Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. 123baby

123baby Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    182
    Доколку има некој да сподели искуство. Како се справувате со зелени мрсоли, а нема никаков друг симптом. Јасно ми е дека е бактерија, но педијатарот не дава ништо ниту антибиотик, ниту за локална употреба маст, само чистење со аква марис, а тоа лечење трае предолго.

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    26.308
    Тука кај што живеам
    , не Мк, не даваат ништо освен спреј недела накај две, ако трае подолго ги даваат едни капки кои се користат 3 дена и буквално одма поминува ама додека не не измачат не ги препишуваат. Ама како што кажав, брис тука не праат и буквално немаме појма за што точно се работи, може да помине и само со обичен спреј, што Мк не е пракса.

На 123baby му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.004
    Допаѓања:
    14.820
    Ако се само мрсули без други симптоми, подобро е што не ви дава ништо. Зашто да пие антибиотик?
    Ако детето е затнато, не може да спие, значи се мачи со мрсулите, тогаш локално пробај хлорамфеникол маст.

4. 123baby

123baby Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    182
    Да така е, и јас не би дала антибиотик ниту локално, ама тргна прваче многу сака да оди, а му се растече нос и без везе е за другите дечиња. Да беше во градинка би го задржала дома додека помине, а педијатарот вика нека оди. Купив спреј од диво оригано се надевам ќе се средиме до вторник.

5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.527
    Допаѓања:
    8.965
    Мајки, да ми препорачате книги/сликовници соодветни за 5 годишна возраст?

6. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    10
    Ако е докажана бактерија, не знам зошто да не ви даде локално антибиотик. Тоа е сосема различно од пер ос антибиотик.
    Зависно од бактеријата на кој антибиотик е сензитивни, слободно земете маст (или капки и ставете во спреј што е чист физиолошки) 5-7 дена.
    Не гледам зошто да се мачи детето ако е докажана бактерија..

На 123baby и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.586
    Zemi si kapki sama. Nasiot lekar mi ima kazano cim pocnat zeleni zolti a nema drug simptom da si zemam kapki i da stavam da ne vlecam deca po lekari samo radi toa. Najubavo Levuno i Tobreks ni deluvaat pa toa i zimam zavisi ako prethodno sum stavala edni gi zimam drugite. Bakterija nema da pomine samo so solena voda i origano prskanje. Bakterija se leci samo so antibiotik i so nisto drugo. Ako ostavis moze i ke se nakalemi nesto drugo plus pa mesto samo so kapki da pominete moze i da zarabotite oralen antibiotik. Non stop sme so bakterii i bez bris veke znam spored simptomite koja bakterija e vo prasanje (facepalm) I pusti dete vo skolo, zar za nos tecenje nema da odi? Ako ima temp toa e drugo, ama za nos nema potreba doma da sedi. Pa na site im tece nos i site odat taka vo skolo. Sigurno i toa fatilo od drugo neli.

Последна измена: 6 септември 2025 во 13:36
    На Anastasia579 и 123baby им се допаѓа ова.
  8. 123baby

123baby Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    182
    Ваков одговор ми требаше :) Капките тобрекс што се за очи? Како ги имаш ставано колку пати на ден по колку капки, директно во нос или на прст па размачкуваш како маст? Сакам да пробам со капки. Инаку тој спрејот од оригано леле колку пече, прска он, прскам јас и на двајца солзи ни течат. Сите одат со мрсули ама наставничките реагираат, барем кај поголемата, реално ништо не му е и не е за дома ама као болни деца не се носат во школо, градинка. Ни ваму ни таму работата.

9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    3.476
    Да видиш во просветно дело има многу убави, пример Приказни за добра ноќ, Волшебната шума, Принцези, Најубави бајки од Феникс, приказните од Боби и боби, од литература мк има повеќе и така.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.459
    Допаѓања:
    13.536
    Значи ако планираш макар и локален антибиотик, антибиограм се прави прво. Како може на слепо да даваш? Може баш на тој антибиотик е резистентна и што ќе направиш? Некогаш кога стварно ќе ти треба нема да делува.
    Друго, бактерија во нос и те како се лечи без антибиотик. Зависи која само. Најчесто во нос се с.пнеумоние, хемофилус или стафилокока ауреус. Овие се дел од нормална микрофлора и при пад на имунитет се активираат. Со непотребен антибиотик само ја доуништуваш и таа нормална микрофлора што е останата и влегуваш во маѓепсан круг. Затоа и вирус да има детето само, некогаш се позитивни на брис.
    Супер совет ти дал педијатарот. Убава тоалета на нос само, земи силвертус или ацидосалус. Ова нормално ако детето нема други симптоми освен носот. А во твојот случај нема. Може некој ден подолго ќе потрае, ама кога организмот сам ќе му се избори ќе стане поотпорен.

На Katie90, Annath, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.586
    Nos tecenje ne e bolno dete. Na site ni tece nos pa ne sme bolni. Site odat so rasteceni nosovi. Ne se odi samo ako temperatura ili dijarea, povrakanje. Za nos tecenje ne ni pomisluvam da ne odi. 2-3 pati na den po edna kapka direkt vo nos (prasaj i vo apteka ne se sekavam tocno kolku pati bese tobreks znam levuno tri pati stavam. Neznam kako na prst mislis..ama ne. Direkt vo nos kapnuvas. Ama prvo moras ubavo da iscistis nos. Ako znae ubavo da duva neka izduva, prsni i solena voda neka izduva ubavo, ako nemoze vleci so aspirator. Dzabe ke stavas kapki i sve na pun nos zosto nema da otide kaj sto treba taka.

