Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Цела е џумки и модрици, што од лазење, што од ограда. Се исправа и кај мене.
    Кревам предна ограда нагоре, и ако многу плаче ја земам.
    Долните делови им ставам повремено крпа завиткана во ролна, бар да ублажи.
    Леле и нозе заглавува во оградата, спие и ги пика низ неа:(

На crazylady и Milkiway им се допаѓа ова.
  2. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Да, баш убаво плаче кога ќе удри. Е сега ова е нешто ново за неа, сега скоро почна и да лази и да се удира. Си викам ај наредното удирање нема да плаче толку ама женскава си е конзистентна.

@Tiny Love моето креветче нема нивоа, старо е од минатиот век, има некои 45цм од душек до горен дел на ограда. Оградици решив да ставам откако цела една вечер се уби од плачење и следното утро на снимка од камера видов дека многу немирно спие и во секое е*ано делче од креветчето се удри (facepalm)

@Alishan30 ставав крпа така и ја па ми текна дека имам плетенка па ја наместив, као помалце ги заглавува нозете сега али ќе видиме..

Фала ви на трите, очигледно дека ќе морам да искулирам малку и да си научи сама дека тоа боли...

На Alishan30 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Каков чај можам да дадам на бебе од 1 година? Настинато е

4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    На 6 ја стаив во дубак, мислев ќе седи барем 3 мин колку каша да и спремам! Неќе никако во него, па го кренав.
    На под најубаво. А знаеш,ортопедите се нај против форсирање вертикализирање на дете.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.109
    Мајки дајте совет
    Бебево не сака веќе во количка да се шета полудуваме веќе овие денови. Само плаче и се тегне да стане и се нервира дека не може. Во раце секако не бива затоа што ќе се навикне и толку ќе биде.
    Што да правам? И музика и тропалки и зборење џабе.
    Дали мислите дека точаче ќе му е поинтересно и ќе се полаже да седи мирен? Имате некакво искуство со вашите. Иначе 10++ е

На crazylady и Sinolicka. им се допаѓа ова.
  6. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мојов ако гледа напред му е поинтересно во количка кон мене свртен никако. А за точаче пробав деновиве повоодушевен беше него во количка можеш да пробаш:)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Исто, некогаш зависи од денот.
    Она што успева кај нас е да сменам рута. Секогаш долу на патеката одевме, сега ја шетам горе по тротоар покрај улица не пробува да се исправа повеќе, не писка толку. Исто така одиме на лулашки, кај нас има една за помали деца напред затворена лулашка да не може да излезе или станува. Овде се занимава малку
    Ако видиме дечиња додека шетаме е океј, ако не се враќаме дома за 20мин макс :whew:

На crazylady и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.109
    Он е нанапред свртен уште не знам од кога мислам од 6м сум заборајла. Ама ништо не му е имтересно гледа во нас да го земеме.
    Купи од негде имаш да ми предложиш?
    @Katerina94 истото освен рутата ја менуваме ама џабе него ништо не го интересира. Сите деца мирни си лежат во колички уживаат...моево ќе ја сруши уште малце се мава. Што и да му дадеш фрла како тантрум некој доживува таква нервоза има

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  9. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100

Знам дека се против, ортопедот кај што го носам дозволува само џамер, (и тоа кога скроз је зацврсти самостално со седење) ние сме цело време на земја си лежи, но овој период му здосадува и сака да е во раце кај мене и раце ми паѓаат, па барем малце да 5 мин 10 да се занимава

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Мојот не скаа во количка освен за заспивање. Со точаче го возиме секаде така седи мирен. Инаку убава работа е точачето поинтересно ќе му биде.

11. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Мајки, дали кај некоја од вас има качено бебе темп.при вадење заби, синоќа од нигде никаде се разбудив случајно, кога ќе ја чепнам бебе гори, измерив веднаш темп 38.5, ја истуширав не симнуваше па дадов парацетамол сирупче. Нема никакви знаци на настинка, весела си е, денес и е темп до 37, гледам горе кецовите и се гледаат бели само што не излегле, секако ќе одам на лекар ако има и денес темп. но чисто да слушнам искуства, се исплашив дека неочекувано и прв пат ми е со темп. освен за вакцинација.

12. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Може ли да користам метиленско плаво за 12 месечно бебе, надворешни афти има од температура, ставаме дентинокс ама не помага.

13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Дали правам грешка со водава?
    Пиеше секој ден во текот на денот околу 150мл, и неделава ми одбива, пробав и со чаша не сака, и цуцла, шише сменив, и несака.

Сварив јаболко и круша во вода, нив ги искористив за кашичка, а водата од нив и ја давам, неа ја пие. Може ли вака?

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.836
    Може зошто да не мајка. И син ми имаше периоди кога не сакаше да види вода. Долго траеше тој период кога ке ми текне. Нуди почесто да цица, ако не се лажам цица малата и немаш гајле.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Да, цица.
    Но саатите додека сум на работа а јаде 2 оброци ми е, затоа бар вака и нудат, и пие.
    Фала:hug:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.836
    Ке помине, како и секој период. Може да трае подолго ама штом пие нешто нема за што да се грижиш. :hug:

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Може совет за имуностимулатор за 10+++ бебе кое е со многу слаб имунитет да не кажам дека ако комшија од над нас кивне оно ке се разболи а треба да почне во градинка?
    Нешто да го наткренам неговиот заспан имунитет

18. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Zdravo majki. Ve molam koja ima slichno ili isto iskustvo da mi spodeli. Imeno, maliot mi e 7+ I spie so mene. Cela nokj se prevrtuva I mnogu chesto bara da cica( iako otkako pochnav so cvrsta hrana ne deka cicca samo me bara da me oseti, vistiinsko cicanje max 1,2 pati pa i togash kje povleche nekolku pati samo). Probav nekolku pati vo krevetche, nikako ne uspevam. Problemot e shto mnogu se vrti, ne cicanjeto. Vo krevetche nema prostor I za nego e nezamislivo. Tehnika nekoja? Nemozam vechno vaka. Stvarno mi e machno. Ke pochne I vo jasli za 1,max 2 meseci I neznam dali togash ke bide momentot ili pak beter ke me bara?

19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Мене спасот ми беше поголем кревет да има каде да се врти. Мада што последниве две недели е катастрофа се буди по 7 пати минимум кенка се лигави.... 1г наполни пред една недела.

На BeloMache му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Ако имате можност спој негово креветче со спална, моево така има повеќе простор за вртење, а не дека не знае и накај мене да се бутка па јас да се снаоѓам.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.