1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    ја проверив цела категорија не најдов тема со ваков наслов доколку некаде нешто има слободно префрлете.

Ја сметам оваа тема потребна,за мајките кои ги "извадиле" децата од добата на "мало дете" ги поминале сите оние тантруми инаети детски занимации непослушности и ги спремаат своите деца за преодниот период кој води кон школување. Како се справуваат мајките чии деца им се во претшколска возраст,стремат кон напуштање на градинката и припрема за почеток во училиште. Како се справуваат оние кои се во моментов првачиња со таа нова средина, нивната состојба и интересирање додека се на училиште и додека времето го поминуваат дома.

На CarrieBradshow, karak и M&M им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    нема ли некој детенце од 5-9 год? Ја отворив темава но нема никакво мислење. Ајде да го скршам мразот да споделам како ни поминува денот и како се занимаваме. Ние сме скоро 6 години. Одиме во градинка и 4 саати ги поминуваме таму. Потоа кога ќе дојдеме дома синко јаде па разговараме како сме поминале во градинка па гледаме цртани и преспиваме. После спиење јадење малку разговор гледам да повториме што сме правеле во градинка па малку на компјутер малку растурање по дома па вечера па малку игри на телефон и спиење.

На sandza, tina-63, karak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.524
    Допаѓања:
    146.568
    Јас имам 8г, уште малку 9 ќе прави па нема да биде ни за тука, а рано му е и за тинејџер :)
    Градинка веќе одамна помина, сега е 3то. Упте е доста зелен, не можам да кажам дека не го сфаќа школото сериозно ама е изгубен, многу често заборава што имаат за домапно, но не останува ненапишано. Ако се сети нешто во последен момент го фаќа паника дека ќе го караат во школо, добро е што барем имаат авторитет учителкоте врз него. Догодина почнува веќе сериозно учење, се надевам малку ќе созрее до тогаш :)

На TeddyGrey, tina-63 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    со заодувањето на 6 години им го скратуваат детството и некако многу се расеани. Јас кога ќе го прашам дали ќе се спремаме за на школо за од септември ми вика не сака да оди не знаел да пишува букви не знаел што ќе го прашуваат тешко ќе му било.

На Petrova Ceca му/ѝ се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.524
    Допаѓања:
    146.568
    Sin mi trgna na 6,5 isto kakobi jas sto sum trgnala. Tie sto se rodeni dokaj maj, juni si se tamam, no ima mnogu so nepolni 6 trgaat. Ne e tesko vi prvo, kako zabaviste e, se prilagoduvaat, ucat prepoznavanje bukvi. Od vtoro pocnuvaat poveke so citanje pisuvanje.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    А зошто темава е само до 9 години? Може да гласи до пубертет, зашто веќе пубертетот си е друга категорија сам по себе :D

7. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    зашто има тема од 9 години па не знам до колку беше. исто има тема и до 5 години. Затоа и ја направив оваа од 5 до 9 години. За таа генерација фалеше. :)

На M&M и Kitten им се допаѓа ова.
  8. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Zdravo prasav vo temata prvacinja pa aj i tuka istoto prasanje ako znae nekoj da kaze i dali nekoj ima iskustvo so deca rodeni pocetok na januari dali trgaat prvacinja na 5 i 8 meseci ili na 6 i 8 meseci

9. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    јас кога одев на школо имаше деца што заодуваа покасно,сега мислам тие што се родени до 31ви јануар почнуваат 4 месеци порано т.е на 5и8месеци. Ако имаш право на избор нека оди на 6и8 месеци. Мене психолог во градника ме советуваше доколку се има можност да се оди покасно.

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Законски прваче се запишува ако наполни 6 години заклучно до 31.12 истата година, но може да го примат и ако е родено до 31.01 наредната година но само по желба на родител. Така стои во законот за основно образование.

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Да, го видов и јас законот и баш тоа што имаат избор јануарските деца ми ствара дилема дали да оди порано или покасно, едноставно незнам што ќе биде најдобро за детето....доколку некој има лично искуство да каже како постапил во ваква ситуација.

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.112
    Допаѓања:
    179.633
    А нели ги тестираат децата за да оценат дали се спремни за првачиња? Ако го поминал тестот, може само треба да се изјасни детето. Знам дека сите велат да не им се крати детството, односно да не ги пуштаат порано во школо, ама мене лично многу ми беше криво што мајка ми не ме прати порано да одам во прво одделение.

