Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    4.943
    Многу слично се ова што го опиша важи и за мојот (7), со таа разлика што не се замара он од типот не јадам месо ради убиени животни, ама да бара правда, ако некое дете му возврати безчувствително, отсечно одма е тажен,не знае он така, секогаш е пријателски настроен, и е голем другар, комуникативен, овен во хороскоп.
    По мене зборување на долг рок може да помогне, на пример јас го седнувам и многу му зборам онака отворено за "проблемите" со кои он се соочува, разговорот мислам многу им помага на децата, поддршката од дома, таа самодоверба што всушност доаѓа од родителите во детството. Ако сметаш дека треба консултирај се и со некој педагог што работи со деца.
    Мојот игра фудбал во школо, лего му е животна пасија, сака и музика па да не сум офф, пиши ми ако сакаш во пп порака каде планираш да го запишеш на музичко, во размислување сум и јас околу тоа.

На TarantulaA, JoyJoy, AngelOfArh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Супер си е детето, си има карактер така си ги изразува чувствата, запиши го на кошарка фудбал ;)

На TarantulaA и JoyJoy им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.185
    Лего, музика и се тоа тераме, не е по спортот многу, со зорт иде со татко му на утакмици, колку да се дешава нешто или пак за бурекот после утакмица. Се запишал на фудбал сам во школо, беспари, ама топка досега нема пипнато. На музичко ќе оди во нижо музичко во Луј, побрзај види дали има рок за приемен сега, пошто нашиот помина.
    Ко што кажав не е е по фудбалот, не е по спортот. Сака и оди на пливање, али рекреативно, не е компетитивен, тоа само во учење се натпреварува со сите па и со сам себе да научи повеќе.

На TarantulaA, Lady*Bug, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Како се справувате со желби на 5 годишно дете кое веќе цела година бара една иста желба т.е една играчка од дигиталниот албум животинско царство а не сум во можност да купувам ччоколадца , секој ден кога се вратам од работа истото ми донесе код? А јас едвај крај со крај врзувам, пробав да и објаснам немам пари , таа не сакам чоколадце само кодот, и објаснувам и за тоа. Треба пари но залудно е, пробав и со лажење не иде и не знам веќе како да постапам.
    Стално повторува сите собираат и имаат, не ме сакаш и слични глупости

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.185
    Пуши ми кој код ти фали да ти дадам имам многу дупликати. Желбата не и е којзнае колку голема, ама треба да научи од нема и не сега, само мало е уште. До тогаш пиши ми за кодови.

6. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    5.458
    Ако е реален постот бидејќи е отворена и друга тема за истото, пиши која играчка ја сака. Може некој има собрано повеќе.

7. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Здраво ако имате некој би замолила да ми пишете во порака не е ни битно кој број е сликичката ке размена таму за дигиталниот албум е онлајн
    Малку имаме само 50

8. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    22.200
    Детево мое,7год,некако нема интерес за спортски активности...Точак незнае да вози,и само јас кога инсиситирам да излеземе со точак,тогаш.Сам никд не би му текнало дека постои точак.
    Фудбал,тенис,кошарка-никако,нема интерес,освен физичко.Планирам со пливањето да го зпознаам..
    Он само би играл со лего цел дел ден,би правел експерименти(оние детските лабаратории од просветно дело).Знае да чита,пишува,математика.Значи прво одд.го завршува успешно.Но ова активностиве....

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.185
    Ни мојот не е по спортски активности, 2 леви нозе има, се труди ама не иде. Го одбрале за фудбал да игра за одделение, замисли, го прашувам како помина даде ли гол, Не ми подадоа топка вика ич, не ја ни пипнав :D Битно присуствувал. Иде на пливање и идеше на гимнастика.

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    8.729
    Screenshot_2024-06-03-07-27-35-349_com.facebook.katana.jpg
    Moze ke ti izleze vo presret

11. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    8.729
    Nemam jas kodovi. Ama vidov deka sobira igracki za decinja pa mozebi ke vi sobere ili dade igracka. Slucajno mi izleze pa staviv tuka.

13. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Ne mi e prijatno da I baram igracka, ke probam kodovite Ako nekako uspeam da sobereme , sepak blagodaram

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    8.729
    Pisi vo grupite na fb za razmena sigurno ke ti prati nekoj.

15. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    4.623
    Син ми од ко наполни 5 пред еден месец почна скоро од се да се плаши, се плаши од бубачки, се плаши од висина,се плаши од количиња(чукачки ги викаат кај нас) оти се чукал,се плаши сам да оди надвор.. си велам нормално е а од друга страна јас се плашам да не му ја пренесов анксиозноста моја :?::D

16. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.040
    Ајде и јас да побарам совет. Имам пишувано дека со ќере сме се сами,мм во странство,фамилијарни врски 0. Од мала ја носам по игротели ,секаде со мене по пазарење итд. Но веќе чуватвувам дека се гушам од нејзините постојами прашања за сенешто. И кога има смр заедно на гости и деца ако има пак со поглед ме бара,бара дозвола за се. И објаснив дека дозвола треба да ми бара само ако некаде треба да оди сама или да прави нешто( на пр ми се јави да ми побара дозвола дали може да се вози на четирицикл,се разбира дека ја одбив). И вака кога седиме со комшики поинтересноми да слуша муабети отколку да се игра. Сакам да појдам на раб од една страна за мое лично психичко здравје а од друга страна не ми се остава сама со свекорот. Знае што е погрешно шти нњ учи од туѓи грешки на другарчињата,но не можам веќе . И сама и велам дека не сум и јас другарка да е се со мене, како другите мајки одат на раб... Проблемот е знам и во мене нп ств не знам што да правам како да постапам немам никаква приватност од неа. Се гушам.. Инаку има 8 год

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.185
    Запиши ја на некој камп сега летово, од сабајле да има обврски, скиснато ти е од монотонијата што те тишти, но детето ако е навикнато да е само со тебе не можеш да очекуваш сама да се опушти наеднаш. Моето се опушти кога си најде другарче од одделение и почнав да го пуштам само да оди кај него на гости, да седат кај него да играат ама без мене. И моето беше исто, за скут закачено, ама се опушти полека.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.040
    Се дружи секојдневно нон стоп кај мене има деца ете малку да се растеретам психички ама се аи мислам негде да не погрешов или грешам што толку е врзана со мене. Инаку има и кај другарче спиено без проблем. Мислам дека повеќе кај мене е психички проблемот сакам да одам на раб а ос друга страна ме изеде совеста дека сама е и мм не е тука

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.185
    Не е дека си погрешила, мислам дека нејзе не и е проблемот толку голем колку тебе, тебе те има утепано секојдневието. Родител, ем сакаме да сме послободни ем првиот момент кога ќе бидеме слободни ќе мислиме на нив. Големиот сега е со татко му дома, тој е на одмор ама иначе работи од дома и го ѕирнува. Да видиш нешто од дома за почеток или на скратено работно време. На крај краева оставај ја на кратко колку да се пролуфтираш.

На Mumoftwo30, JoyJoy и No Makeup им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.273
    Мислам е нормално, и мојот ист е, 5 и пол години, се плашеше в детска да оди а пуштена струја навечер, исто и денски сам никако не одеше, сега се опушти пична да оди ама со трчање и одма се враќа чиниш некој го брка :D го прашував од што се плаши не кажува. Исто од пајаци, ене пајак и само гледа по тавани бара кај има пајаци :D ќе му помини се, периоди му се.

На JoyJoy и Mother of 2boys им се допаѓа ова.