1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.865
    Допаѓања:
    36.532
    Кај ќерка ми не се дозволени телефони, меѓутоа децата кои сами си одат имаат телефони. За време на наставата им стојат кај наставничките, кога си одат им ги даваат.
    Јас за ќерка ми планирам исто да правам кога ќе почне сама да оди ба училиште.

На CarrieBradshow и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ние со смарт воч функционираме. Приближи таа возраст е мојот. Сам оди надвор низ мало.

На CarrieBradshow му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.865
    Допаѓања:
    36.532
    Каков имате? И ние размислуваме за тоа. Има од Телеком кидс тарифа со часовник, ама не знам каков е.

4. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608
    Смарт часовник според мене е права ствар за таа возраст. Син ми има, го носи во учулиште, но не му го зимаат наставничките (веројатно дека нема игри, нема јутјуб и нема што да прави со него освен да се јавува, а знае дека смее да се јави откако ќе му завршат часовите). Става на рака и не му ја мисли, ниту дали го земал, дали го изгубил, кај го оставил...

Го следам според локација ако ми треба.... Сам се враќа од школо, сам излегува пред зграда уште од лани, инаку има 8 години.

На Maca Macka и CarrieBradshow им се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    го купив МуКи од А1 со сим картичка и претплатата 199 месечно и договор од две години. Screenshot_20220928_103324_com.huawei.browser.jpg
    Го користеше една година, многу не квалитетни, се скина каивчето, па на саатчија го носев, покасно и стаклото. Во а1 во моментот немаат само саат да си купам. Па купив од нептун, и ја ставив сим картичката од А1, овој:
    Screenshot_20220928_103430_com.facebook.katana.jpg
    Сеуште е со него. Задоволна сум. Не може секој да му звони, туку само тие телефони што се меморирани. На апликацијата покажува локација каде е. Нема игри и глупости. И помали се шансите да го изгуби него мобилен.

На mal.ecka, nevermet18, Maca Macka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    385
    Колку е овој од Нептун?

7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Пред одприлика 10 месеци беше 2000. Сега не знам.

8. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    514
    Zdravo. Tuka pisuvam zosto neznam kade da go smestam ova, a i najcitana tema e. Se raboti za edno problematicno dete kaj sin mi vo oddelenie (prvace). Nekolku pati mu naogjam vo ranecot na sin mi ucilisen pribor sto ne e negov. On poima si nema od kade se nasol kaj nego. Se do pred nekoe vreme koga svativ sto e rabotata. Eden den go nosev od skolo do doma bidejki mu bilo strav da si odi pa ajde zal mi padna i detevo mi izvadi od dzeb moliv i mi go pokaza, posle nekolku dena istiot moliv go najdov vo ranecot na sin mi. Ok zanemariv, odam da go zemam sin mi vo skolo i detevo mi vika Riki(citaj sin mi) ukrade ova ukrade ona, a nema vrska si go znam deteto neli ko sekoja majka , ne e takov tuku naprotiv mnogu e naiven. Drug den mi vika aaa on ova napravi ona napravi demek kakvi belji napravil se so cel da go karam sin mi. Bas zboruvavme so druga majka i ona vika i kaj nejzinoto isto taka naogjala tetratki i drugi raboti koi mu pripagaat na toa dete. Denes sin mi kaza deka koga nekoe drugo dete otislo do wc i go videl doticnovo kako mu stava kniga vo ranecot. Neznam sto e problemot i zosto vaka pravi? Deteto i onaka sekoj den pravi po nekoj problem vo skolo, se tepa, urla po hodnicite, treska vrati od ucilni, a i potkradnuva gumicki i sl. Kako da reagiram bidejki se uste se mali prvacinja no se plasam deka ponataka ke prerasne vo maltretirac i ke gi maltretira decatata od oddelenieto. Nedaj Boze moe dete da mi pipne. Veke nekolku roditeli se zalat deka gi zakaca decata, duri edno i go probode so moliv, no osven ukor od nastavnickite nisto drugo ne e prezemeno, a sigurna sum i deka majkava znae kakvo i e deteto no ete vakvoto odnesuvanje od negova strana prodolzuva. Za ova sto im podmetnuva na decata raboti za posle da kaze mi ukrade jas zabelezav i druga majka se soglasi istoto no samo na toa ostana... Neznam kako da reagiram, probav da kazam na nastavnickata no dobiv odgovor deca se, ne se ni zamara dodusa. No ova navidum mal problem mislam deka ponataka kako sto ke bidat pogolemi ke prerasne vo nesto pogolemo i nesakam moeto dete ponataka nedaj Boze da bide maltretirano od vakvi da ne recam nevospitani deca.

