Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    199
    Da da na menuvanje na mlecen zab so traen .

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.231
    Допаѓања:
    107.499
    Мислам дека пред да наполни 6г веќе смени 2 заба.

3. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    577
    Vo vrska so igrite sakam da prasam koi od igrive se popasni i so nasilstvo da zamolam da gi navedete. Nekako decava brzo se navlecuvaat nemoze covek da gi doprati, posebno loso mi izgleda ona koga na youtube gledaar kako nekoj drug igra. Sega mi ja spomuva squid game, sto igra e toa znae li nekoj? Isto taka sakam da prasam preporaka za citanje knigi za prvace koi im se pointerni i koga gi voveduvate vo rabota so komjuter sto pokonkretno gi ucite. Mnogu blagodaram za odgovorite

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.231
    Допаѓања:
    107.499
    Во прво е прерано за работа со компјутер, а за Сквид гејм па уште повеќе. Внимавајте! Во прво одд ако чита убаво што и да му дадете нема да му е терет, ако не чита дајте му мали песнарки или сликовници.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    577
    Ama ne za teret tuku da mu e interesno. Sam cita da. Sto e so igrava?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.231
    Допаѓања:
    107.499
    Не сум ја отворила, колку што знам се работи за игра со предизвици од кои треба да излезеш жив, да не те убијат. За дете од 6-7г скроз е несоодветно. Моето игра Мајнкрафт од годинава, претходно играше само Марио и Соник, а почна тука некаде во 1 одд по 1 час на ден. Сега игра Мајнкрафт некој creative mood, не тоа кај што исто убиваат и се натпреваруваше. Моето и црта и свири на некои игрици на лап топ и топ му е искрено. Само за викенд игра во текот на школската година, а за распуст и преку недела.

На Abc baby и JoyJoy им се допаѓа ова.
  7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Мајки, ме интересира дали некоја од вас на 6 години одложила тргнување во прво одделение за следната година да тргни на 7 години? Син ми почна да зборува релативно доцна, на 4 години, има огромен напредок како за дете што до пред 10 месеци воопшто не зборуваше, ама сепак има голема разлика кога ќе го споредам со деца што почнале да зборуваат многу порано, да речам на соодветна возраст од 1 до 2 години. Работи со дефектолог и логопед паралелно ама има уште букви кои треба да ги чисти, како р, ч, ќ, ѓ, љ, њ.. Исто ако има некоја што имала дете со сличен проблем како моето и тргнало на 6 години на училиште, како се одвивал процесот? Дали имало проблеми како потсмев од другите деца, проблеми со наставата? Знам дека секое дете индивидуално, ама би ми значело да споделите искуства :l:

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.638
    Дали ова го доби како совет од логопед што работи со него? Дали сметаат дека детето ке има проблем во совладување на материјалот?
    Многу зависи и колкав проблем има со буквите.
    Кај некои деца говорот се чисти брзо, кај некои трае со месеци.

Син ми одеше на логопед за С-Ш Ц-Ч и З-Ж и за 2 месеци ги научи односно прави диференцијација. Збори многу и многу брзо и правеже грешки од типот сес за шест. Но, самодоверба има на завидно ниво, не прави никакви грешки за род број лице време итн.

Одложено поаѓање во училиште може да е корисно од аспект на кревање самодоверба. Ако детето е повлечено, а капак на тоа има проблем со букви, раскажување, изразување, треба да разговараш со стручните лица и за оваа опција.

На tambelina и JoyJoy им се допаѓа ова.
  9. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Ти благодарам на мислењето. Не е ова совет од стручно лице, само наше размислување дома со мм. Логопедот конкретно вика дека кога ќе тргне на школо ќе нема проблем и до тогаш ќе се израмни со врсниците, ама сепак се грижам премногу за тој период што следи. Не е многу повлечен, дружељубив е, дели играчки, сака деца и кога игра е голем другар. Ама сум имала средби со деца кои совладале некои работи пред него па ако тој не ги прави толку добро како нив му се потсмевале. Засега не влијае тоа на него, бидејќи сеуште е мал ама на таа возраст ќе ги сфаќа тие работи и баш како што кажа и ти, може да му влијае на самодовербата. Ти благодарам уште еднаш :l:

На MilaSs12 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  10. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.203
    Допаѓања:
    5.194
    Во прво па и не треба многу да знаат. Сеа ние што ги спремаме предвреме е друга приказна. Ама паметам јас колку ми беше досадно, кога другите учеа да читаат, а ја знаев пред забавиште. И не ми смени апсолутно ништо во животот, што знаев толку рано.
    Оди во градинка?
    Ако оди мој совет е да продолжи со групата, дека после нема да познава никој, и верувам дека тоа потешко ќе му падне. Или и да не оди, ако има другарчиња врсници, тие ќе почнат тој не.. Сепак консултации со стручно лице..

