Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.226
    Допаѓања:
    67.732
    Најважно е дека си свесна за тоа и дека работиш на тоа да се подобри ситуацијата.
    Повлечен е зашто ја нема поврзаноста и можеби не смета дека ќе биде слушнат.
    Тепање и викање нормално нема да помогнат, ќе направи само да се повлече уште толку.
    Малку по малку само, почни да го слушаш внимателно кога зборува, да види дека го има твоето внимание, гледајте нешто заедно што него го интересира, и ќе почне да се опушта. Така кога се опуштени кажуваат рабпти што не ни мислеле да ги кажат, знам од искуство. Ќе си биде во ред, ќе видиш.

На lackygirl, Mother of 2boys, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.930
    @AngelOfArh вистинска работа е што си се јавила кај психолог. Ќе помогне ако ништо друго со совети.
    Еве некои идеи како да се отвори, односно да се "зближите" пак:
    1. Направете моменти во неделата за заедбичко гледање филмови. Тоа кај мојот помага. Прво разговарате за филмот, ама преку филмот се отвора за тоа што му се случува. Ќе прави спореби со школо спонтани после некое време. Плус е време за заедништво.
    2. Мајнкрафт нема додека не се поправи. Потоа има само со договорено време. Јас за да спречам дерење (верувај едно време бев полудена од игрите и натегање да се престане) иницирав договарање за правила (не само за игри, туку и за спиење, пишување и учење и слично). Се договоривме за правилата заедно, ги напишавме и стојат залепени во соба. Не дека нема сега потреба од карање ама помалку се расправиите. Кога почнува да игра уклучувам тајмер. Штом ѕвони готово истекло времето (напишано во правилата).
    3. Роденден мора да се слави така како што е договорено. Инаку уште повеќе ќе се затвори и изгуби доверба. Роденденот му е за социјален капитал, не само за датум бележење и броење години.
    4. Иницирајте повеќе еден на еден активности. Дете со татко, дете со мајка, сите тројца заедно (малото може друг да го чува на пример саат време за вие тројца да одите во слаткарница). Спонтано ќе почне да се пушта да кажува чувства.

На lackygirl, AngelOfArh, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.485
    Фала ви на сите, многу ми значат споделените мисли.

Инаку вчера доцна си дојде и кога дојде ми беше драго што прво истрча да ме гушне и да ми каже колку убаво си поминал. Јас сум мајка што секој ден прашува како си поминал, па и малото на 2г го прашувам дали му било убаво во градинка а не па големово. Ми раскажа се и му ветив дека сами ние тројца ќе одиме да играме Ласер таг и ќе го носам во Ескејп рум и ќе имаме од сега натака еднаш месечно некоја интересна несекојдневна активност. Му побарав прошка зошто навистина лошо викав и ми рече дека јас треба нему да му простам и дека погрешил многу, свесно дете е стварно, ама сепак е само дете и некогаш потпаѓа под надворешни влијание, нормално дете. Разговаравме и вечерта побара да спие со мене што не го одбив, никогаш не сум го одбила. Договорено е дека до распуст нема да играме игрици и да гледаме видеа, за да сфатиме колку ни било поубаво вака. Купив многу сложувалки дрвени, онакви што се прават 3д фигури, сака да склапа такви работи, ќе правиме тоа деновиве заедно. Вчера правевме хелихоптер. Имаме монопол, ќе играме тоа, имаме игри друштвени еден куп. Четврток, утре сум прво сама кај психологот, после него ќе го носам. Фала ви уште еднаш :l:

На JoyJoy, lackygirl и Anturium им се допаѓа ова.
  4. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.899
    Совет за шампон за дечиња што користите? Матичен рече да смениме шампон демек не е за на кожен лекар. На скалпот како ситен првут,но не е првут прашав и фризер вели да не не се измива убаво после шампонирање. Речиси 10години е и веќе некој период сама се бања ,,голема,, била. Доста се поти на глава,како бањата е кога трча, тренира. Па со велам да не е од често миење. Не знам што да мислам.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    24.283
    И поретко миење на косата, бар 2 пати неделно, повеќе не, исто така да не се мие глава со многу жешка вода, со помлака вода да се мие. Др незнам, некој детски шампон, јас моево машко на 6 год со Биодерма тој што е, а тело и коса со тој му мијам. Оваа.
    Screenshot_20250328_152939.jpg

6. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    425
    Како се справувате кога децата (7) не кажуваат ништо што се случува во училиште, дали некоја техника упалила?

Разговараме секојдневно но многу малку можам да извлечам, на еден роденден од друго дете дознав дека едно од децата во училиште што ги бутка/удира сите деца му го правел истото и на него а дома на директно прашање те бутка ли тој (оптшо познато е дека детето го прави тоа) одговорот е не.

Како да постапам и во ситуацијата со детето, што да го советувам моето, он не удира учен е дека не треба така, и сфаќам дека не знае да се одбрани со иста мера затоа што е такво детето.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.485
    Јас отсекогаш сум имала отворен однос спрема детето и се кажувало дома, ама во последно време се повлече. Мислам дека го решив проблемот со тоа што малку повеќе внимание му посветив и почнав повеќе да зборувам со него. Најмногу се отвара кога си одиме накај дома од школо, се кажува, ама тоа не се директни прашања, се е одоколу.

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.842
    Допаѓања:
    11.833
    Аиии поголемиот (5год) ми е заљубен. :$

Од пред неколку дена почна да спомнува едно девојче од градинка и денес вика си ја сакам. :inlove:
    Аиии. Не очекував.

