Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    4.616
    Тресалковци :D абе не бива и од ништо да не се плаши ама и ова нивното не го бива, па не дај боже да го скарам одма плачи на цел глас, пренежен се напрај|( да се надеваме дека за брзо ќе помини..

На Mumoftwo30 и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.270
    Кој знај :D нека се живи и здрави се поминува.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.458
    Не знам зошто би требало да те тишти тоа што би одела на работа. И јас и маж ми работиме. Значи и нашето дете (иако сме двајцата во земјава) преку ден седи со баби/дедовци на негови 8 години. До сега одеше во целодневна настава, а од Септември ќе имаат само класична настава што значи ќе се враќа дома сам и ќе си биде сам додека се вратиме од работа. Нормален процес на растење е полека да се осамостојуваат и ние како родители имаме голема улога во тоа колку ќе им дозволиме да се осамостојат. Така што навистина треба ти да се опуштиш и да сфатиш дека веќе немаш мало дете, туку дете на кое што веројатно исто така му треба простор за да се осамостои. Според ова твоево и ти неа ја гушиш и таа тебе. Опушти се и барај си работа, се ќе си дојде на место.

На Mother of 2boys, KuklickaSk и No Makeup им се допаѓа ова.
  4. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    303
    Играорно друштво во Аердрром или Лисиче предложете

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    102.181
    Не знам кај има ама за од септември ваљда ќе ти треба, зошто на лето не работат.

На Iki lepi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.151
    Дали имаат децата ооколу 5г прекин на рани сеќавања?

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.458
    Да. Нешто памтат ама не многу. И ние како возрасни не се сеќаваме на многу нешта од детството.
    Е сега науката уште спори дали сеќавањата се бришат или само се бришат патиштата до нив (и ги забораваме зашто не можеме да ги најдеме), ама дефинитивно постари работи се забораваат. Првпат се приметува кај деца на 5/6 години зашто тогаш и самите децата стануваат сповесни за себе и преминуваат полека од една во друга фаза на мислење (од сензомотрона фаза во фаза на конкретни операции).

На Skorpija25, KuklickaSk, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.151
    Ми падна чудно кога кажа дека не се возел со авион, а лани бевме во Италија и тоа му беше најголемо доживување, збореше за авионот со месеци.
    Кога го прашав дали не се сеќава, рече не, не сум се возел. Ама виде слика, па као се присети. Не знаев дека таков прекин во сеќавања има кај децата.

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.042
    Допаѓања:
    21.673
    Има, мојата се памтеше, сега гледам подзаборавила.
    Иначе памтеше се за сите, за сите знаеше кој каква торта имал на тој и тој роденден.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Dali nekoj bil na pregled kaj Marko Nikoloski detski hirurg vo gradska bolnica I iksutvo so nego

11. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    556
    А колку време вие поминувате со вашите 5-6 годишни деца? Кога беше помала, игравме заедно, цртавме, боевме и сега иако знае да заигра сама да си измислува игри и да фантазира, сепак повремено мора да ме вклучи и мене (на пример ај да си збориме по телефон, ај јас да бидам пациентот таа докторот...) ок ми е до некаде, ама работам од дома, иако флексибилно работно време, јас не можам да завршам бидејќи само ми довикнува да видам, да слушнам.... од една страна имав грижа на совест ако не и' обрнам внимание, од друга страна ме гуши сето ова, па би сакала да слушнам ваше мислење. Знам дека треба веќе и да е доста посамостојна на нејзина возраст, прваче ќе биде, а некако како јас да се обвинувам во сета оваа ситуација, бидејќи сакав да бидам присутна во нејзините игри и спознавања, а сега е обратно

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    6.540
    Да @Ljubica87 со работата од дома, некако се збркуваат границите.
    Имаме количински повеќе време дома, но самата атмосфера ги развлечува настаните и не е ефективно.
    Мислам дека 5 до 6год. е еден доста голем скок и развој. Секако ќе се промени. Сега и нови обврски и надтани од септември ќе има.

