Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.480
    Сечи тоа во корен зошто еве го 9г уште се потсетуваме за да касне. Ништо не пали.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.279
    Значи џабе е, такви се децата. Ако не му речам џвакај заборава :@

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    4.969
    Добро е штом јади барем на училиште, си велев ке прегладни таму. :D
    Тешко ќе биди изгледа, само си повторувам јади, јади, јади а тој ми вели шо да правам такво дете сум, така јадам |(

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.480
    Јас почнав да му зимам јадење на недојадено. Тргам тањир и не давам десерт или тоа што сака, кратам игри и да видиш следно како ќе јаде. Се до следното нејадење. Не е он поголем инат од мене.

На Калатеа, flower55555 и Spidy им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.279
    Од мало беше такво, не е гурман :D нејќи да пробува, само едно исто јади. На гости кај и да сме биле досега не се пресигнал да земи нешто, едноставно нема интерес некако.. Дете да не земи од на маса ни кифле, ни благо ништо бре.

На JoyJoy и flower55555 им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.526
    Допаѓања:
    139.441
    Ни мојата не зима, не сака. Исто јаде бавно, ако е замуабетена, или загледа у тв,и ќутиме, гасиме тв и јаде. Со сила убедување не. Ќе створи одбојност кон храната. После тоа ќе влијае и во пубертет, од нас зависи нивниот став кон храната. Нема дојди до крај, среќичката изеди ја... Детето е свесно колку му е доста и што му се јаде. Ние за нашиот мев сме. Мое е да ставам храна, нејзино да јаде или не. Ако е болна, тогаш океј, кога е здрава, колку сака толку нека јаде. Баш пред неое време ме праша, стварно ли е среќа последното залче, на школо кажало некое дете. Викам да беше, јас најсреќна ќе бев, се си јадам :)

На SanelaS и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    25.592
    Да го оставиш да го созџвака по викаме моментот дека има дома принова. Тоа е толку стресно за нив што ние ич не сме свесни. Мојата беше помала кога се роди второто и љубомора кон неа не покажа ама и требепе време да почне да го контролира "бесот" дека она веќе не е центар на внимание. Непослушност, терање инает, приправање дека му треба помош, нервоза или комплетна отсутност се нормални. И јас не знаев во некој моменти да се справам со неа ама од кога не обрнувам многу на некои такви работи се понаша многу подобро. Иначе мојата еден тост малечок го јаде 1 и пол саат, додека стаса до пола, првата половина е сварена, другата тек ќе почне ужас

На Lizi, flower55555 и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    4.969
    Мислам дека не му е до тоа, оти брат му веќе е 7 месеци, до сега воопшто не пројавил љубомора ама влечко си е голем :D е сега можи му фали да го ранам јас ама до кога..

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.286
    Ќерка ми е 5ипол. Многу збори. Цело време збори. Не затвора уста. И во сон збори. Се зезаме со маж ми дека подоцна прозборе па сеа не може да се доназбори :D ама луѓе мои уста не затвара.
    Не можеме муабет да напраиме, цело време ни упаѓа во муабет, таа мора да се смеша. Ако не збори со нас, збори со играчките, со измислени ликови, пее гласно, тропа, збори на брат и, ама нема момент кога престанува да збори и ние не можеме да се чуеме меѓусебе.

Некогаш за да ни се меша во муабет и кога нема што да каже си измислува работи и си збори неповрзани работи само за да збори нешто. А не е дека не збориме со неа. Збориме цело време, си играме заедно и даваме многу простор, ама некогаш сакаме некој лаф муабет и меѓу себе да истераме.. не можеме. :|
    Вчера на пример, ги гледам од прозор стигаат после градинка. Иако прозорот е затворен и не можам да чујам ништо, таа излага од кола ме гледа на прозор и автоматски почнува да ми раскажува што се дешавало во градинка. Си дојде и на ограда и застана ме гледа на прозор и позборе, па си влезе во двор и до дома збореше што било во градинка. Ја нормално ништо не чув освен што гледав дека мрда уста и гестикулира.
    Што да праам?

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.526
    Допаѓања:
    139.441
    Уживај. Замисли да не ти зборува.

