Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.019
    Допаѓања:
    8.327
    Воспитувачката на ќерка ми вика во градинка е "борба". Знаат дека мора да јадат бар нешто оти тоа е нема друго. Дека мора да си земат совреме играчка оти некој друг ќе им ја земе.

Дома друга приказна. Конкретно кај вас ми личи, ве има научено скроз дека ќе му удоволите со тек на време и може грубо речено ама ве врти околу прст.
    Знае дека ако седи на маса (пример) пола час, на крај ќе се изнервираш и ќе му дадеш да јаде.
    Дека ако бара да игра, ќе станеш да играш итн.

Ако не си пробала, пробај со стратегија 2-3 дена, јадеше што јадеше, по 15-20 минути се крева јадењето од маса и тоа е тоа.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Така е од збор до збор и не само со јадење со играње цело време и не спие сам, некој до него да е цело време и се буди и во момент да не си до него, приврзан за нас цело време.
    Имам пробано да му ја земам чинијата ќе се расплачи па ти ме нејќеш и така зборува, грев ме фаќа да не му давам да јаде, ама ќе ми даваш вика, ако ми даваш ќе јадам. И со ова играњето само ајде да си играме цело време тоа му е прво шо прашува од градинка дали ќе си играме и играме,не дека не е наигран,но не можеш ни да прекинеш за момент пак ме бара.|(

3. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.499
    Допаѓања:
    7.181
    До 22 години јадев бавно, полека, и бев макс 50 кила, здрава, витка..
    Почнав да работам работа, од нога што се вика, да се јаде.. Почнав да јадам многу брзо, ми остана и навика..
    Се прејадуваш, голташ парчишта недоџвакани.. И сега не сум толку слаба и витка.. И стомакот.. Да не зборувам..
    Тежина после јадење обавезно..
    Океј може два часа се многу, ќе убрузваш некако, ама муабет ми е, не форсирај, не го брзај директно, пошто храната најдобро е полека да се внесува..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.547
    Елена, тука сум, пиши што е проблемот

5. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    14.229
    Ќере е 6 ипол години и почна да ми кажува за симпатии. Они уште од градинка нешто си имаа демек дечковци, ама тоа беше детска игра, врска немаа.
    Е сега гледам и се бендисува едно детенце и денес му пишала писменце и му го дала на излегување. Беа во иста група во градинка, сега се различно одделение, ама во исто школо. Па дома сега направила уште едно со срциња со светки.
    И јас останав некако без зборови. Не знам како да реагирам. И реков ако си му дала писменце, ама другово мислам да и кажам да не го дава.
    Маж ми го гледам збунка е. Мислам дека не му се верува дека бебето порасна веќе.
    Оф бре, едново вришти за цицка и купувам пелени, а другово ми бараше кроп топ летово и сега се занимава со симпатии. Не сум спремна :)

На happygirl, azelea, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    12.394
    Ќе ти пишам директна порака, да не се расплинувам тука. :)

7. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    14.229
    Е ќе се убијам. Добила повратно писмо, нацртал цртеж зетов за рака фатени, па стикер некој залепен. Преслатко ми дојде, ама од друга страна не е рано за вакви работи? Како да реагирам? Да не грешиме нешто со маж ми? И зборуваме колку се нормални симпатиите, што е всушност симпатија, ама навистина не сум сигурна што да правам.
    Да се јавам на сватовиве да пиеме по еден шток, ете тоа ми доаѓа :)

На SuperGirl24, Mantisa, AngelOfArh и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.473
    Допаѓања:
    18.785
    Јас мислам да не ставаш преголем акцент на тоа,детска работа ќе помине ако го игнорираш.
    Денешниве генерации како да се понапредни,па уште од градинка имаат симпатии. Но сепак тука имаат влијание и воспитувачките,самите ги класифицираат како пар,пр.се фатило два дена по ред малово со исто девојче и одма ,,Трајко" си фати девојка,најубавата ...

На Skorpija25, MilaSs12, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    36.773
    Нормално е да има симпатија на таа возраст. Осознаваат дека се различни по пол, осознаваат ерогени зони (од почнуваат со ова), имитираат возрасни. Затоа имаат "симпатии". После следува фаза на не сакам со машки/женски да се дружам па во пубертет се првите вистински симпатии.

На Marge, lackygirl и thinkerbell им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.050
    Допаѓања:
    203.848
    Ама зошто...мојов тоа правеше во трето одделение, му помина таа фаза, сега како тинејџер е скроз друга приказна. Нека уживаат во овој период, убаво е тоа низ кое што поминуваат иако не разбираат многу.

