1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.299
    Допаѓања:
    6.811
    @hello-kitty.90 , ми текна и на занимација низ кујна. Внуците мои ( и машки и женски) ептен сакале кога ќе земеме заеднички да правиме и украсуваме пици, мафини, пудинг, палачинки, може некоја салата лесна итн.

Последна измена: 17 февруари 2025
  2. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.188
    Фала ви женски за советите.
    Во секојдневни обврски дома го вклучувам и него обавезно. Некогаш усисува, дипли алишта, секојдневно сецка салата, ако правиме палачинки/крофни/било што со миксер, он крши јајца, додава шеќер, млеко, брашно...
    Пробав со дрвцата како Хепи што ги стави, брзо му досадува, икс точка играме, не лути се човече пробавме, ама на пола игра се откажа. Карти играме кој има поголема карта да ја земе помалата. Не ми е проблем да играме заедно, баш напротив.
    Ми е криво што од дете што постојано се игравме, сега наеднаш се смени и воопшто играчки не го интересираат, освен лего, па се игра со нив и ги растура коцките, па си прави нешто по негова имагинација. Ама тоа трае можеби 2 или 3 часа во денот. Верувам и дека оваа фаза е нормална, веќе е поголем и ваљда позрел па не му се интересни автичињата, камионите, стазите, багери. Кога не е ептен ладно, обавезно одиме надвор барем еден саат па или вози тротинет или трча или топка играме. Ама пак, откако ќе стане до легнување, се многу саати.
    До пред неколку месеци си викав греота за детето, ќе појде во школо скоро сите деца експерти на телефони/компјутери, а моето не знаеше маус да држи или компјутер да вклучи, па ќе биде предмет на потсмев. И да сакам, не можам да го отргнам од технологијата, зошто во денешно време е станата дел од нашето секојдневно живеење, ама пак некако нагла ми е променава.
    Ај, ќе тргне за некој ден пак во градинка, па ќе се разубави времето па ќе има помалку време за седење дома. Па од септември во школо, па ќе има ваљда други обврски и многу помалку време и стварно ќе е телефонот на минимум.

На lackygirl, MilaSs12 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.252
    Запиши го на некој спорт, активност, на крај краева и во дневен некој или во градинка. Стварно е многу да седи цел ден така без да има никаква активност. Одењето некаде ќе му даде и навика да биде ангажиран за во школо.

На Cka и JoyJoy им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.222
    @hello-kitty.90 не знам што толку голема мака сте имале па да не оди во градинка. Сега пред поаѓање во школо навистина многу му треба структурата од градинката. Знам дека е тешко со болестите ама ако не стекне навика за структурирани активности и имунитет сега и во школо ќе имате мака со разболување и со седење подолго време и фокус на активности.
    Инаку да проаѓаат низ фази со играчките ама мојот е веќе 9 години и уште игра со колички, диносауруси и Лего коцки. УНО и карти се секогаш добра опција кај многу деца само треба трпение додека се „заразат“.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.832
    Допаѓања:
    18.667
    На тема УНО карти, вашите хартиени се?

Барам пластични, нашиве од мешање се уништени, и тоа ептен брзо.

6. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Не знам за Скопје кај нас има од 5 год. Ајде праќај го кај нас, заедно со ќерката ќе одат:inlove:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Дете 8год, второ одд. фати сипаници почеток на јануари седеше дома 2 недели тргна во школо една недела фати грип, седеше дома 10 дена, пак тргна во школо фати стрептокока пиогенес на антиб е сега. Прашањето ми е колки дена, недели сега да седи дома? Доста е подобар од антибиотикот но очигледно имунитет крш. Совет? Пошто ств нз веќе што да одлучам.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.252
    Нажалост во школо не може да седи дома подолго. Да пробате ете 1м макс, ама во договор со школото. Кај нас детенце со компримиран имунитет седеше 3м и после полагаше испити.

На JoyJoy и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  9. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Размислував да го земам порано, накај 12, 1, да не седи до 15, 15.30 се гледа дека е истоштен и изморен кога ќе дојде плус активност вон школото што има и му се собира.
    Не е решение да седи дома, губи мн и од настава, ама во месец ипол 3 пати е болен и ептен сум во мисла.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.252
    Тоа за умор ќе помогне, мада не многу. Евентуално воншколските да му ги скратиш малку, ако не е јазик или нешто да мора да учи или да се спрема за натпревар некој спорт.

11. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Оди еднаш неделно на лего на стем академијава. И до сега пропушти сиг 2,3 часа а во март имаат натпревар.
    Не знам што да кажам и јас мислев да го пуштам да оди ама не до 15.30.
    Најверојатно така и ќе биде не ми доаѓа у глава толку да отсуствува од школо...

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Имунитетот му е опаднат поради сипаниците, се' му се собрало. Давај суплемент со цинк и витамин Ц (давав Цинковит Ц), тоа многу му помогна на моето после прележани сипаници кога не можеше глава да крене од разболувања. Убаво е да го земаш порано, ако не е задолжително да седи до 15:30, да отспие дома, да одмора, да јаде што поразновидна лесна храна. И давај и пробиотик, и Д3 задолжително. Мора сега да го ојача имунитетот. И кога може, на воздух вадете го детето. Проблемот е што не може да отсуствува од школо, инаку дома ако е побрзо ќе се опорави.

13. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Screenshot_20250223_095455_Chrome.jpg
    Фала за одговорот. Ќе го зема сопругов порано тоа бар може.
    Му давам молерс, ацерола, пробиотик, докторов му препиша и дефендил форте имуноглукан, го испи и тоа.
    Јаде овошје, салати, ама за воздух слабо излегува.
    Јас сум 7ми месец патолошка и не можам баш да излегувам а знам дека и тоа му е потребно.

Дали е ова цинковит ц?

На Annath и JoyJoy им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.252
    Дефендил ако даваш веќе, давај подолг период, бар 3м, ништо не правиш од 1м, џабе само хемијата што ќе ја внесе.

15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Screenshot_20250223_095738_Chrome.jpg ова му го препиша докторов, го испи за една недела, не ми спомна да давам повеќе. Ваљда не треба 4 шишиња за еден мес да испие, :wasntme:пошто така се дозира.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.424
    Допаѓања:
    108.252
    Јас сум давала Дефендил по препорака на пулмолог ама ми рече 3м да го давам. Секако не го пиеше за 1 недела, туку го пиеше цел месец едно шише. Ваљда ради годините пие поголема доза. Не овој додуша, друг дефендил, ама ако се решиш за имуностимулатор веќе се пие на подолг рок. Иако со сите работи што ги пие јас не би давала други плус.

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.222
    Дефендил се пие минимум месец дена. Најдобро е 3 месеци да се пие па пауза.
    Инаку нема што многу да правиш околи школо. Мора да оди. Може да оди ако дозволат до 12:30 и да доаѓа дома порано. Секако дополнителните активности скратете ги. Тоа не мора да оди, школо мора. Плус на допопнителните имаш друга група деца од тие на школо па зголемуваш шанса некој нешто да му пренесе.

На Mother of 2boys и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Да, тој е. Многу ефикасен се покажа кај моево.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.645
    Допаѓања:
    4.982
    Мајки имаме проблем.
    До сега не го гледав како проблем ама сега е веќе претерано. Големиот е 5ипол години, до сега само тој беше и цело внимание на него посветено и во градинка одеше таму се супер, дома ќе дојдеше сам си јадеше или ако нејќеше сам ке го нараневме. Е сега од како се роди брат му немам толку време за да го ранам и него а и сметам дека е голем, му давам јадење си седнува на маса и буквално два саати дреме на маса, викам зборам се карам не бре си дреме се влечка јас пак огладнувам тој дури да се најади. Тв исклучувам телефон не давам џабе ќе почни да збора уста не затвора и пак не јади..
    Нејкам да го казнам, а незнам како да го научам да седни да се најади и да стани со време од маса...
    Влечко не виден е:lol:

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    24.356
    Ист е и мојот на 6 год....
    На школо сам јади се што му праќам, а дома глуми, некогаш јади сам некогаш е ваков како што опиша, се му е за внимание... Некогаш ми е жал па ќе му одам по газот, друг пат го оставам гладен дури не земи сам да јади и така.
    Малото на 18 месеци само јади :D

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.