1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    @zuto и мојата е скоро 9 месеци а нема уште запче. Јас поради лошите услови во градинките што ги има, а нема кој да ми ја чува малата, за жена да ангажирам немам толку финансиски средства, си напуштив од работа, Срека во фирмата кај што работев беа многу фер па ми подадоја документи во фондот да земам породилно. Сепак детето и неговото здравје ми се на ПРВО место.

На girl-miri, TIGARCE86, anina и 4 други им се допаѓа ова.
  2. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    do majkite sto imaat vneseno kravsko mleko..kakvo mleko im davate na vasite bebuski i dali go varite mlekoto...

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Tezrapak so visoka maslenost 3,2 3,5 ili 3,8%
    Prvo go prevrivam pa davam. Da fati kajmak.

На janula му/ѝ се допаѓа ова.
  4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Од денес и јас се придружувам во оваа тема, малиот денес прави 6 месеци. :o :D Уште не можам да се освестам дека пола година помина, и дека е сега во „сениор“ бебињата :D

На snegulkata, girl-miri, Jagoda123 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Иако не е темава за градинки, морав да се надоврзам. Син ми имаше година и 7 месеци кога почнав да одам на работа. Искрено, немав убава слика за градинките. Се менувавме со мм и го оставав кај мајка ми. Се случуваше да го оставам поливина час и кај свекрва ми и сестра ми. Детето израсна со најубава нега. Секогаш топло и згрижено. Јадењето испасирано и секогаш на мени имаше тоа што обожава. Остана и ден денес таков. Мирен, послушен ама пребирлив и несоцијализизиран во однос на други деца. Откако оди во градинка сосема е изменет. Станат е поснаодлив и поборбен е. Јади апсолутно се. Ќерка ми од градинка стекнува остри особини ама донекаде такви се бараат во реалниот свет. Крајно е борбена. Самостојна е максимално. Гледам покажува интерес за да јаде сама и кажува кога е какана. Сега кога ќе се затопли ќе и го извадат памперсот.
    Во однос на имунитетот се феноменални и не се жалам.
    Сакам да кажам дека градинката од една страна е лоша ама од друга страна е начин децата да го видат реалниот свет. Добиваат свој карактер кој од далеку се разликува од оние кои се чуваат дома

На katalina, rokiroksana, Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  6. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мамички ајде просветлете ме вака значи јули не е многу далеку тогаш се враќам на работа,малиот ќе биде 9 ипол месеци,во градинка пред 1 година не доаѓа во предвид да го носам жена да го чува се мислам како последна опција,на денешно време немам доверба во никој,кажете ми од искуство ваше или на некој ваш близок како беше тоа да се земе 3 месеци неплатено породилно,законски може секој да земе ?и исто имало некоја финта за 2 месеци да ти го продолжат породилното,од ортопед се препишувало терапија и со таа терапија автоматски 2 месеци остануваш дома сте слушнале за тоа??? фала ви ;)

На rokiroksana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Јас како што знам не се 2 месеци туку 2 недели како нега на бебето плус.Треба потпис од педијатар или ортопед.Ако сакаш повеке треба со се бебе на комисии да се макнеш.
    Три месеци оправдано-неплатено.Ке те одјави тие 3 месеци,нема да имаш здравствено осигурување.И после треба наново да те пријави.
    Тоа е она што јас го знам од колешка .Од пред една год.Дали важи истото сеуште,незнам.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    На мм братучеда земаше плус три месеци на двете деца ама одеше пред комисија. Ако немаш врски а со бебушот е се во ред, нема да ти дадат.
    Неплатеното појма немам како е

9. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Барав кај Дете не најдов тема, па си викм тука читаат и мајки со две дечиња, а и мајки на поголеми дечиња од 12 месеци па сакав да ве прашам. Колку им беше хемоглобинот и хематокритот на 15 месеци?

На ќерка ми пред три месеци и беше 126, сега и е 118. Знам дека е добар ама малку на мисла ме стави што и паднал иако воведов плус работи како боровинки и капини. Намали со количината на храната поради забите и долго трае тој период, па верувам дека тоа е причината ама мене ме фаќа сафра и не сум мирна од вчера.

Ваше искуство да споделите?

10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas eve sum skoro mesec dena doma , zedov nega na dete. Vi Februari mi zavrsi porodilnoto bol. I maticniot pedijatar mi dade dve nedeli boleduvanje i otidov na komisija i mi dade uste 3 nedeli. Znaci vkupno pet nedeli. Odnesov samo lazna slaba krvna slika od malata kako navodno anemicna e i tolku. Ako sakam povtorno da prodolzam posle 10 April pak da dostavm slaba krvna slika

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Na malata od nodzeto golemoto nokt i e po polovina puknato,na sredina cela linija.
    na dopir ne i boli,mislam od sto lazi na pod moze od toa. sakav da prasam sto da i stavam na noktot da se zacuva,ne mi izgleda deka ke padne ama za sigurnost :| se nadevam me razbravte.

12. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И на ќерка ми исто.
    На пола како поделено со линија и е.
    И двете палчиња и се така.
    Не ја болат.
    А причината за тоа не ја знам.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Да не е недостаток на некој витамин или минерал?

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    i davam vitamini jade dobro zelencuk,ovosje pie sokovi voda,ova pocna mesecov kade laze posilno i. se ispravuva sekade sama :| neznam...
    da i stavam neto ili ako se opravi ok ako ne da odam na kontrola?

15. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Да ти кажам и јас помислив на истото, но немам прашано педијатар.
    Треба да прашам. Ама од толку проблеми со пеленскиов осип, се заборавам.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Јас така имам читано :)
    Прашајте.Ако јадат овошје-зеленчук пак може да има дефицит од конкретен минерал.Мислам дека и лабараториски тоа може да се испита.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  17. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Би требало да може да се испита лабораториски.
    Ако не ме лаже сеќавањето мислам дека проблеми со ноктите се јавуваа поради недостаток на витамин А.
    Сепак не сум сигурна.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Да така е :)

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Se nadevam ne e nesto postrasno :| oti jas panicam za se,mm vika nee nisto od sto lazi a ako ne pomine ke ispitame,ama jas panicarka pa rekov da si pisam.
    ke vidam kako ke bide ddnovive ako ne ke idam na pedijatra.

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    И јас се пријавувам дека на двете деца ноктите на палецот им се со пукнатина на средина. Јас па не обрнував внимание затоа што и мм има таква пукнатина. Мислев дека е наследно.