Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    8.151
    Во Прилеп во аптека.
    Не знам за Ск, овде неколку пати што користела ќерка капки, ми барале рецепт или брис.
    Немам барано по цел град тоа, во една конкретна што ни е блиску земаме лекови и ми бараат тука.

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.570
    Допаѓања:
    14.075
    Ај соберете си се неколку мајки што ви одговара да слушате само за антибиотици.
    Каква дрскост човече. Оди лечи си фрустрации на фамилијата дома. Па ти веќе лечиш уствари, гугл доктор си. Кај тебе секогаш 2+2 =4, а медицинага не е баш егзактна наука за така да биде. А јас веќе не си трошам време. И озбилно собери се малку.

На Annath, Liza38, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.113
    Допаѓања:
    14.035
    I mene za tobreks mi barale recept, vo Eurofarm vo Skopje.

На Miss_S и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.830
    Допаѓања:
    36.196
    Зегин на Водњанска бараат рецепти и извештаи за се живо и диво, па и за Тобрекс ми бараа, розева рецепта.

А на неповрзана тема, шо ви е со дрскоста бе жени мајки кралици? ]:)

На zemzela91, strelec231992, Cka и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    3.742
    Здраво мајки, ќеркичката има 6ипол години. Досега сме немале некои проблеми со спиење навечер, спие во кревет и во своја соба од нејзини 3 години. Последниве месец дена се буди и има стравови од темница и чудобишта, одбива да спие во нејзината соба и некогаш се буди и и требаат 2 часа да презаспие. Дали некој имал слично ислуство? Пробано е со пригушено светло, тивко музиче но не секогаш функционира.
    Дали е фаза или да си бараме стручна поддршка? Благодарам

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    24.868
    Гледа некои видеа на YouTube, па од нив можи да се плаши???
    Кај моево имам заприметено така зборување во сон, викање, др ден ќе му кажам и го прашувам што гледал, па ќе кажи нешто што го доживува како страшно. 6 и пол е, машко и уште спиеме заедно.

7. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Дали вашите петгодишни деца се однесуваат разгалено, ако не добијат нешто, не можат да потрпат, плачат како бебиња?
    Каде грешам...

8. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    3.742
    Да наводно има видено нешто страшно и сеа не знам како да го надминеме тоа..

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.369
    Допаѓања:
    28.282
    На 6 години се префрла размислувањето на децата од конректно во апстрактно. Пример ако досега мислеле мама е на работа, ќе се врати, сега почнува да мисли апстрактно те што ако се случи нешто додека се враќа.
    Се јавува и сепарациска анксиозност и страв од напуштање (смрт). Ако гледала нешто плус ова ќе биде изразено.

Ние баш имаме проблем со син ми (скоро 6г) со ова апстрактно мислење, што од сосема независно дете, сега само повторува дека не сака да седи сам.

Инаку за надминување, прашајте што точно се исплашила и работете тоа да се надмине.

На Annie.mk1, Mother of 2boys, Momichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    6.686
    @Annie.mk1 ако најдеш решение те молам сподели. Кај мене син ми е 7+ и си спие со светната месечина ламба. Најчесто недела 10тина дена кога му пага имунитет и е пред разболување, е со појак интезитет. Баш тие денови размислував дали е можно да се поти многу навечер, да губи течности па затоа и сонува по страшно....
    Не пуштаме страшни филмови, по неколку грешки со лоши реклами, цртани, почнавме од се да внимаваме, ама еве порасна. Ќе слушне некоја приказна за Лабубу и се плаши. И не можам сите лалбуби да им ги уништам на луѓето :D

На Annie.mk1 и Metier123 им се допаѓа ова.
  11. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    10.644
    Каква крема користите за секој ден?8год е,тестер 20250916_082547.jpg ваков зедовме за проба

12. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.485
    Допаѓања:
    23.972
    Оваа им ја земам јас
    1654335685mustela-hydra-bebe-krem-za-lice-40ml-1-900x900-resize.jpg

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.299
    Мојата е 5 ипол и мислам дека ако продолжи како овие две недели незнам како ќе се справам.
    Плаче татко и што отишол на работа по 100 пати прашува кога ќе се врати, оди боса по надвор, се мокри со вода, чепка кај не треба иако и зборувам со убаво дека не треба така, несака да јаде несака млеко, бара таблет или телефон ако и кажам толку го фрла полнува со плачење, ќе и текне за нешто да и се купи и ќе почне да плаче не се смирува живците ми ги кине, од нервоза знам и да ја шлапнам и да ја оставам сама во соба. Кога ќе заспие навечер и јас плачам од мака и се прашувам каде грешам зошто вака а премногу и посветуваме внимание и татко и и јас.
    Бремена сум 15 недели зборувам дека ќе имаме бебе ќе си играат заедно ќе биде голема дада, не покажува љубомора нон стоп бара да го гушка мешето.
    Но кога ќе и текне нешто заборава на се.... ;(

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Дали вашите 5 годишни деца ви упатуваат навреди?

