Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Јас давам , син ми е 9ипол месеци од
    6ипол почнав да му давам по 2мл некогаш и 1.5мл . Сега му а давам цела доза 2.5мл и солдевит 1000ка давам. Он треба 1000иу да прима чист д3 , ортопедот ми кажа сакам солдевит или др не е важно , толку да е дозата. Молерсот да си го давам како и до сега он има мала доза д3.

До кога сакаш се дава , убаво е да се прима за срце , мозоче , коски , заби , имунитет. Еве за Молерсот пр што го збориме
    IMG_20211120_161251_959.jpg

На dromka, minne992 и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    17.900
    Мене ме збуни тоа што во бејбитол или 100 мг омега, а во препорачаната за 6 месеци на Молерс (2.5)има 300 мг. Мислам многу е тоа зошто ортопедот рече да не се надминува дозат на омега. Ќе почнам и јас со 1.5 само да ги до трошам Бејбитолот.

3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    да давај така , и јас така почнав и сега некогаш давам така 8-| пола ми останува у капаче речиси секогаш :D ( му давам во оние капачиња од сирупи што се дозерките така најзгодно ми е ) иначе знае да избрмче со лажичка и сето е на мене :D

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Kako da procenam dali bebevo si golta mrsuli, a ne gledam deka tecat nadvor?

5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    И јас како Пациент срна ќе прашав слично, има бебево мрсули/секрет на грло, назад на нос и седат не знам како да опишам подобро. Ја слушам дека крчи но не и течи носето. Не и смета освен понекогаш кога цица, со спреј за нос и поминува. Е сеа она тој секрет не го исфрла ни преку нос ни преку уста па претпоставувам ги голта, не кашла нема темп, само носот што свири.
    Овде читам често "спушта на гради" и не разбирам што значи т.е кога може да биде опасно :D извинете не сум упатена, прво дете а и јас не сум била нешто многу болна низ животов мој да не се заречам, па немам мн искуство.

Едит: за една недела полни година.

Последна измена: 21 ноември 2021
    На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    ^ и мене ова “спушта на гради” ме буни. шлајмот се спушта или? :?: јас шмукам ко луда после бањање, да соберам сѐ за да не ѝ се слева и да не ѝ свири носот.

ајде поискусните просветлете нѐ. :)

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Не е можно на бебето да му се слива секрет, а да не кашла.Обавезно ќе поткашлува.Исто во каката ќе има шлајм.Влечи со пумпица ако излезе значи има секрет, ако не здраво е бебето:).

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Спуштање на гради го утврдува доктор и кажува има на гради и мора да се лечи.Не може бебе што не кашла да има на гради.Кога спуштаат на гради кашлаат и се гушат неможат да дишат или се борат за воздух,повраќаат шлајмови итн.Значи нема шанса да не кашла прво и основно.

На minne992, Marge, rainbow_bb и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    17.900
    За исфрлање секрет најтопло ви препорачувам кромидова вода. Јас додавам и јаболче за вкус. За 2 дена бебе се исчисти од секретот што му беше во грлцето.
    2 пати поврати и толку беше.
    Инаку исто беше и кај нас. Му течеше нос, извади 2 запчиња и течењото престана, ама имаше насобрано во грлце.
    За спуштање и јас се плашам, ма да чувал господ до сега за двајцата. Не ми спуштиле.

На emits му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Potkasluva ama suvo ne slusam slajm. Ama da receme vo denot dali 5-10 pati ke se zakasla Vlecev ne iskacaat mnogu mrsuli skoro ic,a hrci vaka. Kakata ni e tvrda i suva jer jademe hrana sea porano se gledaa poubavo

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Не е страшно настината е малку.Ќе ставаш физиолошки раствор или солени капки пред да влечеш со пумпица и ќе чекаш некој 2-3мин.Нема потреба мислам од др капки.На свеж воздух ако нема магла шеткајте и ќе биде за 2-3 дена како нова:)

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.766
    Моево кашла со шлајм
    На антибиотик сме ;(

13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Daj boze:hug:

14. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    4.423
    Ние во последните недела дена повраќаме после секое јадење/цицање, дали некој има сличен проблем? Не знам од што може да е, пробав и количински му намалив и на каши и со цицање, ама џабе пак си повраќа. Е сега вадиме заби и често е нервозен и 'ржи па си викам од тоа да не е. Он да дека си е лаком од мал, ама вака одамна ми се немаше случено. После скоро секој оброк ќе ждригне, ќе помине некоја минута и ќе поврати. Еве и количината не ми игра улога и помалку давам и пак исто :^)

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Такво е времето, а он си има дадички они се му носат од школо на нив ништо не им е ама он е мал и се го фаќа.Да минува само побрзу и со лесно:hug:.

На minne992 и Luna91 им се допаѓа ова.
  16. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Бебево откако извади два заба, ми ги одбива оброците и сака само да цица, трае ова веќе цела недела. Три дена има и почеста столица и малку носот и тече. Носот со физиолошки се решава, проливот денес намали, вака ок си е бебето, ама ова со хранава почна да ме загрижува.. од забите ли вака прават ?

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Не од болеста.Секое живо битие кога е болно не јаде.Битно е да пие течност во вашиот случај да цица.Ќе оздрави и ќе почне да јаде.Со лесно и брзу заздравување:hug:.

Може од забите да не јаде ама пред да излезат бидејќи го болат, ама штом излезат веќе трба да почне да јаде:).

На IRBBB, LjLj и minne992 им се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I moeto e so temp denes sabajle dorucek jadese super, za rucekot usta ne otvori. A i praev neso sto saka da jade normalno. Duri i youtube i pustiv a voopsto ne i pustam znaci bas ic, gi gledase ama ustata ne ja otvori. Ne mi bese tolku za rucekot nego sakav so toa i sirup da i staam a i limon imav cedeno vo nego....nejse projde ama zatoa cica sekoj saat

19. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Може ли да ми кажеш како ја подготвуваш кромидовата вода?Веќе 2 месеци се бориме со шлајмови во грло. :(

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    17.900
    Еден сецкан кромид со се лушпа го варам во литро вода, додека водата не се намали до половина. Додавам и сецкани јаболче за вкус. Малиот многу го сака ова чајче. Му давам 3/4 пати да се напие во денот. Еве сега е чист, па му давам уште некој ден превентивно.

На emits му/ѝ се допаѓа ова.