Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.310
    Ми изгледа како атопичен дерматит. Кај син ми така се правеа на нозете.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    179
    Дете 6 год постојано болно. Во градинка оди од 9месеци сега е прваче, извадени тонзили и трет крајник во мај но пак нема спас...Нешто да сподели некој што се погодило ефикасно за заштита, веќе памет немам...

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    31.816
    Ако се вируси пробајте Дефендил/Бимунал прво, ако не функционира Изопринозин. Ако се бактериски инфекциите не знам.
    Најдобро е можеби консултација со имонунолог.

Инаку мојов е скоро 8 години и откако почна школо имаше една вирусна една бактериска инфекција. Во моментов пак шмрка со носот. Му дадов Виранто сабајле па ќе видиме.

4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    4.889
    Здраво син ми скоро ке полни 6 години и за роденден бара конзола за играње нитендо свич. Јас пред една година купив плејстејшн 4 и некои детски игри му купив ама кога почнаа да играат со мм некако се навлекоа многу, детево изгуби интерес за друга игра само сонито го интересираше, и кога ке играат, додуша повеќе мм игра ама сеедно детево зјапа во тв,тоа траеше 2 месеци и од нова год им забранив лани, им ги сокрив контролерите и нема, исто и јутуб и телефон забранив скроз, и детето се врати во нормала, црта, бои се игра, гледа телефон и детски јутуб од време на време ама не претерано. Му купив едно мини нитендо викам ајде дете е нека поигра, иста песна, само тоа во раце и се друго баталува, и му го земав. За сонито цело време ме моли да игра и сега му дозволив за викенди по саат време. И сега најново цело време си бае за нитендо свич, тоа е прескапо ама има копија на алиекспрес околу 2000 ден и се мислам дали да му го купам. Ке се радува ептен ама ако претера знам дека ке му го земам пак па се мислам дали да се изложувам на стрес. Сака многу и лего коцки, ги реди ситни по шеми, па во дилема сум дали да му купам коцки или тоа нитендо. Таблет и компјутер нема, само јутуб кидс на тв или чат пат на мојот тел. Маж ми вика дете е, сите деца играат, купи му, ке се радува, ке го игра по малку, и коцки купи му плус. Играат ли вашите деца, дали јас претерувам,? 1534307202113936394.jpg Screenshot_20231110_075008_AliExpress.jpg

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.027
    Допаѓања:
    40.367
    Јас можам да кажам за мојов 6години за сега успешно одбегнуваме. Цртани се гледаат строго на тв, не фокусиран во мобилен. Таблет само на одмори кога одиме носиме. Игра по некоја ептен ретко на мојот телефон и не повеќе од половина час. Ние свесно одложуваме додека можеме. Последно му дадовме задача да штеди ако сака конзола и веќе има каса за тоа, ама секако ќе потрае.
    Јас не би му купила особено штом веќе имате плеј стејш и викаш дека веќе имаш лошо искуство со претерување. Колку сака нека се радува, они се децата, а ние родителите и ние сме тие што треба да донесуваме свесни одлуки.

На No Makeup, CarrieBradshow, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    18.333
    Маж ти претерува ,не ти :)
    Ќе се радува,ама и ќе го бара да игра а ти ќе се нервираш пак.
    Плус на таа возраст веќе е прваче? Ќе му биде вниманието повеќе насочено кон играта ,отколку кон книгите.
    Купи си лего.

На No Makeup, JoyJoy и macalavica им се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    3.840
    Мал е уште, нема ни 6 години полни велиш, има време за игри. Колку можеш одложувај, штом се занимава и со други работи кога не му даваш екрани , седи си мирна јас ти препорачувам од искуство. Многу пати и ние родителите сами си го бараме, "ај дете е, греота е, па сите деца играат, сите деца имаат таблет,плејстејшн,телефон,игрици мигрици".......немој да паѓаш на тие фори, ќе игра кога ќе порасне и без да знаеш ти некогаш тоа што има во ум ќе прави колку и да му браниш ти. За сега штом го контролираш ти уште, остави го нека си игра со Лего , сто пати поарно.

На CarrieBradshow, JoyJoy, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.451
    Моето не играше до 6г некаде, на 6 роденден доби едно нинтендо и почна со Супер Марио, после татко му му даде лап топ стар и на него играше ама контролирано. Он се запозна со магијата на игриците и Супер Марио во ковидот пандемијата, ние се разболевме и немаше кој да му обрнува внимание па играше. Воглавно после 6тиот роденден се заинтересира. Кога веќе тргна во школо се договоривме само петок и сабота да игра, недела чита или сега домашно пишува, се спремаме за во школо. Се држи до тоа. Но пак ќе речам, со голема контрола. Телефон ниту има ниту ќе има до најмалку 3то одделение, а јутјуб гледа на телевизор и тоа се најчесто видеа од Супер Марио, со контрола секако, и повремено го фаќа Биби и Боби магија.