12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.586
    Dali si prsnala silvertus i acidosalus vo tvojot nos? Ako ne podobro ne prskaj ke ti padne nos.
    A znaes zosto se vika steptokoka pneumonie? Zosto ako ne se leci i pocne da se spusta nadole sekretot postoi rizik od bronhit i penumonija. Isto i od hemofilisot i morakselata. Da tie se vo mikroflorata na nosot i zatoa nieden doktor ne dava bris od nos i brisot od nos go smetaat kako neverodostoen.A koga ke pocnat da pravat problem mora da se lecat za da ne napravat pogolem problem. Duri ni bris ne pravat na gnojna angina vo grlo zosto se znae deka samo od streptokoka piogenis nastanuva i se znae deka so ospen se leci. Sakam da kazam deka ne se pravi na sekoe bris, toa se tolku cesti bakaterii sto i samite pedijatri veke znaat sto e i kako da lecat. Ne za dzabe brisot na zapad e mislovna imenka. So godini go imame ovoj problem i znam kako da go lecam fala bogu do sega uspesno.

На Anastasia579 и 123baby им се допаѓа ова.
  13. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.459
    Допаѓања:
    13.536
    Леле жити се. Ако така гледаш хемофилусот може и менингит да предизвика. Стрептокус пиогенес да, антибиотик мора, бета хемолитички е, иако верувам дека не знаеш што е тоа, ама пнеумоние конкретно ако е само во нос буквално освен секрет ништо друго не прави. Мораксела е најчестата бактерија во детска возраст со најмлитави симптоми. Ако сите бактерии (во нос конкретно) цело време ги третираме со антибиотик само беља поголема правиме. Овде станува збор за дете што освен затнат нос нема ништо друго. Да може спрејовите што ги набројав не се пријатни ама се добри. Многу подобри од твојот совет за тобрекс и левуно што воопшто не се наивни. Па уште и совет даваш дека наизменично си даваш. Мисли си дека така ќе одбегнеш резистенција. И зошто мислиш на секое имаш причина да даваш? Зошто детето ти спушта на плуќа со стрептококус пнеумоние или мораксела? Затоа што првиот механички одбранбен механизам, носот, му е пепел.
    А членката и одговараше да слушне мислење за антибиотик и на тоа се израдува и покрај тоа што погоре други и пишаа дека нема потреба. Матичниот и пишал дека нема потреба.
    Затоа и детето се следи.
    Ама вака приучено со симптоми од гугл и доктор гугл што ќе каже дека може да се случи е најлошо.
    Зошто ги носите на педијатар или кај кој било ако немате доверба и на крај слушате совети од НЕмедицинско лице на форум.
    Јас не знам како не и кажа и хлорамфениколче да стави. Мастче, што има врска.

А и колку што брис е мисловна именка на запад, уште понеприфатливо таму е ова со локалниве па и ситемските антибиотици. Нема ни да најдеш таму капкички, или мастче да го намачкаш.

На Annath и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.586
    Da mi spusta od penumonie i moraksela vo nos. I od hemofilis isto. Ako ne tretiram na vreme otide so oralen antibiotik i pulmikort inhalacii. I ne samo toa tuku za zal mora da koristi i momoks sprej. Sigurno doktor google i ti tuka vana bi doktorka ne mi kazale sto da pravam tuku pedijatarot (facepalm):rofl::rofl::rofl: Veruvaj deka za zal mnogu mnogu poveke imam iskustvo od tebe so bakterii vo nos i pulmo sostojbi, so lekovi, lekari, brisevi, laboratorii i sekakvi cuda. Ti si samo gatalec a jas patalec. Pozdrav.

15. Grogu

Grogu Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Мислам дека коментаров е пребрутален кон мајките чии деца се склони да спуштаат лесно на плуќа. Имам 2 деца, и со второто се учев што е и опструкција и отитис медиа и пулмикорт и вентолин и лежење во болница и тоа на прво разболување после мораксела во нос (значи не сум ставала др лекови во нос претходно). Ова што го дебатирате дефинитивно зависи од дете до дете, како се лечат бактерии во нос. Факт е дека треба да се избегнува непотребно давање орален антибиотик ради резистенција на глобално ниво, ама препуцавање и докажување со ниски коментари, не е од корист на никого. Секоја мајка сака најдобро за своето дете, ама медицина не е егзактна наука за да се обвинува мајка дека ставала секакви лекови во нос на детето и затоа и е посклоно на разболување.

16. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.459
    Допаѓања:
    13.536
    Не туку доктор сум. А за паталец со пневмонии и бронхити да не зборам. Дете на пумпица ми беше до лани.
    И гаталец само може да каже дека си става тобрекс или левуно, ама наизменично па тоа нели е олеснително.

Да се редактирам @Grogu моето дете колку мака има видено ретко кое дете тука што пишуваат толку се изнамачило. Така да знам што зборам верувај.

Последна измена: 7 септември 2025 во 12:18
    На LiquidLuna и Annath им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    7.846
    Мене повеќе ме интересира дали воопшто и без рецепт ви ги даваат капките?
    Неколку пати што требало да ставам кај дете по препорака од доктор, во аптека ми бараат или резултат од брис или розов рецепт од матичен препишани. И за Тобрекс да е, во аптеката кај што земаме ми бараат рецепт.