Последна измена: 26 октомври 2022
  9. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Оди кај педагогот и ќе кажеш таму се ова и дека е посочено на наставнички при што не сте добиле никаков одговор.

10. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    Да прашам тука да не грешам случајно,син ми во јануари ке полни 9 години,сега од како почна на школо практикувам на сабајле бидејки не појадува му давам по една лажичка мед.
    Во ред ли е за дете секое утро да каснува мед на гладно или не треб асекој ден континуирано.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    Пази на желудникот, медот на гладно не е добра опција. Банана, мед и путер од кикирики е добра комбинација, да не му предизвика глад и осцилации во шеќерот додека не дојде време за оброк.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    А можеш ли да пробаш на син ти да му кажеш пред да излезе од училна да отвори ранче да провери што има тоа што не е негово да го даде на учителката и да каже како што си е дека не знае од каде се нашле кај него.
    За друго како што ти кажаа кај педагог, директор веќе си ја информирала наставничката следни ти се тие.

13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.620
    Допаѓања:
    15.727
    Ај кажете идеја за 8 ми роденден? Сакавме театар за деца ,ама нема термини се зафатено.
    Од одделени славеа во Кугланата во Капитол ,еднаш во Кино и нема некоја друга опција за зимски роденден.
    Бил ли некој во Киносенс во Веро Џамбо да каже како е?

14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.865
    Допаѓања:
    36.532
    Дежаву Капитол?
    Исто и музеј на илузии да видиш, иако не знам дали е за нивна возраст.
    Ласерхант исто да видиш, иако ова скапо ми е некако.

А како поминавте во куглана? Не се мали? Јас оваа година се мислев, ама ја оставив за наредната.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.620
    Допаѓања:
    15.727
    Дежаву бевме сега на еден роденден и некако ладно ми се виде ,дуваше од сите страни,па некако за средина на декември не ми е.Куглана не е лошо,куглаат нешто се натпреваруваат во поени,си седат на тие масичките се дружат и тоа.
    Ах еднаш сме биле и во кафичот позади Бисер со магионичар,пантомимичар и тоа им беше интересно ,друго ништо за нивна возраст.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Majki zdravo nova sum sakam da prasam maloto ima 8,5 god.. maka macam so vospituvanjeto ne me slusana nisto probano e so se si zboruva seuste ko da e bebe uste ko da e vo gradinka,veke e 3 odd i ima problem i so vrsnicite nejzini kazete care ili nekoj psiholog detski na logoped zakazav povtorno ama veke so site metodi doma probano,koga saka moze se ama nesaka si tera po nejzino.pozz

17. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Некој предлог за машко дете 9-10 год за новогодишен поклон за до 500ден(за сикрет санта во училиште)? :wasntme:

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Не е итно, ама е се почесто и почна да ме плаши.
    Синот е 7 години. Последниов месец, а може и подолго да трае, се буди ноќе со плачење, зборува неповрзано, станува доаѓа кај нас или оди во вц, гледа ама заспан е. Не знам дали е месечарење, немам искуство или некои ноќни терори како што има кај помали деца, а нема некоја траума за вака да се повторува толку често. Ако има некоја искуство ве молам за совет и дали треба да се обратам негде, психолог, педијатар, не знам дали е воопшто проблем или ќе помине со тек на време?

19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.362
    Допаѓања:
    22.585
    Кога поминува драмењето?
    Значи 5год и 3 месеци е, абе луѓе ко у пубертет да е.
    За се се нервира, вика, се расправа.
    Најчесто кога и се спие е најкритично.
    Не кажува туку директ да плачење и дерење.
    Полека викам,полека диши, смири се..
    Не знам како да се смирам ми вика.
    Значи за ништо.
    Неќела тоа да облече и одма е драма.
    Во ред викам, ок е тоа што неќеш и нема потреба да плачеш за тоа.
    Ама џабе.
    Во неделата на плоштад се расплака за ништо, зошто бараше да и купиме нешто, ама не знаеше што.
    Се расплака зошто и објаснувавме дека е сосема во ред слободно да ни каже што сака.
    Не знам како да и објаснам дека ако нешто не сака, не знае, не може, не треба да плаче, дека е сосем во ред да ни каже како се чувствува.
    Никогаш ништо не сум правела против нејзина воља, а сепак го имаме овој проблем.
    Уште ли не ги владее емоциите, или што е не знам.
    Уствари она е мал Шелдон. Можеби ние не можеме да ја разбереме.

На mal.ecka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    4и пол е мојава. Иста е.
    Па кога ја учам како да се изрази, едно увреѓено што е... знаела она се.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.