Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.401
    Не, праќање по роднини никако.
    Сакам да се породам поскоро баш од причина да помине повеќе време со мене и бебето пред да тргне во училиште, а не да го тргнам на страна.
    Ќе пробуваме и со спиењето како ќе оди, секако сака бебето со него да спие во соба.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.264
    Допаѓања:
    24.741
    Моево исто заборава, ич не би се грижела за тоа, едноставно не го интересира нештото и не го памти.
    Моето беше лани прваче со братче од 1 год дома, мислев потешко ќе е ама не, супер беше се, наочари почна да носи 2ро полугодие и го прифатија, имав и ја страв како ќе е ама се испадна супер.
    Иначе другото непослушност, зафаќање со деца го имаше и кај моето после раѓањето на брат му, разлика се 4 год и 8 месеци.
    И да уште спијаме заедно 3цата :D мм е во детска :lol: план ми беше летово да ги префрлам во детска двајцата ама еве уште не се. Малово сега в сабота ќе прави 2 год.

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.079
    Допаѓања:
    108.926
    Мајки, вие со деца од 5.5 годишна возраст како ги извадивте првите заби? На ќерка ми може веќе месец и се клати едниот заб , првиот што треба да го извади и се жали ја боли а готов е да падне. Со големата ќерка го немав тој проблем (за првите заби барем што паднаа) , и кажувам да одиме на забар да го извади и да биде раат , не сака не слуша. А има одено 2 пати за поправање заби со анестезија не дека и е непознато...

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.922
    Допаѓања:
    77.493
    Ние све дома сме ги ваделе, на забар не сме отишле ни за еден заб и со двајцата. Паѓале при јадење, при четкање на заби. Дај и лупено ама цело јаболко нека гризе, ќе го расклати побрзо...

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.049
    Допаѓања:
    9.573
    Sakam da mu zemam naocari za zastita na ocite od ekranot na kompjuterot. Kade da se obratam, na oftamolog li da odime ili direkt vo optika da kupam?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    Jас денес сум на таа мака, ке го носам кај што одевме ние, во Визус на плоштад. Барнер ми рекоа биле само маркетинг, ништо посебно, ќе му направат таму и ајт. Почна да трепка многу и да му се црвенеат од екранот на компјутерот. Многу мака имам со тој пусти Мајнкрафт и компјутер, занесен е скроз.

7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.049
    Допаѓања:
    9.573
    Isto sme i nie. Pisi kakvi ke zemes da barame. Nie odime vo ocnata bolnica tuka kaj nas sto e, ama ne mi teknalo za ova da prasam.

8. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    522
    првото дете само си ги ваѓаше. Еднаш само имавме отидено на стоматолог. Второво пред месец дена исто му се клати го боли неќе на стоматолог ама дете е исто не може да е секогаш како што сака тоа и со зборење со лажење го седнавме. Прсна докторката спрејче и додека да свати што се дешава забчето веќе беше извадено. После тоа поправаме уште 2 запчиња кои го болеле ама издржа

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    28.140
    Нека зине, кажи и да видиш само и бутни го со палец од позади. Не боли ништо, а одма ќе падне. Ова ми е совет од другар забар и беше успешно

На lackygirl, Spidy и koritsaki им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.954
    Допаѓања:
    18.859
    Со конец за заби. Целосно беа расклатени долните кецови.
    Почнаа по малку, ама од љубопитност, сам ги расклати целосно. Прво едниот, а вториот многу побрзо и полесно се расклати.

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.593
    Допаѓања:
    184.989
    И се клатеа со месеци. Едниот заб повеќе, другиот сосем малку. Првиот ќец некогаш се клатеше повеќе, некогаш како да се зацврстуваше и така некои 3 месеци можда. А нов заб веќе почна да расте од внатре, непцето беше отечено. Маж ми тогаш одеше на забар и пратив слика да праша дали да ја носам, ми рече не, нормално е, да јаде јаболко. И стварно со јаболчето и падна запчето, новото изби многу брзо. Вториот исто. Додуша вториот кец не се клатеше многу, а непцето отече пак, новиот заб избиваше. И велев со јазик да го клати и така некако со храна пак и падна. Вторите единици веќе пораснаа и растејќи се порамнија. Горните гледам уште нема абер да се разнишаат. 6 ќе прави во сабота.

12. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    9.979
    Исто како и Ангел одам во Визус за мене. Прошлиот пат и син ми сакаше да го прегледа,му се виде интересно. Се изненадив колку детално прегледува деца. Мојот не гледа на телефон,ретко тв некој цртан и диоптер нема.Ама ми предложи ако сакам 0,25 диоптер кога ќе чита книга или учи,да не му се заморува нервот.Како заштита и да ги носи по потреба дома,на училиште не.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.954
    Допаѓања:
    18.859
    Прв пат слушам, односно читам некој да препорача диоптер кога личноста нема потреба за очила со диоптер.
    Зошто некому би му препорачале, па уште ти како лаик да бираш, нешто што не е така наивно. Да беше витамин, ај да одлучиш, ама диоптер?

Поделени се мислењата и за носење заштитни очила без диотер. Очилата се како штаки за очите, е соодветен опис.

На Manako2 и TheSecret им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.998
    Допаѓања:
    14.806
    Јас кога имав 0.25 диоптер не сакаа да ми дадат наочари, требаше да се расправам за да добијам рецепт. На здраво око да се става диоптер ми е лудо. Поготово колку боли глава додека се навикнеш на диоптер, дури и толку мал, стварно не ми е јасно каква превентива е тоа, па и на дете да се дава.

На Manako2 и TheSecret им се допаѓа ова.
  15. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    9.979
    Така ми кажа,како заштита на очниот нерв. Не му купив зошто стварно не користи телефон,компјутер воопшто,а и докторката кажа дека видот му е супер.За мене одам кај нив и сам сакаше да го прегледа.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    На мене и на маж ми пак ни го намали диоптерот, мм е 1-1.25 со цилиндер и му намали на 0.75-1 за да може да се труди окото да не биде мрзливо.

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.954
    Допаѓања:
    18.859
    Не ми е тоа прашањето.

Зошто некој би препорачал да се носат очила со диоптер ако детето/ личноста нема диоптер?

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    Јас одговарам дека истата докторка нас ни го намали диоптерот, веројатно има причина зошто.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.954
    Допаѓања:
    18.859
    Еве што напишала членката:

Предлог за очила со диоптер? Па уште ако сака родителот?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.628
    Леле аман, прочитав, она споделува искуство што и рекла докторката, јас споделувам искуство што ми рекла истата докторка мене. Верувам дека има зошто докторката рекла нешто такво не верувам дека е шалабајзер зошто е ултра посветена и добра.