Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.832
    Допаѓања:
    16.280
    Гледам по фб и инста како се спрема храна за во школо и криво ми е што моето не сака така. А имам можност и со кеиф би му спремала.
    На пример во кутија со прегради овошје, зеленчук да грицка, некоја ужинка плус кифла, тост, макарони било што.
    Секако носи домашни пецива и од дома храна спремано. Ама моето на пример само кифли ќе земе, или само вафли, никако не сака нешто плус. Се ми вели нема кога да јадам и многу се нервирам.

Не е на целодневна ама пак сакам да носи и да јаде. Секако 6 часа е на школо.

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.933
    Допаѓања:
    40.370
    Немаат време да јадат навистина. Од глупи причини (познати на Министерката) син ми е онлајн на настава. Одморите се навистина мали и не можат да стигнат се за тоа кратко време.
    Плус фб и инстаграм не е реален живот. Глуматање е.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.721
    Допаѓања:
    27.185
    И мојата тоа носи, вчера ми побара пржени лепчиња и ги јаде така без ништо не знам како не и е гад. Све нешто суво јаде, од овошје само банана.
    Тука знам дека им ставаат патлиџанчиња, грозје, краставица, леб со путер, она тоа нема шанса да проба.

На JoyJoy и anggell им се допаѓа ова.
  4. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    5.945
    Од овошје и зеленчук што јадат и дома ставајте им по малку и за во школо. На пример две тркалца краставица, 2 шери домати, парченце пиперка, 2-3 зрна грозје, малини, една кајсија, било што. Малку за почеток, баш два залаци. Кога ќе јадат можеби ќе каснат и од тоа. Ако изедат супер, ако не здравје утре пак. Битно да им биде на дофат, може и на една од кратките паузи да грицнат нешто ако им се пријаде.
    Па здравје може да побараат и повеќе за следниот ден (fingers)
    Понекогаш давам и мало шишенце цеден сок, околу 100-150мл, покрај водата.
    Кај нас успева со краставица, пиперка, јаболко, јагоди, малини, мандарина, дури и неколку лешници или бадеми. Тоа што јаде и дома, другото најчесто го враќа… додуша некојпат пробува и домат и грозје.

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.832
    Допаѓања:
    16.280
    Јас ставав, ама џабе, си враќаше.
    Мојот кога јаде сака на раат да си јаде, мислам дека е и тоа причина. Таму се на брзање, што вели мама раце да измијам, јадам и пак да измијам и немам време, почнал час.
    Ама како што велите реалност и инста се многу различни. Кога го прапувам школските што носат секогаш кажува дека од школо купуваат. Па си велам барем ова ми е утешно што не сака купечка храна.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    15.885
    И син ми не сака купечко,се од дома носи.Сок фруктал домашен или за растворање и вода. Ако јаде благо тогаш млеко,на зима чај.И тој се жали немал време да јаде,живееме одма до училиштето и полно пати кога ги пуштат го гледам по пат јаде. Го исмеваа едно време дека носи од дома,им рекол дали ви гледам во вашето јадење,чипс јадам на роденден,лут чипс и грицки не се појадок и се смирија.Кога е прва смена ако јаде плескавица сака и зелка,краставица. Има носено и мала свежа пиперка.Втора смена јаде дома пред и по училиште,е тогаш носи овошје што имаме.

На JoyJoy, anggell и lovely91 им се допаѓа ова.