Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.514
    Мојот денес ќе има годишен тест македонски.

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.624
    Допаѓања:
    140.506
    Аууу оти бе последна недела? Мојава вика само игри ќе имале неделава.

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.072
    Допаѓања:
    117.818
    Ќерче денес општество утре математка задутре македонски :)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    Дали имате искуство со Ревита таа со железо? Дали би ми ја препорачале?

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.514
    Пиеше цимерка моја, ништо не и помогна. Испи не знам колку ревита во 3 години што ми беше цимерка, џабе.

На TarantulaA и Malesia им се допаѓа ова.
  6. Wonder93

Wonder93 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    14
    Незнам кај да пишам,извесен период ме немаше на форумов па пребарувам но не наоѓам соодветна тема во која би го поставила прашањето,односно милион прашања поради кои некогаш не спијам размислувајќи..
    Како да се зближам со ќерка ми 6 ипол годишна, да ми споделува што се случува во училиште,како и поминал денот итн..
    Што и да ја прашам одговорите и се кратки, "незнам", "не се сеќавам", "мамо бе досадна си" итн.
    Во прво одделение наместо да изградиме убави спомени мене првава школска година ми беше НОЌНА МОРА и едвај чекам распуст. Ми се јавуваа родители да ми се пожалат дека мојата се закачала, кога ќе ја прашав ми кажуваше па морам да се бранам. За да не се доведувам во конфликтна состојба со родители им пишав во група на вибер која инаку треба да е од информативен карактер за тоа што учеле децата и што имаат за домашна, но наместо тоа служи за препукување помеѓу родители,кое дете што направило и очекувам еден ден да се испотепаат сите родители меѓусебно во школски двор.Како и да е им пишав да не ме вознемируваат,да не стапуваат во директна комуникација со мене туку секоја забелешка поврзана со моето дете да ја пренесат на наставничката а јас од неа ќе ги примам насоките во понатамошниот образовен процес. Децата денес ќе се степаат,утре ќе се дружат а ќе останат зборовите кои родителите меѓусебно си ги кажале и сметам не е во ред да бидеме толку инволвирани во животите на нашите деца како ние да ги живееме место нив. Она што најмногу ме погодува е сведок сум дека и другите деца не се цвеќиња,моево бар нема испади на бес и тантруми но другите деца уштр во школски ги слушам реферати,отчет им даваат на родителите како им поминал денот. Моево треба со клешти зборови да од уста да и вадам. Сум пробувала јас да и се доверам као леле колку ми беше досадно на работа едвај чекав да те земам да се прошетаме. Нема фитбек не ми се отвара..

На Sweety pie, MilaSS1 и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.991
    Допаѓања:
    9.374
    Casovi po plivanje letovo? Kade? Vo Boris ne raboti bazenot se renovira. Olimpiski daleku mi e nekako...

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.262
    Прашувај ја што и била најинтересно во школо дента, дали се почувствувала лута или тажна. Поставувај прашања на кои може да се отвори. Не секое дете се отвора за се. Мојот на пример се отвора на крај од денот. Ако нема ништо што емотивно го погодило нема ништо ни да каже. И тоа е во ред.

За други деца и родители не коментирам. И кај нас има такви што само нивното си го бранат. Лоша услуга на децата им прават.

На Wonder93 и Marge им се допаѓа ова.
  9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    583
    Teska rabota Gospod da ni dade sila da gi izvedeme decata na prav pat so vakov svet i vrednosti vo koi ziveeme… mojot isto taka ne kazuva mnogu. I ne go pritiskam i prasuvam mnogu. Imam nekolku majki na koi im pisuvam povremeno za da ne bide napadno i koga ke doznaam nekoja informacija so prasanja go nasocuvam da mi kaze okolu taa slucka i uspat i nesto drugo ke kaze od negov aspekt doziveano i gledano ili pocuvstvhvano. Isto taka odd mu e takvo sto mnogu se druzat megjusebe i cesto kaj nas doma doagjaat negovi drugarcinja. E tie koga ke dojdat se mi kazuvaat da ne recam peat posebno devojcinjata. Mozes i ti taka pokanete doma nekoe negovo drugarce ke vidis kolku raboti ke doznaes za tvoeto dete. Pri toa ona neka izbere najdobar drugar drugarka koja ke dojde kaj vas. Eve na primer mojot na uciliste se odnesuva mnogu mnogu porazlicno otkolku vo bilo koja druga okolnost. Duri ne mi se veruva. Kazuva raboti tamu sto doma be gi ni spomenuva. Mene isto prvovo odd mi bese nokna mora ne zaradi ucenje tolku kolku sto jas bev samata pod pregolem pritisok ì stress. Mislev deka nesto ke ispustam deka nema da se vklopi. Prasuvav lani ova vreme sto i kako tuka na forumov. Ispadna sosema sprotivno od ocekuvanjata. Pak ke kazam Gospod da ni e na pomos. Probaj komuniciraj so drugarcinjata ke doznaes mnogu raboti pa potoa ke odlucis kakov pristap ke imas so deteto za da i se priblizis. Isto redovno komuniciraj so ucitelkata da ne recam zdosadi i za da si gi otvori ocite malku obrni i vnimanie.