На Skorpija25, MilaSs12 и thinkerbell им се допаѓа ова.
  11. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    14.229
    И мене ми е слатко, само се мислев рано некако уште во прво одделение. Не ни планирав нешто посебно да правам, затоа и ми требаше совет, дали е ок така?
    Бебешки период изгледа ќе биде мала шала за периодов што следи.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.050
    Допаѓања:
    203.848
    Мала е уште за да го сфати сериозно тоа, само следи што прави и што ти кажува за детето. Мислам дека ќе им помине, не е како во тинејџерските години кога знаат посериозно да ги сфатат овие работи па да им влијае на школо и расположение.
    Рано или доцна, зависи од самото дете. Кај девојчињата порано започнува тоа свиѓање и симпатии, не дека кај момчињата нема, ама подоцна се јавува, бар од моето искуство. Сладок период е, само разочарувањето знае да биде проблематично. Ама и тоа поминува.

На dromka и thinkerbell им се допаѓа ова.
  13. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    493
    Нервно ќе оболам.
    Пред три недели беше болен, па два дена арен, па стомачен го фати,па две недели дома беше, па сеа пак е болен.
    Под болен мислам на кашлање, нос затнат/тече и температура. Нерви неам веќе.
    До 2 год истото све беше, само што креваше 40+ температура. Е сеа пак крева нон стоп, само барем не е 40 .... Дајте чаре некое, аман веќе.
    По природа си има зголемени крајници, среќа не симнува на плуќа. Ама налет, преку глава ми е да е болен нон стоп.
    Дајте некој совет веќе

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.019
    Допаѓања:
    8.327
    За мајки со поголеми деца, кога се очекува деца да почнат времето со активностите да го поврзуваат? Не да го кажат часот, туку пример да знае во 08:00 треба да е на училиште. За да стаса во 8:00, треба да излезе од дома во 7:40...
    Или на роденден/тренинг било каде да го поврзи времето во кое треба да се спрема, излезе од дома.

За пријателка што нема профил тука прашувам. Детето е скоро 9 години, ја секоја активност мора да му се јави и да го потсети во смисла - сега облечи се, ќе ти се јавам за на тренинг кога да излезеш, сега облечи се, ќе те земе татко ти пример за на заболекар.
    И ако не е нели рано за да знае времето со активностите да ги поврзува како најлесно да му се објасни и помогне на детето, концептот на време.

15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.032
    На 12 години :$

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.594
    Допаѓања:
    113.386
    Не е до возраста, до карактерот е. Ене го, препаметен е, џабе, нема осет за време. Па така некни за на излет тргнал цел саат порано, а некогаш се влечка за на школо.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    36.773
    Мојот има 9 години и сеуште нема осет за време. Не носи саат зашто го нервира. За се треба да го потсетиме да заврши на време. Ама сега гледам дека почнува повеќе да сфаќа ако му се каже почнува да се спрема и битно му е да не задоцни. До лани на пример ич не му беше битно дали ќе доцни или не. Од разговори со други родители на таа возраст горе долу сите се исти.

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Дали сте имале проблеми со спијањето на децата, се расонува, превртува, се плаши во сонот, не плачи ми станува многу рано кај 6 сабајле, ја прекина дневната дремка има 5години, мислам не спие доволно, колкумчаса треба да сапиелегнува 9 или 10 час мах е во кревет. Во меѓувреме му се вратија тиковите вокални ако е преморен повеќе се забележува, се се случува од ко не спие повеќе преку ден, некогаш ми станува кај 3 или 2 и се врти не може да заспие шо на крај никој не е наспан.
    Забележувам и промена емотивна или од шо е изморен не е расположен како некоја анксиозност има. Прашањето ми е како да му се помогни за ова?

19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    4.558
    Мислам дека е преморен, ако нема дневна дремка, некако 9-10 навечер е касно за спиење, барем според мене. Моево за некој месец 5 ќе прави, накај 7 навечер го легнувам, 7:30 - 8 најкасно е заспан, сабајле станува во 7:15 - 7:30. Ако заспие макар во 8:30 или 9, сабајле едвај станува, раздразлив е и се буди со плачки. Пробај порано да го легнуваш, види како ќе се одрази и на тиковите и дали ќе ти се буди сред ноќ. Мислам дека почнуваат да развиваат и стравови на оваа возраст, па имаат и кошмари. Барем моево, секој ден кажува дека сонувал некој страшен огромен пајак, виде на тв еднаш случајнои не му излегува од глава. И пак почна да спие со нас, еве веќе 2 месеци сигурно.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.033
    Допаѓања:
    18.944
    Во колку часот станува наутро?

За дневна дремка е голем, мал процент на деца имаат дневна дремка на 5 години.
    Но, ако заспива во 10 а станува во 7, тогаш му фали сон.

Син ми има 6, и кога е прва смена, односно кога станува во 7, навечер во 8 веќе е заспан.

Има ли премногу активности? Некогаш може да се раздразливи од преголема стимулација. Битно е да поминува време и во природа. Екрани сосема да исклучиш.

Можеби и треба да побараш помош од стручно лице.
    Се надевам ке се среди за брзо.

На dromka, Lisandra и JoyJoy им се допаѓа ова.