На Skorpija25, Mother of 2boys и Yowannty им се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.818
    Допаѓања:
    27.619
    Леле Јованти , ќерка ти ми покажува шо ме чека. Истава е дома, ај ко не разбираше толку гледав у неа и му зборев на мм, сега ме разбира и ми вика "Не ми кажувај тоа, слушај сеа шо ќе кажам јас. Не можам 100 пати да повторувам"

На Mother of 2boys и Yowannty им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.480
    Мене двајца вакви ми се погодија. Малово па а влезе у такси има таков наплив на енергија за зборење... Убитачно е! Уста не затвори сабајлево од дома до матичен. Големото прозборе на 3г, ама малово е вака од пред да наполни 2. Иде по дома и ја бара баба му и вика Баба ти, ка си?

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.286
    Се тоа фино, ама веќе последно време почнав да мислам дали е одговор на некоја траума? Како на пример што се повлекуваат во себе, ова као вид на друга крајност прекумерно зборење?! Ако постои такво нешто. :tmi:

Вака ок ми делува, весело девојче е, дружељубива, со сите збори, сите ги поздравува, срам нема.
    Ама зборењево… не знам веќе што да мислам.. не застанува ни кога јаде ни кога спие, среќа спие во посебна соба. (lalala)

14. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    4.969
    Еве го и син ми ко воденица не застанува, ко свекрва некоја оди по мене ми коментира како го ранам брат му, како го преслеквам :rofl: смешен е ама и досаден да не можиш ко шо велиш муабет да си напраиш на рает.. ама то е да се здрави и живи уште малку нема да не регистрираат:lol:

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.364
    Допаѓања:
    18.587
    Син ми 5ипол, во градинка му покажале колку е кул да ждригаш. Не дека до сега не знаел што е тоа,ама таму да се направат кој од кој пофраер мислат дека е интересно да ждригаш по 10 пати во денот.

Ме иритира страшно. Го седнав му објаснив дека тоа е некултурно, дека ако некогаш се случи несакајќи да ждригне треба да се извини, му реков и дека желудникот може да го боли од напнување,ама нема ефект.
    Дали има нешто друго што можам да преземам за да се одвикне освен да го игнорирам?

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.279
    Ко за се друго Игнор и побрзо прекинуват :D пред некој месец и мојов ждригаше со сила :)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.480
    Не се секирај, за неколку години ќе се смири. Мојата празна воденица еве го сега муабет не можеш да му извадиш од уста. Влага у пубертет на голема врата.

18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.818
    Допаѓања:
    27.619
    Не бе, зборливо си е детето. Не би се загрижувала јас :*
    И во градинка кај ќере има едно шо збори барабар со негувателките. Ко папагалче е, застанува до нив и чека да кажат пример шо ќе прават сега и повторува на секое дете посебно да не случајно не разбрале другите 8)

На Mother of 2boys и Yowannty им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.526
    Допаѓања:
    139.441
    Јас се знам за се што се случува на ќерка ми. Обожава да танта. И многу сака да прераскажува што се случило дента и мене тоа ми е забавно. Ако ќути, значи болна е.

За градинка знаев која учителка била у банка да плати кредит, која каснела, која опцула ... Имавме траума од дете со разведени родители, детето онака си кажало дека живее со мама у стан, а со тато за викенд у куќа, и мојава со плачење ноќе дека девојчето не можело ноќеска да го гушне едниот родител ако било без него. Абе трауми, со не сакам вие да се разведете, јас како ќе ве гушкам, па ме смеам да викнам погласно по маж ми, на пример дојди да фрлиш ѓубре, оти сум му викала ... Ауууу. Едвај преживеавме туѓ развод. А ние двајца не се ни караме, уште па помалку пред неа да чуе

Сега па знам која учителка пуши, која цел ден оди у веце, кои родители се карале дома, кое дете каснело оти татко му се успал, како ј немал пари до први.... Значи и викам тоа не се битни работи за нас, кажи дали учевте нешто, вика абе се си знам што учевме, слушај сеа што и кажа учителката на не знам си која таму.... Се гледа и се памти. 200 и е мозокот.

На Cosmic Girl, pianogirl, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Vojvotkata

Vojvotkata Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    12
    Мајки имам 5 годишно синче кое оди во градинка,дружељубив е мирен е итн...Но веќе извесно време учителките во градинка ми велат дека детето немало воопшто самодоверба,дека се плашел да црта кажувајќи им дека немало убаво да нацрта или слично....Дома не е таков...црта,бои,кажува песнички итн...Прво дете ни е со сопругот и навистина и му зборуваме браво убаво црташ итн...Дајте совети како да му ја подигнеме самодовербата?