Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Јас да се приклучам како мајка на 6 годишно девојче, истото и јас приметив, прозирни на гениталии и под мишка. Матичната ја барав за совет да не треба да идеме на ендокринолог, вика сега сите деца све порано им почнува, и заби да им паѓаат, и порано да влагаат во пубертет.

На Milkysnow, TarantulaA, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    34.200
    9 е мојот ама влакна под мишка нема.
    Едино на екстремитети му се поизразени и поголеми, плус црни, доста се познаваат,тоа сметам и генетика е, на мене јас бев таква.
    Но, почнаа миризбите на пот,па туширање секој ден, бара дезодоранси и парфеми :)
    Има некое влакненце на мустаќ, секако црни, татко му му вика како турчин ќе бил :)

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Дали давате омега и од која фирма?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    Молерс, и на бебо и на баткото.

5. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Само како сируп е нели, или има и како капсули?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    има и капсулки мислам.

На JoyJoy и manako1 им се допаѓа ова.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    31.794
    https://www.mollers.mk/mollers-omega-3-gumeni-ripcinja-za-zvakanje/ има вакви како гумени.

@AngelOfArh на мојот сега скори приметив повеќе влакненца на нозе ама не и на гениталии. Во Јануари полни 8.

На AngelOfArh и manako1 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    Прашав матичен, ми рече дека додека не станат темни и цврсти, додека не почне да му мириса потта, не е страшно. Исто и гениталиите да му растат, кога ќе се деси тоа значи дека влага во пубертет и нека ми е со среќа со тодлер и пубертетџија.

На marchi-cool и JoyJoy им се допаѓа ова.
  9. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    29
    Здраво..Ќерка ми има 7 години по природа е срамежлива но во школо р супер се дружи со деца од нејзиниот клас... Денес беше на роденден на другарче ама дека со сопругот бевме на работа ја пуштивме да оди со нејзино другарче заедно со мајка му и татко му патем комшии. Ама откако се врати од родеден некако е чудна како отсутна, плаче, ја прашуваш зошто плаче вика онака... те боли ли нешто, не ти кажа ли некој нешто не. Еве како е легнатат да спие се буди со плачење. Стварно незнам што и се дешава. Извинете за долгиот пост

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    Јас мислам се има разочарано дека сите дечиња со родители само она без, може посакала нешто а и било незгодно да праша друг и затоа. Зборете со комшиите, може виделе нешто. Ние така често зимаме девојче од клас на роденден, ама многу внимавам да не се осети детето лошо, да не се осети дека е сама, повеќе на неа внимавам од моето.

На TarantulaA, Alexdesosa123 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  11. Krissti555

Krissti555 Нов член

Се зачлени на:
    24 август 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Ve molam za iskusen psiholog da mi predlozete ..Imame problem so deteto ima 6godini prvace e pominaa vejke 4meseci no nikako da se adaptira da Saka da odi vo uciliste sekoj den naoga izgovor ili pak place Eden den ideme dva Dena ne i Se taka prodolzuva ..ve molam site sto bile vo vakva situacija da mi kazate sto ponataka da pravam kade da go nosam ..

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    31.794
    Јас за со деца ги препорачувам Психотерапика. Немам лично искуство ама од сите колешки што ги знам овие ми изгледаат како најобучени за работа со деца (Плеј терапија и слично употребуваат).
    Инаку ако зардаи плачење скокате денови од школо детето научило дека со плачење може да не оди во школо. И сега така ве манипулира.

13. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    22.313
    Да прашам како го поминуваат зимскиот распуст деца-првачиња? И со што играат најмногу?
    Моевво е со баба сервис,и претежно дреме на телефон,што мн ми смета.Всушност,испадна #1причина за кавка со синко Наместо да е порелакс периодов без училиште,ние,после 17ч само се ксраме да го остави.
    Го поттикнувам да правиме DIY честирки,купувам разни светки,материјали да му е интересно ,Китови за експерименти,ЗД слагалци...Но некако детево се ми е незадоволно и бара таблет...
    Дајте идеја како деца на таа возраст поминуваат слободно време?

14. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Јас сум дома со син ми, шетаме низ град, до парк. Во двор сам си игра со топка. Дома бои боенки, со пластелин се заигрува. Читаме детски книги. Оди во играорна, плус во музичко училиште свири, сега имаат од таму активности. Цртани и телевизија ретко, а телефон, таблет не ни има. Од мојот телефон кога му е досадно си ги гледа концертите и пробите од играорна.Дома ако месам му давам и него или колачи да украсува и тој помага и поминал денот.

Последна измена: 4 јануари 2024
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    Кај нас исто со баба седи, мајка ми, ама и татко му е дома од дома работи. Ограничив на 2 пати по 1 час лап топ играње, телефон и таблет не користи, користи кај баба му за да прецртува од таблет, што не одобрувам нормално ама не можам секогаш да го видам и реагирам. Мењаме со коцки, читање, многу чита и гледаме видевца забавни на тв.

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.087
    Допаѓања:
    66.939
    Играме карти и друштвени игри, сама си игра по час или два, одиме во игротека или шетаме негде, јас и читам, ја читаме хари потер сега, па и така знаеме два саати да поминеме. Чита сама помали сликовници кои не бараат многу, и даваме задачки за вежбање математика. Цртани гледа час или два во денот, зависи, на телевизор, телефон нема. Барај некоја друштвена игра да ви се погоди и да му е интересна. Или правете филмска вечер, нема денес толку телефон, ќе гледаме заедно филм, друго е кога си зборите за време на филмот, наместо да гледа во телефон.

На TarantulaA, Skorpija25 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    Ги заборавив филмовите, за зима се особено добра занимација. Правам голема здела пуканки, топло чоколадо или вадам сега од пакетчиња што има и гледаме филмови. Некни гледавме Мистер Бин скоро 2ч, пукнавме од смеење. Се е подобро од телефони и таблети.

На RainBow и TarantulaA им се допаѓа ова.
  18. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    22.313
    Женски фала ви за споделеното...Од ова што набројавте, речиси 90% применувам,Но проблемот е што само од 17-20:00 сум со него, што е мн кратко време.Проблем ми е со баба кога е.

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.220
    Допаѓања:
    102.448
    A баба не соработува? Јас се јавувам на мајка ми и и кажувам, дај му да праи тоа и тоа, гасете сега лап топ, дај му лектира... И на свекрва ми и кажувам и ваљда ме послушува, не знам. И она сама кажува, кријам телефон и таблет и не фаќа.

На manako1 и TarantulaA им се допаѓа ова.
  20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.087
    Допаѓања:
    66.939
    Она не може да си игра со него, карти на пример, не лути се? Да го изнесе до игротека или нешто?