Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    5.717
    @AngelOfArh , не сум во тек кои лектири се работат сега ама од постарите мислам не е за лектира, можеш Возот в снег, да ја чита.
    Или ако не е запишан во библиотека, да го запишете, интересно искуство ќе му е. Плус одговорност нели, за чување книги, враќање на време. Ем нема место по дома да фаќаат.
    Едит: Книга за џунглата исто. Пред некое време јас за внуче од Матица ја купив.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Не е запишан, имаме дома доста книги и нека ги прочита прво тие.

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    32.241
    И мојот сака да чита ама Петар Пан ја мрзи од дното на душата. Ич не ја бендиса приказната (кога ќе се сетам нит сликовниците не ги сакаше за Петар Пан). Мојов зема книги и од училишна библиотека. Има и Шерлок Холмс за деца. И тие се интересни.

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.110
    Допаѓања:
    67.002
    Ахххх... Ме премислуваш, а баш сакав пс5.:D
    Компјутер реално нема шанси, не знам догодина како ќе биде, ама е баш инвестиција зошто кога веќе се купува бар да е нешто посолидно....

@AngelOfArh Дејвид Валијамс го читал? Презабавен е.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Не, ќе побарам, има во Литература? Ние таму најчесто пазариме со него книги зошто му е интересно. Може и да читал нешто зошто не запазувам автори, наслови памтам.

За компјутер мислам дека веќе од 4то одделение треба да имаат, имаат и истражувања веќе да направат.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.110
    Допаѓања:
    67.002
    Да, да, го има во литература.

На JoyJoy и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    32.241
    Не знам. Ние на син му дадовме наш користен лаптоп со ОК конфигурација ама дефинитивно не е гејмерски. Може да ги игра игрите што му се дозволени. За домашна и учење му е секако доволен. Како што спомнав во 4-то имаат работа на компјутер за школо. Плус оди на курс програмирање и за тоа е доволно.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    4.900
    Ние купивме PS4 пред 2 години мислам, т.е јас му го купив на мм поклон, син ми тогаш имаше 4 или 5 години, купив игри за деца,ратчет, спиро, краш и на почетокот повеќе маж ми играше,ама почна и син ми да игра и изгуби интерес буквално за играње,за цртање, коцки, само го интересираше да игра. Тогаш реков крај и лани негде есен мислам беше им ги земав рачките и им ги сокрив. Си направи рестарт детето и се се врати во нормала. Е сега годинава ме премоли за распуст да му дадам да игра со куп преговори, добар ученик е,плус оди на карате, на ракомет тргна од октомври, и плус во нижо музичко училиште и на крај се договоривме дека ке му дадам под услов да игра само за викенд.Ама сега е поголем, наполни 7 год и веке навистина разбира и од договор и почитува.Игрите на пс не се лоши, баш напротив потикнуваат на размислување, и ако се игра со осет не е страшно ама ако се претера делуваат и претерено стимулирачки. Ке видиме колку ке ни трае договорот овој пат, еве сега викендов пак беше под казна ради терање инат, му дадов по 3 реда букви да напише зашто лошо пишува да вежба и се заинати дека не сум можела јас да му давам плус домашно, тоа не било моја работа него на учителката, и му реков добро ако не напишеш нема ни да играш и му ги земав пак рачките, и не попушти ни тој ни јас, цел викенд се откажа од играње ама си остана на негово.Матиматика му оди многу и сака да пишува и колку и задачи да му дадам плус му се предизвик, и учителката му дава комплицирани задачи, собира двоцифрени ,троцифрени броеви,и цетвороцифрени броеви, комплицирани задачи со загради со собирање и одземање, таблицата множење ја знае ама буквите не ги сака никако, ги знае сите букви уште од 4 години и кирилица и латиница ама не сака да пишува.Не сака да препишува текст кога имаат за домашно тоа го нервира многу време губел, му диктирам за да напишел побрзо.
    А за долгометражни цртани и филмови за него не се сеќавам од кога гледа а малово синче сега е 2 години он гледа со брат му цел долгометражен филм или цртан.Ју туб шортс не давам , на нашите телефони нема јутуб освен јутуб кидс, ама гледа големово ако начека луфт на нечиј телефон на баба или дедо, или на мојот се уклучува преку веб,барав опции како да ја блокирам и веб страната и не најдов.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.110
    Допаѓања:
    67.002
    Јас мислев мислиш на десктоп компјутер, не лаптоп. Имаме еден лаптоп и дефинитивно не би го дала да игра игрици на него. Затоа ми беше некако пологочно пс5, на тв е, не е колку компјутер скапо и се знае за што е и колку се користи. Појдов од тоа дека подобро е на пример еден саат да поигра, отколку само да гледа нешто пасивно, друга активност е сосема. Разбрано дете е многу, па верувам дека би се почитувале границите, исто како што се почитуваат сега за тоа колку и што се гледа.
    Ама, како што реков, ќе видиме догодина.
    Значи, покрај сѐ што човек треба да мисли, уште ова со интернет, игрици, глупости, ми е капак, ако дадеш зашто си дал, не дадеш дали ќе заостане во нешто, сите давале, сите вака правеле, сите онака правеле.|(
    Па се обидува човек индивидуалност да постави, која се поткопува на секој чекор и така.

