Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства за сите кои не ги вакцинираат децата

Дискусија во 'Бебе' започната од Silver.E, 7 април 2014.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    4.955
    Мајки со поголемо искуство - имам слушано негативни работи за ммр вакцината, ама ќе може ли некој да ми објасни кои се последиците доколку се прими истата, како реагира кај децата, а исто ме интересира и што доколку не се прими, дали и тогаш има простор за грижа?
    Можеби прашањево не е соодветно за тука, и извинете ако претходно е одговорено

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Ние не сме вакцинирани поради други околности, не дека не сакљв. И сега, на што треба да внимаваме?

3. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Здраво, нова сум на форумот па ако некаде грешам ве замолувам да ме исправите. Имам малку време до раѓање на моето бебе па ме интересираат искуства со одбивање на првата вакцина во приватна болница. Очекувам убедување од тамошните педијатри, меѓутоа дали можам да очекувам без мое знаење да го боцкаат бебето. Оттука е јасен мојот став околу вакцините.

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    нa мoетo вo систинa oткaкo му стaвијa вaкцинa дoјдoa ми кaжaa , пред тoa не ме ни прaшaa.

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    @Autumn_ Пред да се породиш треба да им дадеш на знаење дека не сакаш да вакцинираш и ќе ти дадат да потпишеш дека своеволно се откажуваш од вакцинација. Ако не им кажеш ќе го вакцинираат.

6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Фала за брзите одговори, на следната контрола ќе барам тоа да го потпишам затоа што секако не знам како би се одвивал пораѓајот за да оставам во последен момент.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Ќе требa дa се пoтпишеш декa oдбивaш вaкцини, oни зa тoa ги известувaaт нaдлежните и тукa ќе ти пoчнaт тoрмoзењaтa, пoкaните зa нa суд , кaзни..
    Мoевo ги прими тие вo бoлницa, биднa ете, aмa сегa никoј не ме тoрмoзи, ниту пa ми стигнaлo дo сегa некoјa пoкaнa..не не имaaт oчигледнo вo ниеднa евиденцијa :) aли другaркa ми јa измaчијa ептен и 300 еврa плaти и пaк и дoдевaaт :(

8. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    @alisijad мислиш на првата вакцина и витамин к? Јас не сум прочитала конкретно од нив некои посериозни последици (колку што може да се увидат одма), ама ќе пробам да играм на картата дека не одбивам да вакцинирам туку само одложувам.

9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    хепaтитис б, бсж и вит,к
    хеп б вo првите 24 чaсa се стaвa не знaм дaли ќе ти успее нo прoбaј.

10. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мајки ај кажете ми калва казна следи за невакцинирање на дете?
    Само што добив покана утре треба да ја ставаме МРП.
    Синко е 18 месеци

11. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Кога ќе ти стигне покана за порамнување, те викаат за разговор со инспектор. Тој ќе проба да те убеди да вакцинираш. Ќе ти дадат три опции : Да го вакцинираш детето, да платиш парична казна или да одиш на суд.

12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    А што доколку детето ми е со растечен нос како да ја прима таа вакцина на нас прв пат сега ни стигнала покана за на 3 да ја удариме јас само таа ќе ја одложам до сега сите ги има ставено.

13. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Тогаш ќе си ја одложиш вакцината. Јас зборувам за ако не вакцинирате воопшто.

14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Таман си е и тоа. Но мислев случајно да не треба и за тоа да се влечкам вака исто како и оние кои воопшто не вакцинираат.

15. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Мене тогаш инспекторката ми кажа демек неможеме ние која сакаме вакцина да ја ставиме, а која не не. Си имало распоред , па потоа ревакцинира. За една мислам ако не ја одложуваш туку да не сакаш воопшто да ја ставиш, ке ти речат само за таа да си платиш, а другите редовно да си ги ставаш. Ама може и нема да ти речат ништо за една. Одложувај повеќе пати.

На Bubamara87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Па секако болно дете неможе да вакцинирам ќе земам документ од докторката за секој случај дека е на антибиотик ( т.е беше ) ама не сакам таа да му ја ставам.

17. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Па оди таму и кажи им дека детето ти е болно, ке го вакцинираш понатаму кога ќе оздрави. Па може и нема да ти пратат веќе покана за таа вакцина.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Праќаат знам на блиска тука еве веќе 4 им пратиа.

19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.982
    Допаѓања:
    133.628
    Нема малата примено ммр. Сега со епидемијата на морбили дали ги мешате децата надвор со други? Одат у градинка или игротека? Мене ми е страв. Посебно па ако живеевме Гази Баба мислам од дома никој немаше да излезе.
    А болна е и не може да прими.

20. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    И мојата ја нема примено ммр, а нема ни да ја прими. Во игротеки ја носам, а во градинка не одиме. Искрено само страв ми е за сипаниците, за друго не. Ама за варичела секако нема вакцина, таа е за морбили.