Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.325
    Допаѓања:
    9.381
    Јас секогаш носам смоки со мене, и му давам да си грицка да се занимава, така си седи разгледува и грицка и мирен е.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Пишував баш во друга тема не сака да грицка ништо ни смоки ни бисквити

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Како давате гравче? блендирано? Мали е 11 месеци ама се блендирано јаде, грав да блендирам или на вилушка да пробам?од лушпите ми е страв да не се задави

4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.024
    Грав уште не сум дала ама сите каши и ги цедам преку цетка па така остануваат лушпите и не смелените работи.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Здраво мајки, малиот ми е 7++,и сме на ад, може ли да ме посоветувате со кое млеко може да го сменам, се сотревме од пари давање за бебелан(сега 2ката),едно трошиме на 3 дена, а со една плата сме.
    Моите околу мене ме советуваат да сменам со битолското со витамини, и што од јадење можам да му давам, а да не се задави и кога.Треба ли нешто да смалсм, а нешто да додадам??
    Еве слики во прилог како јадеме.
    До сега, сме пробале патлиџан, лубеница, диња, јогурт, каши од хип скоро сите, малку ронки лепче, павлака.
    Да не грешам негде, да не не треба нешто од ова?
    Мнг се секирам ако почнам да давам од ефтините купечки млека да не не ми добива на килажа, да не нема да го засити, ваљда ќе треба друго јадење повеќе да му збутувам. Фала ви и извинете на долгиот пост.
    Педијатарката ми е на одмор, не ме сфаќајте погрешно, прашувам повеќе луѓе, па правам сума сумарум.
    И стварно не сме во можност да купуваме вакви млека, можеме додека наполни 8 мес, но после веќе не, е сега ако не прима др млека, ќе се снаоѓаме...
    Да не ве збуни на 3тата слика, пишува "ве сакам" , сопругот кога запишувал време кога јаде малиот го пишал и тоа

Прикачени фајлови:

6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    Нема ли оброци на таа возраст? еднаш во ден само 190гр е малку.
    Кога би имал 2 оброци, ќе намали на млеко, плус во кашите месо повеќе држи, компир, батат, ориз.
    Житариците исто.
    Прочитав во темата денешното мени, има таму комбинации за вашите месеци, па таму плус ќе ти помогнат табелите

На dromka, Anilove и Bicka77 им се допаѓа ова.
  7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    @Anilove нека ме поправи некој ако грешам ама мислам дека на таа возраст треба да има веќе 2 цели оброци. За доручек овошна каша со некоја житарка, за ручек зеленчукова каша со некоја житарка.
    Иста возраст ни се бебињата, еве што давам јас или сум во план да воведам пред да направи 8 месеци:
    овошје: банана, јаболко, слива, кајсија, круша, праска, нектарина, авокадо
    зеленчук: тиква, тиквица, модар патлиџан, пашканат, кромид, пиперка, морков, компир, сладок компир, цвекло, блитва, спанаќ
    млечни: јогурт, кисело мелко, урда несолена, младо сирење
    жита: пченка, овес, ориз, гриз, палента, просо
    мевце: телешко, пилешко, мисиркино
    Путер и маслиново како додатоци во зеленчуковите
    Почнав и со шемата за давање жолчка.
    Се ова е по насоки на педијатарот.

Јаде околу 150-190 гр на оброк а пред 2 дена почнав и со вечера, месец дена откако јаде два оброка.

Во врска со АД, дали го имате пробано бејбилав? Бајаги е поефтино од другите, 375ден е 500гр кутија, го има во ДМ.

Расчепкај ја темата за воведување на цврста храна и денешно мени, мислам доста ќе ти помогне.

На dromka, Anilove, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Благодарам на Бицка77 и Алишан, сега се испаничив,знаев дека некаде грешам. ❤️

9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.037
    Нешто за болно грло кај бебе? Носот ѝ тече, ставам капки, давам и далерон по потреба, ама од што ја боли грлото не може да пие млеко, плаче кога голта.

10. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    403
    Мајки малата има растечено носе и црвено грло а и температура 37.6 се намалува и зголемува.. сеа правевме крвна слика ми препишаа мултивит капки и парацетамол и диарино (пролив нема) им кажав. Е сега крвната слика е уредна ама ми дадоа и цефалексин доколку не се смири темп. Не прашав дали треба нешто дополнително според крвнава слика за тие намалените вредности, дали некоја би знаела да ми каже? 20210826_171304.jpg

11. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Мајки, не знам дали моево е за совет или само да се пожалам.

Малата 11+ многу се промени.
    Не знам дали е период, скок ама одкако влезе во 7-ми скок како да не е излезена. Постојано кенка, сака само во мене, има моменти кога плаче и во татко и.
    Прво си играше со играчки, сега и текнува нешто моментално и почнува да плаче со солзи и не сака да игра сака само да ја кренам ако не се треска на назад со главата.
    Се исправа по кревет, комода и така се движи, цело време сум по неа да не се повреди, не знам дали така се научи ама не дозволува да и избегам од очи, одма плаче и ме баре лазејќи низ собите.
    Не можам ништо да сработам.

Кажете ми дека е период и дека ќе помине, ако не ќе се мрднам :drunk:

На Ava.84 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Мајки да прашам породилно завршува во петок треба нешто да одам да правам кај матичен лево десно или не?

13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.990
    Допаѓања:
    4.871
    Не

На Krofna* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Или јас сум сенилна или навистина првото дете не ми го правеше ова.
    Ама исто како што напиша.
    Акоо ама само ако се излажи некако да е во раце кај татк му и ме здогледа драми се случуваат.
    А не дај боже на улица некој да го закачка или во раце да проба да го земе. Пишти како да го колат.
    Само во мене. И јас до него.
    Ако го залажам на под да игра и станам одма лази со брзање и плачи писка:emo:.
    Така дааа немам коментар. Ова е нешто типично однесување како за ковид кризава....8-|

На Alishan30 и Monella им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Повеќе разбира и заѕоа е тоа така сега со плачење знае дека се ќе добие. Јас не дозволувам некои работи, а татко му дозволува и кога ќе го види него цел ден се влече по него ни во ВЦ не може да оди, додека е со мене и сам седнува се заигрува зошто неколку пати проба со плачење да го кренам и да го шетам низ соби или само што ќе го земам се фрла целиот наназад и сега само клекнувам и го гушкам ама не го кревам и почнуваме да се бркаме и Ѕе да правиме и ќе почне да се смее. Наоѓај начини како да го зигруваш бебе. :) Едино после 7ми скок има ред за спиење и тоа многу убав направен по одморена од сега не сум била последниве скоро година дена :D

На Monella и Alishan30 им се допаѓа ова.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    @Monella исто од А до Ш:whew:
    Зашиенааа е за мене:inlove:

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Ќерка ми се однесува исто а 8+++ е, само што заврши шестиот скок. Почна и на бањање и менување пелена да плачи. Секое легнување да мењам пелена таа плаче, и давам веднаш играче и и пеам песни па се смирува некако.
    А за бањањето, не знам. Еве 8 месеци глас не пушти за одеднаш да почне да пишти штом здогледа коритото како го носиме.
    Исто понекогаш не ми дава да ја седнам во количка/хранилка. Се витка, се бори душава само да не ја седнам. Немам зборови....

На BeloMache, Sinolicka. и Monella им се допаѓа ова.
  18. happy.look

happy.look Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    6
    Знае некој како се употребуваат осанит гранулите?

19. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.374
    Допаѓања:
    77.083
    Девојки ќе идеме во Русија на одмор, температурите отприлика 16 степени се кажите ми вреќа за спиење која дебелина би требало да земам? AB8C9AE6-2593-447E-BE15-67C69B63DFBF.jpeg

20. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    220
    Мајки ми треба совет од искуство од вас
    Синко е 9+++ 3 дена бевме со температура крвна слика ,црп супер уредно се.Веќе 3 ти ден како немаме темп.Излезе грлото сега веќе нема темп.ама кенкав е цело време и засипнато му е гласчето.Од вчера приметувам многу се поти(како ладна пот) и како да му е ладно главчето и цело време му се спие.
    Дали имала нкоја од вас искуство со ваква состојба после вирус?
    Извинете на долг пост