На Bubish26, tambelina, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.899
    Ќерката тргна една година подоцна,на 6год и 10месеци. Имаше целосно отсуство на гласот Р и потешкотии во изговорот на уште неколку гласови но и некако беше многу повлечена. Воопшто не зажалив што не ја запишавме со генерацијата. Супер се вклопи и одлично го совладува материјалот што го изучуваат.

Последна измена: 14 февруари 2025
    На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Ти благодарам ❤️
    Ако тргни моето така, ќе биде на точно 7 години, исто како ние што тргнувавме порано. Имам во околинава неколку вакви примери и сите велат дека не згрешиле што одложиле една година со школото.

Фала ви многу на советите и мислењата, ми значат многу :l:

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    Со што се играат и занимаваат вашите дечиња кои се на возраст од 5 ипол/шест години кои сеуште не одат во школо?
    Моево пред еден месец наполни 6 години, не иде уште во школо, од септември ќе тргне. Порано се играше многу со играчки, со автичиња, камиони, коцки... По цели денови се игравме. Од пред 3 или 4 месеци престанаа да го интересира било што друго, сега само се игра со лего коцки и тоа поголем дел од денот му е досадно. Се игра, ама не како порано. Освен со лего со ништо друго не сака да се игра. Често бара телефон или таблет да игра игра или да гледа нешто на youtube. Гледам да го занимавам, ама некако тешко. Му го давам таблетот со паузи и поминува 1-2 саати во тек на целиот ден, ама гледам дека после тоа пак се заигрува и пак му е досадно.
    Излегуваме и надвор, и цртаме, боиме, играме топка, го вежбам бројки/букви...
    Што друго може да правиме? Не сакам да се навлече на тел/таблет. Жал ми е, од дете кое постојано се играше, не ни помислуваше на телефон, сега воопшто не го интересираат играчки, а немам каква активност да му воведам, а да не е игри на телефон.

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.638
    IMG_5894.png
    Син ми летово ке полни 6 и тргнува на училиште. Во градинка не оди, така да мора да сме многу иновативни за да не бара тв/таблет/мобилен.

Син ми сака да игра карти. Има обични и уно, и двата типа ги играме секојдневно.
    Со дедовците игра шах. Не лути се човече исто, има од животинско тркотница, и интересни му се.
    Од џамбо земав онаа игра со дрвени коцки, ке ставам слика.
    Има метални автомобили и ги игра и нив сеуште. Перална има, па автомеханика, и поминува денот.

На snegulkata, JoyJoy и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.614
    Немам толкаво дете ама и јас ќе викав игри со карти, уно, друштвени игри. Може сложувалки со 100-200 парчиња. Не знам кои би биле соодветни за таа возраст.
    Евентуално во дневен центар да посетува часови, по 2-3 часа во денот. Ако не оди во градинка.

На snegulkata и JoyJoy им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.284
    Немате опција за градинка? Таа година в градинка пред школо е убаво да се оди, колку толку да стекнат навики за станување, за поседување в место, плус ги учеа буквите, математика нешто имаа...

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    Оди, ама беше болен, и сестра му исто и по совет од докторката ми рече да паузираат барем 2 недели.
    Кога е во градинка, таман има време и да се поигра со лего, и заедно икс точка поиграме, и нешто друго изнајдеме за игра, малку таблет, и дошло време за спиење. Вака има ептен слободно време, а немаме толку активности и само на игрици мисли.
    До 5 години воопшто не гледалтел/таблет, после почна да бара понекогаш, и ми е страв да не се навлече ептен.
    Инаку во градинка ич неќе да оди, има многу одбивност, а не посочува конкретна причина зошто има толкава одбивност.
    Запишан е од 3 години, па одеше со паузи, сега од септември тргна, ама никогаш не ја засака и се е со плачење.

На JoyJoy и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.932
    @hello-kitty.90 на таа возраст друштвени игри (ама за тоа треба некој да игра со него) од типот карти, не љути се човече и слични такви. Задачи со коли/животни или слично од типот нивно сортирање по некоја карактеристика, пребројување и слично.
    Ако игра на телефон/компјутер гледај да се игри прилагодени на возраста (има платформи каде што се учат бројки, букви и слично).
    За жал игрите и екрани се навистина направени да ги навлечат децата и играњето со обични играчки побрзо му станува досадно.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    25.606
    Овие и држат внимание ама ние мора да играме.
    Магнети тие да гради сама исто сака.. иначе има едни компјутерчиеа играчка за деца ама има и прилагодени за 6+ пример не како тие бебешките и на нив се учи букви бројки

Прикачени фајлови:

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.284
    Исто беше и моево, првото, знаеш врсници се, не сакаше ама одеше, никако не засака а од 2 год почна... Па сега на школо сака да оди, занимации нешто со вода, нешто со претурање..