На Wonder93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    22.621
    Почнува летен распуст,и ми се стемнува детево(8ипол) кога ќе ми каже:"досадно ми е".Па да споделите идеи/искуства за батковци на оваа возраст како си го поминуваат летниот распуст а да не е само на таблет?
    *баба сервис имаме и поминуваат надвор време по 1-2часа.

11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.566
    Немам искуство со поголемо дете ама 1-2 часа во лето надвор е малку. Моето е скоро 3 па по ручекот надвор е до пред спиење, сигурно 4 часа. Плус сабајле некогаш по 1-2 часа. Океј кога ќе фати жешкото нема да е толку секој ден, ама сигурно преку ден два ќе биди на базен пак толку. На игралиште не оди сам со другарчиња или во маало да се збират? Двор имате? Ептен малку е 1-2 часа, нема шанси да се анимира цел ден дома без таблети и компјутери

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.337
    Допаѓања:
    6.923
    Ако имате опција, часови по пливање или некаков друг тренинг, извидници за во лето е може погодно.
    Не знам за сега ама порано имаше кај мене во градов како летен камп 2-3 пати неделно од невладините организиран, со пикник, игри, гледање филм пример, фактички како обработка на филмот потоа.

13. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    89
    се сеќавам големиот на тие години така правеше. Дома комуникација слабо заинтересираност нула поготово за тоа што треба ич. Некогаш мислев ајде мало е му дојде нагла промена со заодувањето на школо може ете не се снашло најдобро.... сега еве имам друго кое за 2 месеци ќе прави 6 па ќе заоди на школо и не знам како би било.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.514
    Наутро ако има кој да го надгледува во двор до пладне, зошто пократко е времето наутро ако станува доцна, на пладне дома малку таблет, малку лектири читање, некоја игра или коцки и попладне пак надвор, ама дефинитивно е малку 1-2 часа. Моето од сабајле сам ќе биде дома, така да немам многу избор, а кога ќе си одам дома ќе го терам да чита лектири, да остави компјутер, па ќе идеме попладне надвор. Моето време ќе страда, ама јас со книга надвор можам, ваљда ќе можам уствари, малото не е баш баш да го оставиш сам да игра, кафе во термос и тоа е. Е домот ќе страда па уште повеќе, ќе мора да се готви доцна навечер, али тоа е.
    Кај нас е неизводливо после ручек до навечер седење надвор. Прво бидејќи до 19ч од дома искачање е мисловна именка, а потоа и сепак мора некој да зготви и да се посвети на домот нели. Ама без 3ч надвор секако не се. Многу е лошо што е претопло и многу доцна мора да се искача и се скратува времето.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.566
    Мене ми е така насабајле зашто работам само втора смена па пред работа сум у трчање се да стасам. Ама сепак се трудам да организирам еден тон занимации барем на тераса да е стално. Уште од сега монтирав платно со ув и чадори за да може и во најжешкото да се седи, па таму ќе се криеме кога ќе затопли ептен. И кај нас пред 19-20 часот во лето е ептен жешко и маж ми ке го носи скоро секој ден на базен (има природни сенки и детскиот базен е под шарена сенка). Мора добра организација и однапред планирани активности инаку ќе западнат пред екраните цело лето

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.834
    Допаѓања:
    18.670
    Како што ти кажале останатите, 1-2 часа е малку.
    Син ми е помал, но децава од маало се со часови надвор. Од 5-6 излегуваат и пред 9 не се дома. Игралиште ни е пред зграда, па децава се сами.

Не знам како се организирате со бабите, ама ако се слободни по ручек, барем од 6-9 нека е надвор.
    Знам дека јули и август и во 6 е претопло, па може и порано сабајле да излегува.