Заборавив да кажам, игра многу со лего, со дрвени коцки, чита многу и црта многу. Така се занимава преку недела.

На JoyJoy и macalavica им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.451
    Кога почнаа децата да лажат? Значи ситни лаги безазлени, од типот го дадов на наставничката листот а тој го затурил во ранец, се сопнав од Д а тој паднал на прав пат, наставничката рече смеам ова а наставничката рекла нешто друго што не е тоа... Ситници, не влијаат на здравје, на школо, на поведение, едноставно лаже за работи што не се многу важни.

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Мајки предложете нешто за апетит. Не јаде ништо значи не е да грицка работи па да не сака да јаде.Едноставно ништо не јаде. Слаб е и плус висок. Има 7г и 27кг. Се шти ке му пратам за школо враќа дома значи до 1 ч тој е гладен од наутро о 7 до 1 што мислам дека е премногу

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.050
    Допаѓања:
    5.685
    Sanstol sirup imate probano ?

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    18.333
    Од 3-4 год лажат :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    26.313
    Мојов на 4г како си измислува... филмови цели. Исто за глупости и небитни работи (што јадел, кај бил и слично)

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.128
    Допаѓања:
    36.339
    Поголемиот лаже од 5 години. Сега има 12 години. Некогаш е многу убедлив во тоа што го кажува. Па одма помислувам дека е вистина. Се сеќавам дека еднаш им раскажувал нешто на комшиите, ама го измислил тоа. И нормално, луѓево ѕвонат. Се уплашиле. Кажувал дека со маж ми сме тешко болни. (facepalm)
    Со помалиот немам проблем. Ретко лаже. Ама ситна лага кажува. Он почна од 4 години.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.451
    Ау на 7г едвај тежеше 24 кила, ама едвај, ама и ситен беше, нагло извиши. Сега е 26 на 136цм, не ми е слаб, таман ми е. Мене дебелина ме плаши и цело време тоа ми е во глава да не се здебели многу.

Значи моево и доцни со лажењето. Он може и порано почнал ама јас не сум приметила зошто немало таква ситуација.

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    31.816
    @AngelOfArh касни со лажењето. Не е тоа ни лажење колку извртување на нештата заради фантазија некогаш а некогаш е тестирање граници на што смее што не. Зборувај за корегирање ама не престрого. Фаза е.
    @blessed.an мојот на скоро 8 години има 25 кила. Ако е се други во ред ОК е детето. Ако ептен сакаш Б витамини отвараат апетит.
    @macalavica мал е за премногу игри. Знаат така сите да реагираат игрите се направени за да губат осет за време. Мојов е сега трето одделение и сите увелико играат. За да не се осеќа отфрлеб дозволено му е да игра по пола саат дневно преку недела и саат време за викенд. За да нема расправии он се уклучува на игрица јас пуштам тајмер. Кога ќе ѕвони толку од играњето. Еден ос ретките машкк е ви школо што уште игра со Лего, колички и слично.

На danichap, AngelOfArh и macalavica им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.326
    Допаѓања:
    285.737
    Најчесто децата сами одлучуваат дали паузата/одморот ќе ги користат за игра или јадење. И најчесто го одбираат првото. Често и им се намалуваат паузите бидејќи треба да допишат нешто, се враќаат од спорт итн. и едноставно “немале време”.
    Кај мене се големи јадачи ама морам редовно да ги “потсетувам” да јадат на паузите Оти се случило да не е ништо чепнато оти немале време за јадење. Потпрашај го каков им е распоредот и дали можеби причината е тоа.

18. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    607
    Мајки кое бројче патики носат вашите девојчиња на 5-6 годинки? Сакам да купам новогодишен поклон, во март полни 6 годинки. Секако би земала бројче поголемо за секој случај.

19. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.332
    Допаѓања:
    28.233
    @kozuf мислам дека најпаметно е да ги прашаш родителите.
    Зависи од дете до дете на таа возраст мислам отприлика од 29 до 31.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.451
    Мајки на машки деца, влакна на гениталии кога им пораснаа? Има 7ипол, накај 8, се пожали дека го чеша, да го намачкан и гледам влакна, проѕирни, ама ги има.