Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    18.198
    Женски, дали некоја од вас, се соочила со дете што е 5 години и има нејасен говор.

Појдено кај дефектолог и кај ( не ми текнува на другиот доктор)

Детето само си игра, не се дружи со другите деца.

Знае да каже, мама ми се мочка, сам оди во вц, сам јади, послушен е. Знае да каже ми се јади и сл.

2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    111.854
    Ќерка ми има 6 ипол години , дали има од таа возраст и други несмасни да наречам деца, што паѓаат се сопнуваат и сл. Ренде и се колената , се сопнува на рамен пат што се вика, неделава три пати падна и се на колена. Не е од сега и се случувало и порано.. Вчера мислам и нос ќе искршеше. Свекор ми ме стави во мисла да не не гледа како што треба. А што знам седи во последната клупа во школо. Дали да ја носам на очно :(

3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    4.039
    Јас пак за истово се мислев к.с да и правам да не и се врти заради железо...

На Mumoftwo30 и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    19.130
    Пред школо одат сите деца на очен преглед. Вие сте ја носеле?

5. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    276
    На систематски преглед во 1. одд ни кажаа дека синот има рамни стопала. Земавме влошки од Славеј кои ги носи пола година, а прави и вежби (иако искрено не редовно) но не гледам никакво подобрување. Знам дека е рано, но ме интересира дали некој има искуство со подобрување на сводот по 6. година?

6. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    111.854

Не, никогаш

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    26.957
    Не е ренде ама е цела со синила. Прави непромислени работи, механички само без размислубање, скроз расеана. 6 и пол е, од септември ќе почне прво, се надевам дека нема многу да заборава книги на школо :?: ет така се оди на прав пат и ќе се акне од нешто, става пижама врз маицата без да примети дека не ја слекла неа прво, става сапун на четката за заби наместо паста. Скроооз расеана, а знам дека знае све и затоа ме нервира.

На dromka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    19.130
    Баш чудно, пракса е неколку години наназад и бараат при упис.
    Можеш да провериш, и ке знаеш на што си. Плус и во училиште може и е тешко да ја следи наставата, ако е видот проблем.

Можеби и детето е такво. На моево се нешто му паѓа, ке турна чаша со вода по грешка, или ке пушти чешма и ке испрска се околу.

На Anastasia579 и koritsaki им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    26.957
    Зависи каде, пример Австрија не бараат лекарско при упис. Мада на систематски еднаш годишно имаат преглед.

На dromka, Anastasia579 и koritsaki им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    111.854

Јас во Грција живеам, не бараат ништо такво при упис. Ништо ќе ја однесам нека ја проверат сепак.

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    9.099
    Кој не е модар на таа возраст, баш нека каже некоја мајка. Мојов не е несмасен, ама на тие клизачи што ги прави а види плочка некаде, нема шанса читав да остане. И само се џитка на земја, на живци ми оди. Цел прашина и дамки од трева доаѓа од школо, којзнае па таму што прави. А за заборавање, обавезно нешто заборава во школо, па само измислува приказни, вака беше така беше.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    26.957
    Ох тука па оти во градинките во дворовите има песок ми иде она дома секој ден како на Сахара да била. И мојава знае клизачи дома да праи и хеланките сите тупка на колено.
    Интересно е како сака пипави работи, тоа што ја интересира го прави преубаво и посветено али за обични работи е влечкало невидено.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    19.130
    Во Македонија бараат и една од пологичните работи е. Деца кои имаат проблеми со вид почнуваат со очила уште на пролет, таман да се навикнат на поимот носење очила и да им пројде евентуалното срамување.

Систематски има и овде, ама додека дојдат на ред, може да поминат 2-3 месеци.

Во Мк е супер оваа пракса, гледам 1-2 дечиња низ маало што ке одат во прво, веќе добиле очила.

На dromka, azelea и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    26.957
    Мислев на систематскиот кај матичен што го имаме секоја година и он праќа после со упат кај треба за да се запише во книшка. И малечково мое си оди на забар, очен, ортопед кога иде ред за систематски.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    71
    И моево е несмасно, паѓа на рамни места, се сопнува од ништо и мислев дека си е такво детето, секако еден преглед кај очен е убаво да направиш. Јас кога го однесов излезе дека има страбизам на едното око што не се приметува вака, само на преглед виде докторката и стварно му бега малку едното око кога се фокусира. Затоа во некои моменти гледа дупло и ми рече можно затоа да е таков (си има и други нетипични однесувања). Ништо страшно, вежби му правиме, а ако се влошува ќе треба наочари од 1во одделение да носи. Инаку има 3 години.

Јас друго дојдов да прашам. Како го поминувате летото во Скопје? Планирам јули и август големиот да седи дома ама би сакала да оди на некоја активност. Идеше на спорт, сега преку лето нема тренинзи, планирав на пливање ама далеку ми е Борис, а јас работам од дома. Претопло е преку ден и ќе треба затворен дома секој ден да седи.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.379
    Допаѓања:
    15.684
    Базенче на тераса. Купив и една чешмичка на батерии, топ забава е на најжешкото за маливе.

На Tasha masha му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.454
    Допаѓања:
    18.810
    Каква е таа чешмичка? Може слика? :D

Колку им давате телефони/таблети, преку лето, кога нема што да се прави во најжешкото?

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    19.130
    Ако не почнуваш многу рано, излезете пред работа. Таман ке потроши енергија.
    Чешма на батерии е супер работа, син ми една поквари од користење, втората уште ја користи.
    Сега почна да покажува интерес да расклопува работи, поточно играчки, да види како се направени. Потоа ги склопува назад.
    Пластелин исто така сака, не знам точно, мислам од 3 години навака користи. Има сетови за забар, сладолед правење и сл и држат внимание.
    Коли метални и коцки, прави гаражи, продава купува итн.

Таблет и телефон воопшто.
    Телевизор гледа, исклучиво цртани (Мистер бин, пинк пантер, штрумфови), Македонски народни приказни и евентуално деца кои тренираат фудбал. Гледа по еден клип 15-30 мин два до три пати дневно.

На Tasha masha, dromka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    9.546
    Не сме за темава, од пред некое време бара ќерка, 3,5 години, мијалник, во Синсеј гледавме и баш се мислев дали уште тоа нешто ни треба :rofl:

Ама што е со толку препораки, да се спремаме и со тоа летово. Секако ептен сака со вода да игра.

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    19.130
    Ако сака да си игра со вода, нема да погрешиш. :D

Една од покористени играчки е кај син ми.

На Mumoftwo30 и Miss_S им се допаѓа ова.