Кога не го добива тоа што го сака, син ми ми вели
    смрдена една
    Како да го запрам ова?
    Како да реагирам?
    Најчесто му велам не е добро така да ми велиш, гледам да не го сфаќам лично, ама почна да ме нервира и иритира.
    Ќе му остане во навика

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    5.434
    Neznam dali gleda na mobilen no recnikot na decava so loshi zborovi prvin e od tamu, vtoro razgovaraj zatoa sto ne e tolku malo deka ne e ubavo toa deka ti si tazna ke places i deka ako go kaze na drug m ogu ke mu se nalutat nema da go kanat na rodendei i.t.n.
    Decata mora da postavat granica roditel dete , dete dete...

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    8.151
    Прво прашај од каде го слушнал тој збор? Дали знае што значи?
    Дали некој него го навредил така?

Ако оди во градинка дали и таму користи вакви изрази било кон воспитувачки или деца.

Следно само зборување, на крај и "казни". Кога ќе употреби такви зборови да не смее пример тој ден да гледа цртани. Или да не смее да игра со некоја омилена играчка.

Обавезно и да ти се извини тебе или ако упатува навреди и кон друг.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.272
    Допаѓања:
    26.443
    Ако не реагира на смирено кажано дека тоа не е убаво што го кажува, треба да го кажиш тоа јасно, гласно и лут тон. Мојава ќере знае понашањето да и е безобразно од типот да оди контра и да не слуша на крај најчесто кога се бабите присутни ама едноставно не смее пред неа да се пцуе нити па она смее да кажува зборови што се неубави. Убаво ти напишаа, прашај прво од каде учи такви работи, поставу ги на место тие што го учат ( ако е од повозрасни пошо сум слушнала баби кај што и на шала тресат зелени), а потоа ќе си заземеш позиција на мајка, не на другар. Казни и кај нас помагаат, извини мора секогаш да има иначе со некултурни деца не разговарам ама јас секогаш се извинувам ако за нешто згрешам, така да мора да има пример за тие магични зборчиња.
    Знам дека од градинка учат многу неубави работи и не знам за што служат учителките.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.272
    Допаѓања:
    26.443
    И кај нас има периди кај што сака со мене да спие и ја пуштам неколку дена или недела, па се враќа во соба, но од кога е родена може на прсти да се избројат ноќи кај шти не станала за да ја вратам само во кревет. Самото кршење на сонот не уништува, јас чекам 2-3 мин да уцврсти, а мм знае да заспие на тепих кога она ја враќа во соба. Она за тоа не е свесна, ја имам прашано неколку пати пошо желба и е да спие на горниот кат од креветот, а сестра и да ја ставиме долу ама заради станувањето ми е страв дека ќе промаши скала и ќе падне.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Jas se cudam kolku losi zborovi i raboti se ucat vo gradinka. Kaj nas na ucitelkite im e normalna faza sto ke pominela pa niti probuvaat da gi odvratat od nesto. Moevo sega e opsednato so smrt i ima nekolku zborovi povrazni so smrtta i celo vreme preprasuva okolu toa. Isto slab, debel i glup se razlikuvaat so pp nekoja bukva i normalno toj celo vreme upotrebuva glup. Da pravat nesto i vnimanieto im se nasocuva kon nesto drugo nema celo vreme da se opsednati so ovie raboti, ama vo gradinkata kaj sto odi moevo w od otvoren koncept sto znaci od pocetok do kraj pravi nesto samo po negova zamisla sto e.

20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.830
    Допаѓања:
    36.196
    Прашај го Дали знае што значи воопшто?
    Ако рече не, тогаш Зошто го употребува?
    Ако рече да, ќе го прашаш Дали мисли дека е културно така да се разговара со мајка?
    Ако продужи со тоа, одземи му некоја од привилегиите.
    Телефони, тв, шо и да користи највеќе.