Дали сте испитувале кај деца времиња и фактори на коагулација, проблеми со агрегација на тромбоцити на трансфузиологија? Ќе треба да испитуваме кај помалиот син, не сметаат дека е нешто сериозно, ама да се испита, да не му предизвикува проблеми понатаму. Сепак течењето на крв од нос од нигде никаде може да не е без причина, или само од слаби капилари како што најчесто тврдат матичните доктори. Би била благодарна ако некоја мајка сподели искуство, секако доколку го има.
Те читам и немам совет ама и на моево му течи крв од носот еве 2 години, на периоди е ама е често, секој месец на пр, ноќе претежно е, 2 3 пати пред школо на сабајле му има течно. Исто би сакала да слушам искуство бидејки многу пати и мисла ми е
И јас не мислев дека е нешто сериозно оти и матичните што ги имаме досега рекле дека се слаби капилари проблем. Ама хирургот што го оперираше од слепо црево пред три дена спомна дека му крварел повеќе од што е вообичаено при лапароскопски зафати, и даде совет да си провериме на трансфузиологија каде е проблемот, чисто за во иднина да нема мака или да знае однапред ако не дај Боже има зафати или на пример вадење заби. Ќе испитаме секако, само да се опорави од операцијата. Па ќе пишам тука за резултатите.
@Annath , на дете на блиски, при вадење заб, долго време не можеле крварењето да го смират. Меѓу другото ги испратија и да направат испитувања за дијабет. Кај детето испадна дека има повишен шеќер во крвта. Може ради сигурност и тримесечен просек на шеќерот да направите.
Досега немал проблем со продолжени крварења генерално. Испитуваа шеќер предоперативно, не покажаа резултатите такво нешто. Ќе испитаме се' што треба, секако. Благодарам за советот.
Пред оп нели правевте испитувања? Исто пред оп 2 недели одприлика не се пие бруфен, тоа ја разредува крвта, па ова како инфо можеби сте користеле. Крварење од нос може да значи и настинка ( кај мене тоа било случај како мала), а мм уште редовно при настинка крвари од носот ептен и бруфен/аспирин избегава.
Итен беше зафатот, се направи основното. Немаше време за чекање, после два часа од приемот беше опериран. Не пие лекови толку, скоро не бил настинат, а примал бруфен последно пред скоро три години.
Zelezoto i hemoglobin kako se? Na maz mi mu se nad granica i radi toa znae da mu tece krv od nos cesto. Cim pocne krv da mu tece odi na transfuziologija i dava krv, na nekolku meseci.
Над граница за детска возраст. Нормални ако се смета како возрасен. 137 му беше хемоглобинот, железото не знам, ама MCV, MCHC и останатите параметри се високи како за дете. Може и од тоа да е, не велам не, ќе испитаме.
Дете скоро 5 години и текнало дека татко и требало да оди рикверц пред да појде 20 минути пат плачки, липање ајде назад ајде назад. (Плачки за ништо)Многу ја допуштивме ама нормално ли е вакво понашање? Прават ли децата вака на оваа возраст каков тантрум. Мака ми е што ја поткачив малку во нервозата.
Па на 5г веќе би требало да поминат овие фази. Крати со време. Кога се смирува ќе и објасниш дека тато знае многу добро како се вози и дека не смееме да му зборуваме од страна зошто ќе го збуниме. Крај!
Не знам кои се граници за деца ама моиве се со хгб над 135, високи еритроцити и сите пропратни над или блиску горна граница. Немале проблем со течење крв од нос. Исто и маж ми бил и со екстремно висок хгб до степен да се сомневаат на полицитемија, не му течело крв од нос. Искуство со испитувања на хемостаза немам, ама се надевам дека се ќе испадне во ред кај вас.
Едвај и прозборев, помодре од плачки. Па и да сме се врателе. Прв пат вака толку мирна е тантруми не сме имале освен ако е ненаспиена била.
Епа нешто ја мачи може, пробај навечер пред спиење да ја прашаш што ја мачи. Јас големиот ќе си го седнам така навечер, ќе си земеме нешто да правиме и си збориме и се отвара си кажува.
Леле како се отвара кажи некој трик, моево многу ретко ми се отвара, ништо не кажува, се му е незнам Биле немирни на фзо на школо и ги казниле со домашна по македонски, да ја напишат цела азбука по 1 ред плус текст да препишат, го прашувам зошто е казната, незнам ми вели, после научив од другарче и му велам вака и вака било, Да ми вели
Јас прашувам ама и јас мора нешто да кажувам. Пр: мојата другарка денеска не беше умна, не сакаше да пие кафе со мене (или и се истури кафето) а твојата? И се така обично пред спиење кога треба да се спие највеќе им се зборува
Дали некаде се пријавува грешна терминологија и дефиниција во учебнците, за трето одделение? Претпоствувам дека се полни грешки, ама јас денес седнав да учам со внуката и приметив .
Завршени се со тестови, нешто како повторување на материјал што си имаат редовно преку цела година на секој месец-месец ипол, така ја разбрав.