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.756
    Допаѓања:
    8.841
    I mojov gleda videa na youtube na pocetok nekoi gejmerski kako igraat najcesto majnkraft i slicno, posle toa barase da mu simnuvam on da igra, mu dozvoliv, kratko traese dur mu pomina merak. Nakcesto gleda edukativni videa za toa sto go interesira vo momentot i toa po svoja inicijativa ne deka jas mu pustam toa da gleda tuku sam si gi bara a i algoritmot mu gi vadi. Si ima negov tablet koj go kontriliram jas preku family link. Gledam na mojot tel sve sto pravi, sto igra, sto sumnuva, odreduvam sto mu e dostapno, kolku vreme ke mu bide uklucen ama bas se, vi go preporacuvam family link da si instalirate super e. Vo princip jas sve mu dozvoluvam no vo granici na normala. Nesakam da se deli od drustvo i da bide ismejuvan, denes normalno e da se ima tel, tablet, kompjurer i slicno. I nie da imavme na vremeto isto ke bese. Sekoja generacija so svoeto. Neznam mozebi zosto i majka mi takva bese koga bevme mali sve sto izleze novo ni kupuvase, prvo nintendo, pa play station, pa kompjuter, so nas igrase i ona, sega svakam i zosto, isto i ona koga bila mala dedo mi sve sto bilo novo za toa vreme im kupuval, mozebi taka sme rasteni kojznae. I mene mi e interesno i merak. NO pak ke kazam, se e vo granici na normala, na primer koga ke dojde od skolo prvo sam sednuva pisuva domasna ili uci, pa posle moze da zeme tablet koj mu e ogranicen na dva saata vo denot posle dva saata sam se isklucuva i nemoze da go pusti dur ne pisam jas lozinka preku family link. Tie dva saata sam si gi rasporeduva koga i kako ke gi iskoristi zosto znae deka nema poveke da dobie. Go interesiraat mnogu drugi raboti i sam zema od skolo enciklopedii i cita iako i doma ima eden kup ama tie od skolo pointeresni se. Mnogu saka kolekcionerski raboti, toa i na dvajcata e nametnat, sobira albumi, karti i slicno. Mnogu saka da redi slagalici uste od mal, imame mal milion doma, no veke detskite ne mu se interesni pa redi slagalici za vozrasni od 1500-2000 parcinja. Za raspustov sam naredi od 1500 preubav pejsaz. Ne dava da gi rasturame jer se macel tuku gi lepime odpozadi i na zid odat ko slika :lol: Mozam da kazam deka prilicno e odgovoren so skoloto, mnogu saka da odi, se trudi, pisuva, uci da ne go urocam ke vidime pubertet koga ke go udri sto ke bide :rofl: Podolgo vreme si sobira pari vo kasa, ke si kupel vistinski teleskop :) vo posledno vreme mnogu se interesira za vselenata i veke mnogu raboti znae za koi se cudam, najcesto od enciklopedii i gleda videa na youtube za toa. Za sve me prasuva dali moze, a koga sme nadvor ke me pogledne da mu potvrdam. Do nekade e dobro toa no eve sega pogolem e neli nekako za nekoi raboti treba sam da si odluci dali moze da gi napravi ili ne. Ke mora da rabotime poveke na samodoverba. Vo princip zadovolna sum od toa kako go vospitav, ai moze do karakter e. Za razlika od malovo jas i vikam ne taa me gleda i za inat prodolzuva i mi vika da da (facepalm) dobro mnogu e mala uste nema ni godina ipol, ama potesko ke bide so nea vospituvanjeto od sega se gleda ne vrti na malo prste site 8-|

На azelea, macalavica и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    32.241
    @RainBow ти си знаеш. Мене ПС или било која друга конзола за играње ми се гледа како прескап и комплетно непотребен трошок зашто само за играње и за ништо друго не служи. Прескапа играчка е.
    Лаптоп/Компјутер е скроз друга ствар. Има практична и корисна намена. Пак ќе кажам не гејмерскии лаптоп ама добри конфигурации има за 500 евра.

Сепак со здравје да си користите ПС5. Решена си да ја купиш и ќе ја купиш порано или подоцна.

12. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.110
    Допаѓања:
    67.002
    За добра конфигурација тешко дека 500е би биле доволни, да не спомнувам монитор и све пропратно, речиси па невозможно.
    Инаку, не сум решена, до другите празници има уште една година. Ама, добра тема за дискутирање е, може да отворам посебна тема.

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Здраво,
    Дали некој знае каде има играорна кај што примаат 5г деца?