Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Јас мислам дека е генетски. Ако вие немате густи коси џабе кратењето. Порано знаеа женските на кратко да ги пишаат демек густу коси да имале, па пак сега ништо.
    Моите се женски, јас и мм имаме густи коси посебно јас ама за сега бар девојкиве немаат, се надевам дека ќе им згусне. Свеки и золва имаат многу ретка, аман нека се на мене на крај

На lackygirl и JoyJoy им се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.983
    Допаѓања:
    12.315
    Имаме со маж ми средно густи коси, ама изгледа моево на дедо му е метнато :smirk:
    Ќе го шишкам со машинка следниве пати.
    Еве на сестра ми децава, ко мали едниот имаше поретко косе, сега тројцата се со погусти коси, кога поминуваш со рака по глава се осеќа меко погусто.
    А сестра ми не дека нешто е со густа коса, не. Зет ми исто така, нема ни коса тој.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    Се згуснуваат, влакното окрутува... Јас да е маж ми за и двајцата би им пуштила косиче, ама нејќе да чуе. На бебе му потемне од шишање некако, не знам, не е веќе толку многу бело како што беше, сега е светло ама не е бело.

На JoyJoy и elenaklasik им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.954
    Допаѓања:
    18.859
    Само да ти кажам дека машинка ништо нема да згусне. Косата ке е поостра и ке делува густа, ама реално нема да ја згусне.

Фамилијарно имаме многу густи коси а никогаш никој не бил шишан со машинка. Зборам баби дедовци, никој ни ќелав не е, ниту со ретка коса.
    Од страна на маж ми се со поретка коса. Синко само во косата е на мене.

На elenaklasik и JoyJoy им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    7.134
    Ludnica od period , maliot doma kako bubacka a vo gradinka proigruvaat bubackite. Zboram zboram kako na drvo dq zboram.Od nigde nikade znae da zakacne dete, znae da ne slusa ako mu se rece nesto pa cesto i kazni dobiva. Najako e sto se loso ke napravi raskazuva doma, duri i koga od gradinka ne kazuvaat toj ke dojde i ke kaze se stepav so x na primer. Zborenje kako da ne funcionira, kazni ili detski psiholog sto li bi pomognalo.

6. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    1.025
    Исто и кај нас, лудница. И вие имате бебе, сигурно е поврзано нешто… зборување не помага никако, има казни за цртани, игри веќе еден месец ама не е ни нешто потресен за тоа. Си игра убаво по дома или надвор али премногу се кара со мене и татко му, па вели многу се нервирам и се тресе целиот. Не знам како да му помогнам, многу ми е тешко кога го гледам таков.
    Ако знае некоја контакт од детски психолог да сподели, мислам дека мора да се разговара со стручно лице, јас не знам што да правам инаку.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Ухх читам дека имате бебе дома, верувај тоа е еден огромен стрес за нив и им се пореметува се. Не го карајте, не му повторувајте каде греши туку свртете на игра и поминување прееемногу време со него. Ќе биде добро, ќе се поврзи со бебето, ќе ја прифати новата ситуација и ќе почне да соработува.
    Ние имаме друг проблем ама тоа утре ќе пишам.

На Mother of 2boys и SanelaS им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.966
    Малиот е 8 год. Пие рупафин сируп ради алергии но неодамна се научи да голта таблети , дали можам да му дадам таблетка ?

9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.285
    Допаѓања:
    67.906
    Прашај во аптека за доза и све тоа, ама ако може да голта нека пие таблетки. Мојата од седум и пол негде почна со таблетки исто за алергија кога ќе ја спопадне и нема гајле, полесно и е многу зашто мразеше сируп.