На dromka и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.435
    Допаѓања:
    201.011
    Има. Во Центарот за ментално здравје кај Симпо има посебни тестирања за тоа. Да, генерално децата се паметни и способни да го совладаат материјалот, и може да тргнат и на неполни 6 години. Ама јас не би праќала дете толку рано, со оглед на тоа колку обемен материјал имаат и доста форсираат редовност во следење на наставата и домашни задачи. Во прво одделение двапати неделно имаат по 6 часа, останатите денови по 5. Математиката многу се форсира, па не секој може да се вклопи брзо во тоа темпо. Пак ќе кажам, зависи од детето.
    Големиот го носев во центарот за ментално здравје и разговарав со психолог околу оваа проблематика, ми рече дека е подобро со полни 6 да тргне во школо, оти сепак кај децата неколку месеци прават голема разлика.

На CarrieBradshow, Kitten, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  14. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Да @NarCis@ ги тестират и по добиено мислење од психолог и педагог доколку е се во ред може да се запише... ама за јануарски деца по претходно барање од родителот..значи родителот треба да одлучи дали ќе го пријави на 5 и 8 или 6 и 8..мислам дека во мај месец се тестираат и запишуваат...

На Petrova Ceca и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Син ми тргна на 6 (тој септември полнеше 6), инаку во неговиот клас има многу деца кои тргнале и со неполни 6.
    Мада и јас порано велев дека ми е жал да му скратувам од детството демек, сега си го сменив мислењето.
    Во денешно време јас би го пратила порано, децата денес не се исти како ние што бевме на времето.
    Им треба активност, социјализација, одговорност. Ако можат да знаат да баратат со сите технологии на таа возраст и порано, богами знае да учи и пишува букви.

На Emma2, НаталиЛили, mamaorhidea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.112
    Допаѓања:
    179.633
    Анат, заборавив на тој момент, дека програмата е поинаква од таа во мое време. Не знам, отсега си размислувам и за мојата, која ќе биде најмала во клас. Во градинка веќе е во најмалите, ама па тоа засега добро делува на неа.

А дали ве советуваа што е подобро, со оглед на тоа дека имате избор? Обично треба и препорака да даваат. Детето што вели? Сака во школо? :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    @NarCis@ Учителката во градинка ни вика да го запишеме дека според неа бил спремен да оди со групата, не изостанувал со ништо како најмал во однос на другите од групата. Мене ме мачи што е малку повлечен, срамежлив и многу емотивно реагира на секоја промена...секој септември ни беше проблем за адаптација во градинка (после летен одмор) иако оди од две години и пружа отпор...значи незнам еве тоа го земав за пример...можеби би требало да го оставам да досозрее или незнам како да се изразам..ете незнам имам уште некој месец да се одлучам....сепак фала на сите за советите :)

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.524
    Допаѓања:
    146.568
    Да прашам нешто, може бо темата од 9г треба ама уште нема 9 полни :) .Вие со поголеми деца, на која возраст им купувате мобилни? Кај син ми во школо не дозволуваат да носат уште, а од 4 одд им дозволувале. А и покрај ова веќе многу деца имаат мобилни надвор од школо. Веќе ми досаѓа детево за телефон а јас сакам да го одолговлекувам ова барем упте некое време.

19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.393
    немам 9годишно но сега можам да кажам свое мислење околу тоа а гледам и кај нас многу такви примери. 9годишните и овде имаат и тоа луксузни што јас никад не би ги купила ама родителот ете за детето ќе купи. и мислам дека е грешка. Децата се невнимателни реално и постои можност ти да вложиш 7-8 илјади и више а тоа а за месец дена ќе го оштети скрши и сл. И недај боже има можност да и го украдат зашто нели децата денеска се тотално различни од времето кое сме биле ние. На една пријателка внука од золва и го украле телефонот а ја накривиле ќерката на другарка е ( прва братучеда што во иста куќа живеат) сирото девојче се изеде ни криво ни должно. А и денес уште од 5год возраст имаат телефони и таблети. Јас би да има телефон скромен колку да можеме ние родителите да го побараме но не да го носи на училиште и не да користи интернет на истиот.

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.524
    Допаѓања:
    146.568
    Сигурно нема скап да му зрмам, јас за мене не сум купила поскап од 5000 со отплакање од сметка на 24м не па за мало дете. Ме интересираше повеќе од која возраст им даваат телефони за користење надвор од дома. Дома е внимателен, имаме еден таблет веќе 4-5г не се случило да го расипе, ама надвор од дома е друго можеби ќе внимава можеби не.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.