Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Discussion in 'Дете' started by marchi-cool, Dec 15, 2018.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Ќерка ми е 7 години и пред некоја недела осетив дека мириса на пот.Малку сум уплашена нели е премала за да мириса?Има ли некоја мајка со сличен "проблем" и што котистите најчесто против непријатен мирис ?Кој антиперпирант може да го користи за нејма возраст?Многу е мала за антиперспирант ама па несакам и децата да не ја дружат оти мириса на пот.Загрижена сум многу.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Исто прв пат на 6 години во лето кога беше 40 степени ама Гугл вика нормално било и на форумов пребарував многу Мајки имаат пишано :sweat: јас мислев на 13-14 години отприлика.
    Ја туширам секој ден ама наредно лето ќе треба можеби некој скроз природен од аптека или дм да се праша. Или сега да им ставаме на пример само физичко кога имаат.

mal.ecka and Ava.84 like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас не би давала ништо што не користам јас. Значи Ben&Anna од ДМ.

Ava.84 likes this.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Pocetok na pubertet, posebno kaj nekoi devojcinja pocnuva porano.
    Nisto strasno nema, samo redovno tusiranje osobeno po fizicka aktivnost, koristenje na prirodni antiperspiranti, nosenje so poveke pamucna obleka pienje mnogu voda I jadenje pozdrava hrana.

Ava.84 likes this.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Како беше тој рецептот со сода против мирис што го мачкаа доилки и велеа не мирисат?Од тој да пробам што велите?:?:

Пубартет:worried: може да го предпијам тој период:!:.
    Се сеќавам бев 6 одд и се вратив од школо и тогаш сестра ми (средношколка) ми кажа дека првпат мирисам на пот ,затоа мислев и јас како Џоки дека почнува да мирисаат покасно.Како што се е веќе поместено нема ни зошто да се чудам.

@Biljarkata првпат го гледам ова БениАна ќе пробам.Сум пробала свашта за мене ама само Рексона ме држи се друго или замиришувам пак или ме чешаат мишките .

mal.ecka likes this.
  6. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Исто е и кај нас,бидејки ние сме помали не користиме ништо но по препорака на педијатар одмиваме со сода и после тоа не плакнам,а понекогаш исто и ова по препорака на педијатар после туширање со бебешка пудра.Имам некаде прочотано и за со оцет ама немам пробано

Ava.84 likes this.
  7. sandza

sandza Истакнат член

После операција на крајници дали се случило кај некое дете да фаќа бели налепи на ткивото од крајниците што останало? Се работи повторно за бактериска инфекција со покачени леукоцити и температура :(

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Па ова БениАна е на сода база ваљда, мислам природно е и некој неутрален мирис има.

Предпубертет толку рано е малку рано. 2 работи. Може да се посети ендокринолог да провери дали е тоа и второ, многу битно, обрати внимание на исхрана и прашоци по дома. Пилешко исклучи обавезно. Прашоци, шампони- заебани се, едно чудо ендокрини дисраптори имаат. Барај поприродни алтернативи.

Ava.84 likes this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас за мене користам Aromaco од Lush. Исто е на природна база. Баш пред некој ден го видов и тој рецептот со сода дома што се прави и го запишав. Вака оди: 6 лажици кокосово масло, 3 лажици сода бикарбона и 3 лажици нишесте (cornstarch на англиски) и неколку капки есенцијално масло (за мирис поубав).

Е сега не знам дали на таа возраст нема да се појави иритација на кожата од сода. Можеби прво пробај со бебешка пудра по малку.
    Инаку мојот е скоро 8 години и летово знаеше косата да му замириса малку кога беше претопло. решавав со често миење ама за на друго место не знам ни јас што би правела.

Ava.84 likes this.
  10. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Нешто ефикасно за апетит...

11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Не знам каде да пишам... Да не знаете колку чини преглед кај д-р Симеонов во Систина?

12. macalavica

macalavica Популарен член

Сите прегледи во систина се 3800 ден, барем толку беа до пред некој месец, без разлика на кој оддел или кај кој доктор, буквално едно добар ден е толку.

VDT2906 likes this.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Во право си сега може и 4000+ да е како што знаат да качуваат цени на секој 6 месеци..

15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Систина е ова..За жал какво ни е здравствово во државава некогаш ќе мора да платиме ѓавол ипол само за еден преглед. Сакале нејќеле за дете ќе дадеш, а овој доктор е еден од најдобрите за детска хирургија.

macalavica likes this.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ako e samo pregledot tolku kujznaj kolku se drugive raboti, no za dete ke Dades nema da mu ja mislis.

VDT2906 likes this.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

До пред 6 години престој во болница од ден за дете беше 200 евра...сега сигурно е покачено.

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Premnogu, nie imame privatno zdrastveno osigurivanje ama ne sme sk, ne mozi bas da go koristime koga sakame.
    So pomin da mu e, videte so ke kazi doktorov.

19. Снегулк@23

Сега се 4000

20. Снегулк@23

За 3 дена лежење таму некој пакет ни дадоа бидејќи е родено тсму детето 30.000 плативме

VDT2906 likes this.