Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Discussion in 'Дете' started by marchi-cool, Dec 15, 2018.

1. Annath

Annath Форумски идол

Дали сте испитувале кај деца времиња и фактори на коагулација, проблеми со агрегација на тромбоцити на трансфузиологија?
    Ќе треба да испитуваме кај помалиот син, не сметаат дека е нешто сериозно, ама да се испита, да не му предизвикува проблеми понатаму.
    Сепак течењето на крв од нос од нигде никаде може да не е без причина, или само од слаби капилари како што најчесто тврдат матичните доктори.
    Би била благодарна ако некоја мајка сподели искуство, секако доколку го има.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Те читам и немам совет ама и на моево му течи крв од носот еве 2 години, на периоди е ама е често, секој месец на пр, ноќе претежно е, 2 3 пати пред школо на сабајле му има течно. Исто би сакала да слушам искуство бидејки многу пати и мисла ми е :doh:

Annath likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

И јас не мислев дека е нешто сериозно оти и матичните што ги имаме досега рекле дека се слаби капилари проблем. Ама хирургот што го оперираше од слепо црево пред три дена спомна дека му крварел повеќе од што е вообичаено при лапароскопски зафати, и даде совет да си провериме на трансфузиологија каде е проблемот, чисто за во иднина да нема мака или да знае однапред ако не дај Боже има зафати или на пример вадење заби. Ќе испитаме секако, само да се опорави од операцијата. Па ќе пишам тука за резултатите.

dromka and lackygirl like this.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Annath , на дете на блиски, при вадење заб, долго време не можеле крварењето да го смират.
    Меѓу другото ги испратија и да направат испитувања за дијабет.

Кај детето испадна дека има повишен шеќер во крвта.
    Може ради сигурност и тримесечен просек на шеќерот да направите.

Annath likes this.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Досега немал проблем со продолжени крварења генерално. Испитуваа шеќер предоперативно, не покажаа резултатите такво нешто. Ќе испитаме се' што треба, секако. Благодарам за советот.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Пред оп нели правевте испитувања? Исто пред оп 2 недели одприлика не се пие бруфен, тоа ја разредува крвта, па ова како инфо можеби сте користеле. Крварење од нос може да значи и настинка ( кај мене тоа било случај како мала), а мм уште редовно при настинка крвари од носот ептен и бруфен/аспирин избегава.

7. Annath

Annath Форумски идол

Итен беше зафатот, се направи основното. Немаше време за чекање, после два часа од приемот беше опериран. Не пие лекови толку, скоро не бил настинат, а примал бруфен последно пред скоро три години.

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Zelezoto i hemoglobin kako se? Na maz mi mu se nad granica i radi toa znae da mu tece krv od nos cesto. Cim pocne krv da mu tece odi na transfuziologija i dava krv, na nekolku meseci.

Annath likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Над граница за детска возраст. Нормални ако се смета како возрасен. 137 му беше хемоглобинот, железото не знам, ама MCV, MCHC и останатите параметри се високи како за дете. Може и од тоа да е, не велам не, ќе испитаме.

10. Malesia

Malesia Популарен член

Дете скоро 5 години и текнало дека татко и требало да оди рикверц пред да појде 20 минути пат плачки, липање ајде назад ајде назад. (Плачки за ништо)Многу ја допуштивме ама нормално ли е вакво понашање? Прават ли децата вака на оваа возраст каков тантрум. Мака ми е што ја поткачив малку во нервозата.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Па на 5г веќе би требало да поминат овие фази. Крати со време. Кога се смирува ќе и објасниш дека тато знае многу добро како се вози и дека не смееме да му зборуваме од страна зошто ќе го збуниме. Крај!

JoyJoy likes this.
  12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Не знам кои се граници за деца ама моиве се со хгб над 135, високи еритроцити и сите пропратни над или блиску горна граница. Немале проблем со течење крв од нос. Исто и маж ми бил и со екстремно висок хгб до степен да се сомневаат на полицитемија, не му течело крв од нос. Искуство со испитувања на хемостаза немам, ама се надевам дека се ќе испадне во ред кај вас.

Annath and dromka like this.
  13. Malesia

Malesia Популарен член

Едвај и прозборев, помодре од плачки. Па и да сме се врателе. Прв пат вака толку мирна е тантруми не сме имале освен ако е ненаспиена била. :x

JoyJoy likes this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Епа нешто ја мачи може, пробај навечер пред спиење да ја прашаш што ја мачи. Јас големиот ќе си го седнам така навечер, ќе си земеме нешто да правиме и си збориме и се отвара си кажува.

JoyJoy and Malesia like this.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Леле како се отвара кажи некој трик, моево многу ретко ми се отвара, ништо не кажува, се му е незнам :!:
    Биле немирни на фзо на школо и ги казниле со домашна по македонски, да ја напишат цела азбука по 1 ред плус текст да препишат, го прашувам зошто е казната, незнам ми вели, после научив од другарче и му велам вака и вака било, Да ми вели (facepalm)

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Со многу муабет околу наоколу, од ваму од онаму.

17. Malesia

Malesia Популарен член

Јас прашувам ама и јас мора нешто да кажувам. Пр: мојата другарка денеска не беше умна, не сакаше да пие кафе со мене (или и се истури кафето) а твојата? И се така обично пред спиење кога треба да се спие највеќе им се зборува :D

Mother of 2boys and lackygirl like this.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Дали некаде се пријавува грешна терминологија и дефиниција во учебнците, за трето одделение? Претпоствувам дека се полни грешки, ама јас денес седнав да учам со внуката и приметив :|.

19. Cka

Cka Форумски идол

Што учат сега у јуни? Мојата веќе нема ни тестови ни домашни.

Abc baby likes this.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Завршени се со тестови, нешто како повторување на материјал што си имаат редовно преку цела година на секој месец-месец ипол, така ја разбрав.

Cka likes this.