Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.066
    Допаѓања:
    21.709
    6ипол за кратко, навечер сама спрема за облакање за сабајле.
    Ова го правиме повеќе од година.
    Сама си чисти обувки(со влажна) ама мене ми е доволно за да стекне навика.
    Мие садови понекогаш(читај све е утоп у кујна).
    Мие зеленчук овошје.
    Едноставните работи како погоре знае да си земе за јадење.
    Бисквити и млеко, овесни...
    Некогаш знае и некоја мачканица да си земе.
    Ја оставам, како направи така, не и наоѓам замерки на ништо.
    Брише прашина, стакла.
    Пробува да здипли ќебе.
    Генерално е ок, но не секогаш сака да си ги врати играчките на место.
    Не можела се сама да работи ахахаха
    Сама си зима витамини(д3 и вит ц)
    Почнува да пробува да се бања сама.
    Сок,вода, млеко, се тоа си зима и сипува сама...
    Ама, ама има уште многууу работи кои одбива да ги напраи се со некој детски изговор...
    Прост пример е дека никако да научи обувките да не ги остава на сред ходник.
    Значи секој ден буквално ја враќам да ги стави на место.
    Па ми вика ама веќе измив раце (facepalm)

На TarantulaA, Sofi.ja, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    Моево мести кревет, многу му е тоа забавно, не знам зошто ама многу сака да намести кревет. Дипли алишта исто, и постелата ако спие во дневна со баба му. Мислев да почнам со јадењево зошто летово ќе седи пола ден сам дома да има што да праи да касне. Ние уште немаме телефон ќе мора да му оставам телефон да не оди татко му цело време до дневна за да го потсетува.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.066
    Допаѓања:
    21.709
    И да знае сам да си земе, направи, дете е тоа. Секогаш му е позабавно нешто друго од самото јадење.
    Мене ми е страв само да ракува со нож, многу е неконцентрирана. Не пази, општо за се, сече со ножици, гледа у тв, а со ушите слуша што ние збориме во друга соба.
    Пробувај пополека да се навикне дека треба сам.
    Да си стекне навика пример да стане, да се измие, намести кревет, па да земе за јадење, за да има некоја рутина.
    Верувам дека знаат да си направат сендвич, не е некоја филозофија.
    Купи за почеток, нека стои се исецкано. Земи ако ти е страв пластично ноже за размачкување, или од оние што се тапи.

На JoyJoy и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    Да му дадам да сече ќе сече, ама на почеток додека е интересно ќе прати, после ќе зјапа у чавки и толку. И мојов е многу неконцентриран, гледа насекаде.

На JoyJoy и Цвет88 им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.939
    Допаѓања:
    31.783
    Нормално е да се концентрирани толку долго како нас на оваа возраст. 15 минути им е максимум концентрација и тоа ако мора. Ако не им „лета паметот“. Се вежба се ама треба време.
    Мојов знае да сече на 8 години, ама не го оставам сам да прави било што со сечење зашто мене ми е страв дека може да се повреди. Не знам летово како ќе биде кога ќе останува сам и од догодина кога нема веќе целодневна ама ќе се вежба.
    Додуше мојов сендвичи не ни јаде многу па ќе јаде друго.

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.087
    Допаѓања:
    66.939
    Ќерка ми се облака, одбира сама за облакање, купување, си реди тоа, книгите, домашното, све си е нејзина обврска и си води ред што и е и кај и е, за бањање јас и мијам коса уште, некако не ми е верно дека сама убаво ќе ја исплакне, заби исто знам и јас да и поминам со четката, иако повеќе сама ги мие.
    За јадење тоа што рековте е, за нож, јас сама во себе верба немам, знам да се исечам и некако рано ми е за дете. Си мачка со онаквите тапи ножеви, ама уште јас сечам што е за сечење.
    Не сака да фрла работи, све е важно, све ќе се најде за нешто во некоја игра. Па кога е на школо знам да исфрлам, и после не ни бара, ете колку било важно.:D
    Па се учиме дека не е сѐ за чување, не се собираат глупости зошто ни се загадува просторот, јас ич не можам да трпам ствари, па чистка правам редовно.
    Остануваше сама дома некое време, знае да си дојде, да земе за јадење нешто, житарки да си стави, леб со нешто, си се средува после школо, имам доверба дека нема да направи глупост.

Сакав да ве прашам, сте земале ли некој антиперспирант, нешто? Почна да мириса, а многу ми е рано, не знам, се мислам што да се прави, или што е најдобро на природна база нешто. Или миење само? Тоа правиме, ама трчаат на физичко на пример, или по двор и пак се запотува.
    Леле, тек почнуваат ваквите работи.:worried:

7. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288

34 и сеуште знам да ги оставам обувките на сред ходник.:D:D:D

Дете е, опушти се. Мојава е 5 ипол и еве пример си ја чисти собата, но не сака да спие во неа и сеуште спиеме сите 3 ца заедно.

На Skorpija25 и TarantulaA им се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.027
    Допаѓања:
    40.367
    Земи и евентуално од оние на природна база како бен и ана или ако ги најдеш во стокомак имаше поефтина варијанта на овие.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Део кремите на Алверде се добри, јас за големиот син земам, таа со портокал е добра.

