Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.933
    Допаѓања:
    6.553
    Немам 5 годишни моиве близнаци се 3.5 и добив тахикардија кога те прочитав, мислев на 5 ќе престане тепањето:(:D

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.226
    Допаѓања:
    42.161
    За два дена полне 5 и не престанува да зборува

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    93
    Дали на 5години одат да си легнат сами или вие ги заспивате? Јас му читам книга или библија ама незнам можда треба да ги оставам сами за да се осамостојуват полека или рано е.. Стварно незнам веќе

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    17.174
    И мојот е 5, ништо не ме слуша, како да се смени скроз, како назад да се врати со тантруми и плачки.
    За зборење, нема престан, од станување до легнување. Сам ништо не сака да игра, ме бара за се да си играме, со брат му се тепа, сака да е се по негово, нема шанси да попушти. Ужас е периодов, ужас!

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.266
    Допаѓања:
    15.433
    На околу 4ипол почнав да ја праќам сама да легнува, дека бев трудна. На 5 год кога веќе се роди малото, навикната беше сама да заспива. Само сакаше отворена врата дури заспие, да не слуша дека сме тука, и станува по неколку пати првите 10-15 мин, да моча, да пие вода, да каже пак лека ноќ, да каже нешто од денот што баш тогаш и текнало, тичични детски работи.
    Малото сега ќе прави 2 години, од бебе го учам сам да легнува во креветче, сеуште седам до креветчето додека не заспие, ама без интеракции, штом се гаси светло може само да се спие. Така беше и со големата до 4ипол додека не почнав сама да ја праќам да легнува.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    93
    Не, сега појако е... . Јас ги делам по собите. Еден во детска, еден во дневна

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.751
    Допаѓања:
    9.536
    Ќерка ми е заразена со Kpop demon hunters од другарка ѝ од градинка. Добро дали јас сум луда што сметам дека филмот не е за 5 годишни деца? Оди често кај другаркава дома, комшии ни се и таму гледале (не знам дали филмот или клипови на youtube) и ми бара и дома, ама мене тотално не ми е за таа возраст

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    40.085
    И кај нас од градинка 5 годишните се заразени со ова, ги гледам на родендени цели теми со тоа прават
    Не сум погледнала за шо станува збор ама нешо популарно е изгледа

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    17.174
    Живи глупости се, јас немам ќерка, ама сметам дека филмов ич не треба да се гледа.

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.457
    Допаѓања:
    68.801
    Филмот е предобар. Сто пати сме го гледале.:inlove:
    Ама, да е за 5 годишни не е, бидејќи не можат да ги разберат пораките кои ги носи филмот, едноставно нема поента да се гледа. Имам цела тема отворена за филмов инаку, нема ништо лошо во него што е за децата, поголемите, за помалите веќе реков дека не е. Не е за демони ко религиски демони или ѓаволи.

На Camille84 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  11. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.924
    Здраво, дали имате искуство со едукативни центри за време на летниот распуст во Аеродром, за дете од 6ипол години од 8 - 16/17 часот и да биде покриен со оброци. Од каде сте задоволни и како се со цени. Фала

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.652
    Допаѓања:
    38.341
    Филмот воопшто не е за деца од 5 години. Јас го гледам заедно со моето дете кое има 10 години и не ми е ни за 10 годишни деца (повеќе е ко за тинејџери).

13. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    93
    Kakov leb mu da ate na 5 godisno dete I Dali go jadat..? Moive ne jadat mnogu leb, neznam Kakov da zemam.. Leb tost se jade ziv ili mora da se peci

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.815
    Допаѓања:
    114.707
    Обичен леб, од продавница. Вие не јадете леб? И ако не јадат па и не мора. Леб тост е веќе печен леб, зошто пак да го печете? Земете обичен леб за мачкање.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    17.344
    Мајки кажете ми дали правам нешто погрешно... нормално ли е петгодишно дете (скоро шест) да не сака само да заспива. Буквално мора некој од нас двајца да легне со неа за таа да заспие. Досега се нема случено во нејзините пет и пол години сама да заспие. Веќе се чувствувам не знам и јас колку неубаво. Ние двајца буквално немаме време за нас двајца, за два реда муабет навечер да си направиме. Нормално изморени од денот, кога ќе легне некој од нас во 20:00 да ја успие заспива... и после дур се свести дошло 23ч а некогаш и покасно... Секако е пробано да се промени тоа но нема напредок...

16. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    874
    Едукативен центар Поли. Побарајте ги на Фб или пиши ми приватна порака за контакт.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.776
    Допаѓања:
    38.893
    Не знам дали е проблем. Мојава во април 9 години ќе полни и јас легнувам сеуште со неа.
    Изгледа како вината мт да ти ја набива, можеби не, не знам.
    Јас имам две деца, малиов на лето ќе е 5 и заспива сам нема проблем, големава нема шанси да заспие сама. И така си беа од раѓање буквално, скроз различни деца.
    Неколку пати имам пробано да заспијат сами и малиов заспива буквално одма, а она будна до касно и после цела ноќ проверува дали сеуште сум тука.
    Јас ќе продолжам да заспивам со неа.
    Фактички проблем е што и ние заспиваме со нив или не фаќа дремка, не е проблем што на едно дете му треба некој до него за да заспие.

На lackygirl, Mother of 2boys, mKdevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Amica geniale

Amica geniale Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2026
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    71
    Нормално е, децата се разликуваат едни легнуваат без проблем сами,други ги бараат родителите, ништо страшно само трпение.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    1.775
    големиот на 11 год ми викаше само бато го заспиваш мене веќе не.
    @mKdevojce јас не гледам проблем тука. Додека се мали нека спијат до вас после ќе ги барате овие времиња кога ќе пораснат. Моето има 6ипол па заедно со мене спие. Стварно не гледам проблем

На lackygirl и mKdevojce им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.098
    Допаѓања:
    19.034
    Син ми има 6 и пол и заспива и спие со нас, на средина. Најчесто бара со мене, но и со татко му заспива. Сам не заспива никогаш. Се нема случено.

Јас и не сакам да порасне толку брзо. Еднаш штом ке заспие сам, веќе никогаш нема да ме побара.

Исто како што веќе преферира игра со врсници, еден ден ке посака да спие сам. И ке сака да оди со другари на одмор, а не со нас. И така се со ред како растат.

Се додека сум му потребна, нема да го бркам од мене.

Во врска со маж ти, обидете се за викенд да најдете време за вас. Денес се е брзо, и сите се уморни, треба да имате разбирање.

На Mother of 2boys, Aleks.mar, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.