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.966
    Ја прашам матичната ми рече по пола таблета може
    Мојот сега научи да голта и сега бара само таблети да пие,многу е смешен :D

На dromka и RainBow им се допаѓа ова.
  11. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.401
    Здраво,
    Син ми има 6 години, од септември прваче, и плус ќе добие сестричка тие денови.
    Многу се радува на тоа, учествува во подготовките со радост за неа, иако често се случува да го фати тага за тоа што ќе прави без мене деновите кога нема да бидам дома.
    Периодов се случија и други промени кај него, почна да носи очила на кои многу се радуваше на почеток. Во градинка бил супер прифатен поради тоа и ми олесни.
    Е сега, мене ме мачи друг проблем, затоа и наведов волку работи, односно промени во периодов.
    Апетитот му е намален, инаку беше стравствен јадач ( не е дебел, туку напротив слаб затоа што не застанува да седи). Гледам дека дел од пантолончињата, шорцевите му се широчки.
    Неколку пати сам ми кажа дека не сакал да биде дебел и имавме разговарано за тоа дека напротив, тој е слаб и дека нема да се здебели од редовна исхрана, туку може да ослабе.
    Веќе јадењето на маса ни е со ценкање, јас ова и ова ќе го јадам, а пример леб нема да јадам, или волку леб ќе јадам, од тоа толку ќе јадам...јаде како со сила, без сласт освен ако не му е ептен погодено јадењето (да го испофали).
    Некако не ми е веќе истото весело дете, не знам зошто но такво чувство имам. Најчесто дома црта, и цртежите ги посветува секој пат на некој од нас, многу малку си игра.

Исто така, забележувам и заборавање кај него, кое многу ме загрижува за работи кои непосредно се случиле (се гледа по времево во кое го пишувам ова).
    На пример, стоеше пред тоалет додека влегов внатре да го оставам пешкирот за перење, излегувам и исклучувам бојлер. После две секунди гледа дека индикаторот не свети и ми вика, мамо нема да има вода да се бањам бојлерот не греел 8-|
    Му кажувам дека јас сум го исклучила пред него и делува зачуден.
    Претходниот ден низ муабет ми кажа дека не се сеќава како една од колите не е дома (а ден претходно го земав со таа кола, го носев на доктор, па потоа ја паркирав на друго место и татко му не презема). Дури откако го препрашав кој го земал од градинка, како, малку по малку се сети на сите детали.
    И вака неколку денови по ред се случува, најчесто навечер пред спиење да ми каже дека не се сеќава што сум му кажала, или што се случило пред него. И кога ќе се запрепастам и ќе го прашам но како не се сеќаваш, ми вели е добро де, заборавен сум малку.
    Единствено ме теши дека можеби го гледа и слуша тоа од мене, па ме имитира, затоа што многу работи заборавам, за што сум тргнала, каде сум ставила, затоа што сум веќе деветти месец бремена и знам да искоментирам пред него дека многу заборавам.
    Но се некако ми се погодија промениве во краток период и не знам дали, и колку е за загрижување. Најмногу ме загрижува неговата заборавеност, па ве молам доколку некоја од вас се соочила со нешто вакво да ми даде совет, мислење. Секако, и од било која од вас ќе ми помогне мислење и совет.

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Заборава и мојава, памти тоа што нејзе и одговара само.
    Според мене треба некој да отвори таква тема, за да детето да му се всади дека може да е дебел ако јаде? Да, јас разговарам со ќере дека има дечиња кои немаат да јадат, каде да спиет и затоа треба да сме благодарни што имаме ние и секогаш да делиме ако некој ни побара. Е сега она сака многу тенис ама уште е мала за тренинхг па и кажуваѓ дека Ѓокович јаде многу и здраво ама и тренира. Пробај и ти со некој спортист и запишете го на спорт.

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.902
    Допаѓања:
    142.903
    Децата прават тоа што гледаат. Сигурно некој околу него има проблем со тежина или исхрана.
    Иначе не заборава, само не му е важно дали си исклучила некој апарат за да памти. Памти што сака, затоа што учи илјадници работи кои му се нови и не може се да запамти, н што мозокот брише.

