Мајки со поголемо искуство - имам слушано негативни работи за ммр вакцината, ама ќе може ли некој да ми објасни кои се последиците доколку се прими истата, како реагира кај децата, а исто ме интересира и што доколку не се прими, дали и тогаш има простор за грижа? Можеби прашањево не е соодветно за тука, и извинете ако претходно е одговорено
Здраво, нова сум на форумот па ако некаде грешам ве замолувам да ме исправите. Имам малку време до раѓање на моето бебе па ме интересираат искуства со одбивање на првата вакцина во приватна болница. Очекувам убедување од тамошните педијатри, меѓутоа дали можам да очекувам без мое знаење да го боцкаат бебето. Оттука е јасен мојот став околу вакцините.
@Autumn_ Пред да се породиш треба да им дадеш на знаење дека не сакаш да вакцинираш и ќе ти дадат да потпишеш дека своеволно се откажуваш од вакцинација. Ако не им кажеш ќе го вакцинираат.
Фала за брзите одговори, на следната контрола ќе барам тоа да го потпишам затоа што секако не знам како би се одвивал пораѓајот за да оставам во последен момент.
Ќе требa дa се пoтпишеш декa oдбивaш вaкцини, oни зa тoa ги известувaaт нaдлежните и тукa ќе ти пoчнaт тoрмoзењaтa, пoкaните зa нa суд , кaзни.. Мoевo ги прими тие вo бoлницa, биднa ете, aмa сегa никoј не ме тoрмoзи, ниту пa ми стигнaлo дo сегa некoјa пoкaнa..не не имaaт oчигледнo вo ниеднa евиденцијa aли другaркa ми јa измaчијa ептен и 300 еврa плaти и пaк и дoдевaaт
@alisijad мислиш на првата вакцина и витамин к? Јас не сум прочитала конкретно од нив некои посериозни последици (колку што може да се увидат одма), ама ќе пробам да играм на картата дека не одбивам да вакцинирам туку само одложувам.
Мајки ај кажете ми калва казна следи за невакцинирање на дете? Само што добив покана утре треба да ја ставаме МРП. Синко е 18 месеци
Кога ќе ти стигне покана за порамнување, те викаат за разговор со инспектор. Тој ќе проба да те убеди да вакцинираш. Ќе ти дадат три опции : Да го вакцинираш детето, да платиш парична казна или да одиш на суд.
А што доколку детето ми е со растечен нос како да ја прима таа вакцина на нас прв пат сега ни стигнала покана за на 3 да ја удариме јас само таа ќе ја одложам до сега сите ги има ставено.
Таман си е и тоа. Но мислев случајно да не треба и за тоа да се влечкам вака исто како и оние кои воопшто не вакцинираат.
Мене тогаш инспекторката ми кажа демек неможеме ние која сакаме вакцина да ја ставиме, а која не не. Си имало распоред , па потоа ревакцинира. За една мислам ако не ја одложуваш туку да не сакаш воопшто да ја ставиш, ке ти речат само за таа да си платиш, а другите редовно да си ги ставаш. Ама може и нема да ти речат ништо за една. Одложувај повеќе пати.
Па секако болно дете неможе да вакцинирам ќе земам документ од докторката за секој случај дека е на антибиотик ( т.е беше ) ама не сакам таа да му ја ставам.
Па оди таму и кажи им дека детето ти е болно, ке го вакцинираш понатаму кога ќе оздрави. Па може и нема да ти пратат веќе покана за таа вакцина.
Нема малата примено ммр. Сега со епидемијата на морбили дали ги мешате децата надвор со други? Одат у градинка или игротека? Мене ми е страв. Посебно па ако живеевме Гази Баба мислам од дома никој немаше да излезе. А болна е и не може да прими.
И мојата ја нема примено ммр, а нема ни да ја прими. Во игротеки ја носам, а во градинка не одиме. Искрено само страв ми е за сипаниците, за друго не. Ама за варичела секако нема вакцина, таа е за морбили.