :)
    Сеа во сон секоја вечер вежба клечење на коленици (facepalm)

18. Linda24

Linda24 Истакнат член

Моево сака да лази ама наместо напред оди на назад и кога ќе се замори од лазењето на назад знае да си легне на под  иначе 9+ ми е синчето кај ваас мајки како оди лазењето.?

19. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

@Kolache na mama @Krofna* Фала ви мамички. Јас ја однесов еднаш кај мајката на матичниот педијтар на ќерка ми и таа стара ми вика што е ова си претерала со хранење, прејадено ти е детето и само што не заплакав. Потоа продолжив кај синот нејзин кој е многу добар и ми рече уживај си супер е детето, чим е здраво јаде пие да си немаш гајле. И за тежината рече кога ќе почнит да одит ќе ослабнит. Немало простор за грижа, некои деца ниту се вртет до 10 месеци или повеќе, некои не лазат туку стануваат да одат итн.
    Поздрав мамички

Осе, Dikinzi and Kolache na mama like this.
  20. Krofna*

Krofna* Популарен член

Многу убаво ти објаснил нема место за грижи

Kolache na mama likes this.