Можно е олку рано да се појават симпатии?
    Како се осеќа едно дете "заљубеност"?
    Што чувствува?
    Да не нешто другарчињата му имаат зборувано :?:

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.819
    Допаѓања:
    27.632
    @AngelOfArh До лани имала снајка, 3 години бил заљубен нејзиниот па може да те посоветува :D

На AngelOfArh и elenaklasik им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    6.397
    I mojot e 5 godini i veke ima ne edna dve simpatii nemozel da se odluci koja, tie mu bile princezi. Deneska i rekol na ednata deka imala ubava kosa.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    25.592
    Не верувам ама ај.. повеќе е тоа од муабети според мене. Кај нас секој втор прашува имаш ли девојка во градинка? Имаш ли симпатија, оние скорз непотребни муабети, па им се наметнува нешто. Шо знам.. мене ми е нелогично да е поинаку.

На TheSecret и elenaklasik им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.485
    3г беше заљубен во една Кирјана :l: Ќе ја зимавме за снајка, готово беше. Криев прстени пошто почна да прашува кога прстен ќе и купиме. Ја заборави со тек на време, не се гледаат секој ден.

На pianogirl и elenaklasik им се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.842
    Допаѓања:
    11.833
    Сега баш читав на страници, постоело некој вид на заљубеност во претшколска. Убаво било да се зборува за тоа со детето во смисла како би си играло со симпатијата, што му се допаѓа, како му е убаво во друштво на симпатија, во тој стил ама без шеги водење.

Вака инаку не сум слушнала некој да му зборува симпатија симпатија цело време.
    А и мал е, што би разбрал од зборот симпатија. Ама чувствата може да ги има онакви де, смалени :D
    Едноставно му е интересно девојчето и нешто си пронашол.
    Ама баш тоа ми е јако да откријам, без да го присилувам.

Колку години имаше тогаш? Вака горе долу 5?

Еве денес му расправаше на брат му, да ја виделе. Му ја покажуваше на слика на татко му. :D
    Вие и прстен :lol:

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.226
    Допаѓања:
    107.485
    Точно 5. Ние не теравме муабети дома имаш ли девојка и слично, ама веројатно некој има спомнато од градинка и така. Инаку да, за 5ти роденден бараше прстен.

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    9.329
    Da, taka e. Vistinskata zaljubenost pocnuva nekade treto cetvrto oddelenie, onaa platonska prva ljubov sto ja vikame. Pred toa e samo moabet sto vikas imas li simpatija i slicno.

Последна измена: 16 април 2025
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    25.592
    Па да, посебно старите имаат некоја навика да прашуваат такви прашања еве знам по баба ми, знае да одвали нешто. Еве мојава е 5 исто, она знае дека мене тата ми е љубов и обратно, дека ќе си најдела и она кога ќе си пораснела ама не и е наметнато ништо, ни дека мора ни дека и сега "треба" да има. Па до сега ме сум слушнала за некое машко да каже нешто или да ја примеќам да се срами. Во градинка на посета одеше детенце (7) на воспитувачката и правеше муабет дека мојава му е девојка, а она немаше појма и велеше ние сме најдобри деугари си играме заедно, да ја прашувавме или правевме муабет дека он и е дечко, она така ќе го сватеше тоа.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    9.329
    Da, i bas radi toa imas li devojka, imas li simpatija, pa snaa, zet pred niv zborenje vo podocneznite godini koga doagja onaa pravata zaljubenost, platonska sto se vika, se zatvaraat, se sramat, ne kazuvaat. Eve mojov na primer sega vo treto odd mi kaza deka uste od lani bil zaljuben vo devojce od oddelenie. I si zborime za toa seriozno bez smeenje i zafrkavanje, bas kako so vozrasen. Inaku ko pomal sekako si imavme "devojka" od zgrada a ona ne znaese deka mu e devojka :rofl: toa e ona bas moabetot na babite simpatija pa simpatija (facepalm)

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.288
    Нормална фаза е да сака да се биде прва во се?
    5 ипол години е. Сака да е прва во се и протестира ко тинејџерка ако не е, се расправа, се лути. Прва да се облече, прва да се измие, прва да јаде, прва да измие заби, прва да игра со конкретна играчка, прва да облече патики, прва да се бања… ме пукна. И објаснувам дека не е најбитно да е секогаш прва, дека некогаш и брат и ќе е прв и тоа е ок, ама ништо не и влегува во глава. Се наметнува да е прва и по нејзино.
    Сте имале искуство? Како се однесуваат другите врсници?

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.201
    Допаѓања:
    6.606
    @Yowannty , ако е ново ова, да не е реакција на бебето? Потсвесно да си има замислено дека сега имате некој друг или плус за "сакање". Ќе го ставам во наводници оти нормално е дека сите си ги сакате ама детскиот ум нема граници што се може да замисли.
    Може не покажува љубомора поинаку ама на овој начин да покаже дека е тука и битна.

На Mother of 2boys и Yowannty им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.288
    Не, не е ново. Веќе неколку месеци е вака. Ама особено овие 2 месеца како е мајка ми кај мене, многу ја распрде и дозволува да се качува на глава и сеа приметувам сака кај сите да се наметне така. Дома ја чувам оти бебе се роди со респираторен проблем, ама кај и да е ќе се врати за недела дена во градинка, па ме загрижува како ќе се однесува со децата.
    Иначе, поминавме тежок период на прилагодување кога го родив второто, следам знаци и за тоа, ама ова однесување почна од претходно.