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.780
    Допаѓања:
    7.710
    Ако ти е чуден или тажен, тоа е најверојатно поради тоа што е свесен дека многу промени го очекуваат, школо, сестричка итн. (Во иста ситуација сме и ние, го приметувам дека многу почна да се закача со деца прв, да тепа, сцени во јавност да прави, само да бара да му се купува нешто секој ден..) Ќе биде предизвикувачки период, ама ќе помине. За јадењето, мислам дека некаде нешто наслушнал и си направил некој филм, јас не би разговарала на таа тема многу, давај му да јаде, кажувај му дека мора и тоа е тоа, можно е и да заборави. Мојов е нејадач и знае да лупне некоја глупост како оправдување да не јаде, ама не го ставам на ум, сепак е мало дете и не ни памти после што кажал. А сум го приметила дека јаде на фази, некогаш едвај, некогаш малку повеќе. Кај нас тоа не е рамна линија, така сме навикнати со него. За заборавањево, ич не би се грижела. Заборава, нешто си му кажал пред некоја минута се праи како да бил изгасен, да те извади од такт, сепак се мали деца иако на моменти личат дека се многу зрели. Јас би рекла за се што си опишала иницијално да не се секираш многу и да не му потенцираш него ништо, во смисла да не сфати дека се секираш, зошто некогаш и ние несвесно им наметнуваме да тераат некоја приказна така. Можеби сега и ти си хиперсензитивна зошто ќе дојде другото бебе ( иста сум, го жалам детево ми се плаче за него, ете така, ама се трудам да не забегувам). Подмирени се со се, здрави прави, во животот ќе имаат многу промени и ќе мора да се носат со нив, само еве две од нив (школо и брат/ сестра) на нашиве деца им се поклопуваат.

На Mother of 2boys, SanelaS и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  15. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.401
    Фала ви многу на сите за мислењето и советите, навистина ми требаат повеќе мислења за да се убедам дека ќе биде во ред.
    Инаку, темава со тоа дека ќе се здебелел ја тера од пред некој месец, но зборував со него и мислев дека сфатил. А за жал да, има и близок пример покрај него, татко му е преслаб, пребира храна, па да се надеваме дека е од тоа, па ќе зборувам си маж ми да внимава што коментира за храната.

Е сега, се поклопи да има проблем со запче, отоци и глупости, па така само што го "фатив" дека тоа го бутка,беше тажен и ми кажа дека го мачи болка во запчето. Го убедив да исчетка запчиња и покрај болката, еве го сега поведар, го дружи татко му.

Изгледа се му се спои, а јас си барам нови грижи само да не сум раат, особено сега кога мислам на деновите што ќе следат без да го видам ;(

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Ако татко му е слаб тоа веќе може да е генетски детето да е слабо и нема потреба од секирање, но многу е неубабо пред дете да се кажува или покажува гадење од одредена храна. Мене ми се лошо кога ќе помирисам млеко ама додека им праам се воздржувам да не покажам.
    Како што кажа сега ќе следат огромни промени кај него и многу е нормално да смени понашање. Иако припремата за бебе е многу важна сепак на почеток на првото дете му се руши цел свет и додека се поврзат со бебе ќе имате доста предизвици. Освен школо гледајте да има и други активности и зближување со вас

На Mother of 2boys и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    7.134
    Kolku e golemo tvoeto i moeto 5.5 godini e i gi pravi istite raboti.Pocna da se zakaca prv, a i koga ne se zakaca znad da izmisli i ke kaze jas go istepav toj i toj ama izvini veke nema da pravam. Ili izmisluva losi raboti deka pravi, losi situacii razkazuva sto 80 posto i ne gi pravi ama odi po mene i vika jas go skrsiv toa..ili jas otidov vo gubreto nekoi raboti sto bi znael deka bi go karala.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.780
    Допаѓања:
    7.710
    5 ипол е исто. Сака внимание да привлече изгледа, знам дека и вие имате бебе.. Јас мојов построго го држев (единствена баба рога сум), ама сега како доаѓа време да се роди бебето и јас не можам толку да му спискавам, плус распустов пред школо кај баби дедовци е повеќе и испуштен е малце ама ќе се вратам во форма ќе го средам. Али дека ќе биде хаос следниов период, ќе биде. Се поминува, барем тоа научив во животов. Трпение, воља и ќе излеземе на површина :)

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    28.140
    Da. Jas mu davam pola rupafin apce.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    Нас не снајде иста ситуација, и некаке еве го 9 полни има и не се смени многу. Прваче и бебе се поклопија, наеднаш се измести центарот на рамнотежа, не беше он повеќе единствен и иако многу го сака и чува и се брат му, почна да станува понепослушен. Се надевам ќе биде се добро кај вас, само труди се да не го поделиш многу времето со него, односно да не го оставиш целосно на останатите членови од семесјството. Јас првите месеци спиев со големиот и тоа многу ми помогна. Спиевме сите заедно во соба, јас бебе и бато, тоа ептен ни помогна.