Највееројатно станува збор за порамнување кај санитарен инспектор. И назад сме кажале кои опции ги нуди санитарен :плати, вакцинирај или оди на суд. Треба да се јават на поканата, да направат записник кај санитарен инспектор (на кој странката нема да се потпише бидејќи во спротивно ја признава вината). Тек после суд. Влечкање по судови нема, не би требало да има повеќе од едно рочиште, барем според мене. Ако добијат, плаќаат само паушал на судот 1000 ден. Ако треба нешто пиши пп, јас сум секогаш од моб уклучена, затоа кратко одговарам. @kristina.k најверојатно и вас ве спремаат за санитарен.
А што е работа со овие казни и судови кога некој погоре пиша дека законски не треба така да прават. Штом прават и кршат закон значи некој треба да ги пријави да се разјасни оваа ситуација. Оти погоре викавте дека по закон не треба да праќаат казни и на суд да одат зошто тогаш надлежните кршат закон? За пари?? И ова дочекав да го видам значи. Јас овде кажав дека не сакам вакцина и толку беше. Нели може ова да се среди некако. Да избие правда на виделина или не.
@augustd се јавив во диспанзер, се погоди поразбрана докторка, ја кажав состојбата со дерматитот и проблемот со жолчката и рече да го однесам, ако е во лоша состоба дерматитот ќе наведат како причина и за одложување на другата ревакцина што не ја примаме и нема да го вакцинираат засега. Ќе одложувам вака дури можам, па ќе видиме. На санитарен има опција за одложување исто?
@Верче4 047/233-895 е бројот на цела установа, па ќе бараш да те поврзат со диспанзерот кај вакцините.
Најново во врска со вакцините. Кај нас во градинка имало инспекција и добиле наредба сите деца што не се вакцинирани да се отпишат од градинка. А тие што имаат поднесено документи воопшто да не се примаат во градинка. На што личи ова?
нека дојдат во Ск со таков став пробаа нели во помали градови без знаење на родители да боцкаат па си го добија. тргаат со мисла помал град е повеќе ќе се плашат.
Imate li poprecizni podatoci? Na koj nacin da se otpusat? Gradinkata da donese odluka za idpisuvanje na deteto? Toa e upraven akt, mora da ima pravo na zalba i na upraven spor ponatamu...globata za nevakciniranjee paricna kazna...nikade ne stoi deka poradi nevakciniranje decsta ke bidat diskruminirani i ke ni bidat odzemeni odredeni covekovi i graganski prava...
плашат пилци по ниеден закон неможат правно да го изведат тоа да е на нивна желба они би ни шибнале по 100 вакцини и би биде задоволени ама нема закон да ги отпишат децата сте чуле за закон на пачиенти ?за одбивање медицинска инетрвенција? за конвекција за човекови права која патем и македонија е земја потписник? стразбур? само добар адвокат
За во Ск гледам различно е, некаде во градинките прават проблеми, некаде не. Тука мал град и таа е градинка напред назад. Како можат против законот да одат? Уствари веќе во оваа држава ништо не ме чуди. Секако со заплашување нема барем мене да ме натераат да вакцинирам. Па и ако треба нека не оди моето дете во градинка голема работа... Си земаа преголема слобода. Ова наскоро ќе стане проблем секаде бидејќи веќе е се поголем бројот на невакцинирани деца. Немам информации како ќе биде баш ќе видам што ќе се случува. Сигурно ќе има жалби. Јас мислам дека нема да ги примаат невакцинираните деца и ќе се вадат на таа карта дека нема слободно место.
Законски не смеат да не примат дете во градинка исто законски не смеат да не запишат дете во училиште бидеки образованието е задолжително Си има закони само редко кој родител е запознаен со законите и нашите права како пациенти А они одат против самите закони и против самата држава и устав ама тоа оти народот е мирен не се кренал Според мене кас не сум против јас сум за ПРАВО НА ИЗБОР а не вака на сила
Mi treba malku pomos od poiskusnite a neznaev kade da go postavam prasanjeto.Moeto detence e 17 meseci i vakcinirano e do mmr.Resivme poveke da ne go vakcinirame no sekoja nedela mi se javuvaat so zakani vcera mi se javija i se zakania deka ako ne go odnesam deteto na vakcinacija za mmr i dtp sto e na 18 meseci ke sleduvale sankcii.Me interesira koja e procedurata za ponatamu.Fala vi odnapred