Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.132
    и мојот големиот, има 13 години до 2ипил некаде јадеше све после веќе не,некое време знаеше и да поврати ако види одредена храна сега кажува дека водена храна неќе му се гади

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    7.733
    Дали и каде ги носите на ортопед?
    Синко повремено се жали на болки во нозете, а двајцата на систематски им рекоа дека имаат рамни стапала и треба да носат влошки, вежби...
    Не знам кај да ги однесам, некако тие што се извикани претежно со бебиња работат

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    41.062
    Орто плус Пед работат со сите возрасти
    Јас за мене имам одено кај Александра исто

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.891
    Допаѓања:
    3.918
    Бебето во неуромедика го однесов и баш прашав за поголемата ми рече може земи си упат и дојди.

5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    5.720

може ќе ти помогнат некоја од овие вежби и дома да ги правите , син ми е исто со рамни стапала но тој нема болки сега освен лани знаеше на периоди да се пожале (5год е ) и малце газе навнатре со десната нога и повеќе за тоа го носевме пак на ортопед и она рече нема потреба од влошки затоа што е мал и во развој на стапалце е сеуште , само и најбитно нека оде бос без чорапки цело време , и вежбиве да ги правиме и плус ми даде и упат за детска гимнастика и го носам таму вежба со тренер по пола саат , искачување по скали , газење на оние топки/камења бодликави како се викаат незнам точен назив , и на онаа баланс даската и некои др вежби и што зборев со други имаат ефект стварно тие вежби за брзо време кај деца со рамни стапала .

image.jpg image.jpg

6. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Имам недоумица со син ми 6 години, почна да се допира чешка трие во интимниот дел.
    Дали е нормално?
    Знам дека е, ама сепак, не ми се гледа вака како што прави.
    Дали и вашите синови почнаа вака на оваа возраст?
    Сакам мислење споделување од други мајки и дали да посетам психолог.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.477
    Допаѓања:
    25.218
    Да, прави така и на 6г и сега на 7г не е често ама да пр после капење знај да си се пофаќа малку па да кажува дека му пораснало к*рето :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.806
    Допаѓања:
    39.558
    Нормално е. Си го истражува телото и сексуалноста.
    Не го прават сите деца, некои го прават повеќе, некои помалку.
    Ќе престане сам од себе.

На KuklickaSk, dromka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Како се однесуваш ти во тие моменти?

Колку често го прави?

Па да, тоа си мислам. Ама што ако му стане опсесија и го прави тоа почесто.

Знам дека оваа возраст носи кон тоа, ама имаме и помало детенце, машко и не сакам нему да му влијае.
    Прво мислев дека го чеша, и можно беше да имаше чешање, ама сега откако сфати дека доживува задоволство, страв ми е дека нема да прекине.
    Му кажувам дека пред сите не се прави, не се допира. Некогаш не се воздржува, и му велам дека во соба може да си го чепка. Обично над облеката е тоа засега.

Не сум спремна на ова, глупаво ми е :$
    Од септември на училиште е, којзнае таму што ќе се случува.
    Знам дека кај машките е почесто, поприсутно, ама па пред други, пред баба и дедо да се трие, не знам :wasntme:

Пробувам да му одвлечам внимание, и нешто да правиме заедно, за да не мисли на тоа.

10. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    9.784
    Нормално е на ова однесување на негова возраст, меѓу 3 и 6 години тоа е дел од нормалниот развој. Обично не е сексуално мотивирано, туку е од љубопитност и како self-soothing.

Нормално е и да поставува прашања и да е љубопитно за своите и за туѓите гениталии. Обично баш така случајно откриваат и препознаваат дека нивното стимулирање им е пријатно.

Не треба да се реагира со преголема лутина, вознемиреност и сл.
    Правилно е што се обидуваш да го пренасочиш вниманието на нешто друго и сосема е во ред што си му рекла дека е во ред да се допира, но дека тоа треба да го прави на приватно место. Зошто на оваа возраст може и во јавност да го прават допирањето или да си ги покажат на др. гениталиите и сл. па убаво е да се учи на некои граници.

Нормално е се додека е беззалезна љубопитност само во прашање и однесувањето не причинува лична емотивна или физичка штета (и туѓа), се додека не пречи на фокусирање на други задачи и активности, додека не се појави потешкотија да се пренасочува вниманието на нешто друго или додека не е придружено со физичка агресија.

На tambelina, Madrugada, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Newmomtotwins

Newmomtotwins Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Дали има некоја мајка со слично искуство на ќерка ми од 5.5год пред некој ден и забележав дека има чуден мирис под пазувите, мислам дека е многу мала за да има таков мирис. Се тушираме секоја вечер, претходно користевме еуцерин, сега неколку месеци користиме на корин де фарм 2во1. Ете вчера пред легнување ја истуширав, сега викам чекај да видам дали мириса и повторно мириса неубаво под пазуви додека пак маичката не и мириса.
    Веќе закажав и преглед на детски ендокринолог за наредната недела бидејќи реално ме фати паника

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.891
    Допаѓања:
    3.918
    Јас дојдов за слично прашање.
    Иста возраст, од вагината и се чувствува мирис.. секоја 2 вечер ја туширам а секое утро ептен ако заборавам менува веш...

13. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    980
    немам искуство, ама да исклучите да не се работи за инфекција, би било една идеја.

На dromka и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.590
    Допаѓања:
    9.454
    Да не има некоја бактерија? И уринокултура да испитате и брис ако треба.

15. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.891
    Допаѓања:
    3.918
    Уринокултура е ок.
    За брис не знам кај да ја носам...?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.590
    Допаѓања:
    9.454
    На гугл опција Биотек за таму ми излегува.

17. Liza38

Liza38 Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2024
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    34
    Јас имам искуство со мојата ќерка. Неколку месеци пред да наполни 6 години приметив дека почна да мириса под пазуви. Бевме на ендокринологија се беше во граница на нормала сите испитувања. Совет беше кај нас да се внимава на исхраната и контрола бидејќи ќерка ми има изразени црни влакненца на нозете и рацете.

На Dinnaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Newmomtotwins

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Фала ви на споделеното искуство. Кај мене нема изразени влакненца, ниту некоја друга промена ама некако после се што прочитав ме фати паника и закажавме во Систина кај Мирјана Кочова бидејќи на државно до јули нема термини а јас неможам да чекам толку многу...
    Дали од кога сменивте исхрана се повлече миризбата под пазувите или пак ви даде совет да користите нешто освен контола?

19. Newmomtotwins

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Такво искуство немам ама брисеви земите можеби е некоја инфекција/бактерија...

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Liza38

Liza38 Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2024
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    34
    Не ни даде ништо за да користиме. Ја туширам секој ден, менуваме чиста облека секој дневно. Со исхраната докторката мислеше на повеќе овошје, зеленчук, помалку пилешко и сувомеснати производи. И јас чекам термин за контрола бидејќи е хаос на ендокринологија.