На AngelOfArh и RainBow им се допаѓа ова.
  10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    22.313
    Не претеруваш според мене.Секако нема да очекуваш уште по еден месец д а се ихода све ова сам да прави..Сакам да кажам без форсирање,или рпаење притисок од твоја страна ,или па критики.Децата се уствари многу самостојни и способни,само ние не сме стрпливи:)
    Мојот е година помал од твоево,и се ова го поттикнувам да прави.Дури и во домашни активности го вклучувам.А него па интересно му е,се осеќа важен.На пример,од продавница распакува кое знае каде стои,испеглани негови алишта да си ги стави у плакар(нешто ќе се растури у меѓувреме ама нем везе нели),собата негова прашина да избрише,цвеќиња да посипе,чеввлите во ходник да ги нареди...

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    22.313
    Мене ми треба совет како да мотивирам прваче да препишува текст од табла(по македонски) за време на час?
    Почнува,губи фокус и си зјапа наоколу.Не прави неред,не се закача,и не џбори за време на часот.Но ете,не препишува.Досадно му е вика.Матемстика па струја е и голем логичар.
    пс-од понеделникот го стави наст.под казна и се што непостигнува на час,носи и дома мора да допише.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    И мојот почна да замирисува, особено кога си иде од пливање, демек у вода, тој до дома се препотува асално и е благо речено прасе. Ќе земам и јас нешто, ако во зима волку умирисува, во лето што ќе биде.
    Јас мислев мојот интересно му е, се воодушевуваше од негативни броеви и ќе научи лесно, аха, нема проблем, одземање е тапа. Исто не препишува некогаш и јас се лутам, му објаснувам дека оди во школо да учи не да зјапа во чавки. Една недела ќе биде добар, следна ќе забушава и така во круг. Он си има ставено во глава дека го фалат и не се труди многу.

Воглавно ова што пишуваме сите исто е и кај моето, освен што не го пуштам сам надвор. Живееме на прометна улица, без тротоари и е многу опасно, така да уште некое време ќе оди со мене.

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.725
    Допаѓања:
    8.794
    Koga pocnavte da razgovarate so decata za taa rabota? Kako? 7ipol ima i pocna da se faka dole..da ne recam masturibra... On misli deka se cesa..i pred mene, go prasuvam sto pravis vika se cesam..ama nekako mnogu nasilno toa go pravi sto znam... Ne e mal ama pa ne e ni tolku golem za da razbere, a vo skolo sigurno i veke zborat za tie raboti, sepak ima i pogolemi deca vo oddelenieto 8, 8 ipol god. Sakam da mu objasnam ama neznam kako.. Mu vikam toa ne e cesanje, ne te cesa, mi vika a sto e? I kako da mu kazam vo nebrano me fati :x

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    Оооо па доцна твојот батко сконтал. Моево на 4г, ама толку беше зелен што симнуваше гаки кај ќе му текне зошто му се креваше и го болеше од гаките. Седнав му објаснив дека тоа така не може, дека тоа е нешто приватно и дека треба да си го прави кога е сам. Не сакам да го сопирам и да му викам немој, не е убаво тоа, знам се сеќавам на мојот да го наречам прв пат и ќотекот што ми го удри мајка ми мислам бев 6то одд, до доцни години ми беше мрско тоа, а желба си имав и мислев дека правам нешто погрешно. Објасни му дека тоа е интимно и дека треба да го прави во својата соба или бар во својот кревет, да не го гледаат сите, да внимава да му се чисти рацете бидејќи на рацете имаме нечистотии и дека не се зборува за тоа со другите дека е нешто лично. И никако немој да правиш фама од тоа дека не смее. Јас зборев со психолог детски и така она ме посоветува така постапив.

На JoyJoy и Spidy им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.725
    Допаѓања:
    8.794
    Da da znam sve iscitav za toa... E ama sum ti go kazuvala nasiot problem mislam, sostojbata sto bese... Nesakam tuka pred sekogo da zboram, moze ke se setis.... A on toa nekako mnogu nasilno go pravi pa zatoa mi e strav deka ke se povredi tamu dole...

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    Знам, знам, зборевме. Нема ништо да му биде, ако гледаш така за 10тина години преку сила ќе почне и секс да има, нема сигурно да го прекинуваш.

17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.725
    Допаѓања:
    8.794
    Hahaha lele ne me potsetuvaj. Nekako brzo porasna, ne ocekuvav deka volku brzo ke dojde vreme za toa da mu objasnuvam mislev ima vreme mal e :o

18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.725
    Допаѓања:
    8.794
    Inaku kaj koj psiholog se konsultirase, sakam i jas da potprasam?

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.939
    Допаѓања:
    31.783
    Во оваа фаза нема потреба да му објаснуваш ништо за секс нити за правење деца. Не го прави тоа заради таа потреба туку затоа што си го осознава телото. Обично тоа се случува кај 4-6 години, ама не е необично и покасно да се јави. Осознава дека чепкањето таму долу пружа задоволство, ама тоа задоволство не е врзано со заљубеност и секс туку е чисто невино задоволство.
    Објасни му само дека ако се чепка треба со чисти раце тоа биде и дека не се прави јавно туку сам кога е. По некое време ќе престане. Тек во пубертет ќе се јави вистинска сексуална возбуда.

Инаку за секси деца се прави муабет кога сам ќе праша како се родил или ако види нешто (пример сцена на филм, реклама и слично) и му стане делумно јасно.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.442
    Девојка која студира тоа и почна со пракса па ми помогна.
    Да, да, он не се чепка за да осети задоволство, туку за да сфати што му се дешава. Кај моето го болеше и се чепкаше да му падне фактички и да не го боли. Првиот пак се исплаши малку, дека му се крена.