На Ljubica87, JoyJoy и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    733
    Здраво мајки,
    Да ве прашам дали вашите дечиња имаат кошмари навечер?
    Се туширав и надвор залаја куче. Го слушнав син ми како почна да цивка панично и почна да вика и тропа. Дури стигнам до соба тој се имаше фрлено преку креветот со се мечето и перничката. Многу викаше исплашено навистина ме потресе. Го грабнав веднаш во раце и му кажав да не се плаши, дека сум тука со него. За минутка се смири и презаспа. Периодов забележувам дека често знае да се исплаши во спиење но ова никогаш претходно се немаше случено, олку да паничи и да бега да скокне од кревет. Фала му на Бога се нема повредено инаку и тоа можеше да бидне. Претходно се плашеше од време навреме кога е ноќ да оди сам во друга просторија, а сега почнува тоа да се случува и преку ден. Пред да заспие ми кажа дека се плаши од чудовишта. Му објаснив дека не постојат и мислев дека сум го убедила ама очигледно сум се излажала. Ако имала искуство некоја мајка со ова ја молам да ми даде совет. Инаку син ми има 5 години.

14. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    23.006
    Гледа видеа на YouTube? Ќерка ми така имаше кошмари од некои страшни видеа што ги видела на телефон.

На lackygirl и JoyJoy им се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.458
    Имаше мојот кошмари почесто до кај 7 и пол години. Сега има 8 и пол и уште има ама поретко. Некогаш заради бујна фантазија дневните настани ги преживуваат како кошмари. Не е страшно.

@Ljubica87 сосема нормално е да те вика сеуште за се и сешто. Мојот и на 8 и пол години сеуште вика особено ако е возбуден. На пример направил нешто или нешто интересно му се видело и сака да го сподели со тебе. Мене работење од дома додека е он дома ми е мисловна именка. На секои 5/10 минути вика да каже нешто или да бара да играме заедно и слично.

На Mother of 2boys, Ljubica87 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  16. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    733
    Дома гледа малку, а тоа е се под моја контрола и нема таква содржина која би го исплашила. Е сега, во градинка исто така им пуштаат цртани и немам контрола над тоа.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.270
    Мојов на 5 и пол години сега неколку дена нон стоп за куре е фатен :D
    Сиг е некоја развојна фаза, не го карам дома, што сака нека си прави, надвор е ок нема такви работи :rofl:

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.169
    Допаѓања:
    18.275
    Најдобронамерно,објасни му на време како стојат работите :) да му биде јасно што и кога смее да прави. Да не те викаат после во училиште на разговор,кога ќе се заборави под клупа :)

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.270
    Софија имам средно учено и колку што памтам ова е развојна фаза и не смее да се прекинува детето, исто како што ставаат се во уста (орална) така и оваа фаза (фалусна) е скроз нормална, баш ми беше интересен овај дел од психологијата и го запамтив, ама еве најдов и на нет, прочитај еве според Фројд, исто најдобронамерно ти кажувам, оти според Фројд има стварно тешки последици понатаму во животот
    Исто така памтам како деца мали истово на тие години го правевме, брат, сестра, братудечи сите си покажувавме полови органи :D скришно при тоа за да не не тепат мајките ^_^ еве кој не поминал такво нешто нека кажи :D

Screenshot_20240719_102548_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20240719_103628_com.huawei.browser.jpg

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.169
    Допаѓања:
    18.275
    Погрешно ме разбра. Сакав да ти кажам да му објасниш кога смее да се допира и дека тоа не се прави пред други луѓе,а не да го прекинуваш во тоа што го прави.
    Се соочив со таков ученик во прво одделение кој што си дозволи за време на час да го извади под клупа и да си игра,при тоа гледајќи ме во очи. Го прашав што прави(надвор) ми рече ништо и се насмевна. Повикав родител кој што ми кажа дека и дома тоа го прави и дека ќе добиел ќутек за тоа8-|
    Епа сега,сфати сама во кого е вината во случајов.
    Откако јас поразговарав со детенцето дека тие делови од телото не се пипкаат и покажуваат на другите деца ,не се случи повторно.

На JoyJoy и lackygirl им се допаѓа ова.