Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца на возраст од 5 до 9 години

Дискусија во 'Дете' започната од marchi-cool, 15 декември 2018.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Здраво на сите. Проблем со синко, значи знае се, математика, и другите часови супер е, затоа знам дека нема аутизам. Ама не може добро да зборува, речениците ги касапи и греши род, време, наместо во вели на и слично. Некој совет од вас, некој логопед во Битола кој би бил соодветен. Инаку е препаметен, уши има и во другата соба, знае англиски и никогаш нема погрешено англиски кога зборува. Хелп, има 7 и пол години веќе ме загрижува......

2. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    191
    Англискиот пред мајчиниот јазик,сметам дека е проблемот.читајте приказни и книги на македонски јазик,за да го зголеми фондот на зборови и за да го согледа редот на зборовите во реченицата.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Mozebi, eve da ne ucese i da ne mozese da cita ke se nasekirav. Ama samo govorot e, nisto drugo. Citame lektiri a i vo citanjeto naprednuva sega pobrzo cita i golemi zborovi cita. Bez greska cita. Ili ne mu e gajle doma kako zboruva i ne se maci.

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.466
    Што вика наставничката за тоа каков му е говорот во училиште? Дали таму има проблем или нема?
    Ако има и во школо проблем тогаш обавезно логопед. Ако не е толку изразен проблемот тогаш стимулирајте добро изразување по дома.

Инаку добри вежби се да исечете слики од било каде како картички и со затворени очи да влечете три и од тие три да се потруди да направи прво реченица што ќе ги содржи трите збора, а потоа да преминете на приказни.
    Исто така секоја вечер пред спиење ти читај му книги. Колку повеќе слуша правилен говор туку поголема е веројатноста истиот да го користи. Кога ти читаш тој ќе се фокусира на разбирање на граматика, значење и слично. Кога тој чита сеуште се фокусира на техничкиот аспект на читањето наместо на разбирање. И секако се што ќе прочитате прераскажете. Барем на кратко со полни реченици сумирајте што е главната поента.

Ах да и исклучете ги кавгите по дома. И од тоа може да е збунет.

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    Би сакала да ве прашам за дете од неполни 9 години ( 8 год и 9 месеци ) колку е нормална килажа? Денес на лекар го мереа ама ме загрижува. Мислев дека барем 30 кг треба да има

6. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Малиот има 8г и 10м, тежи неполни 26кг а е висок 136цм.

7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    3.826
    Син ми наредниот месец полни 9 години, 28 кг со облека, 130 цм висок.
    Колку кг е твоето?

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    ние сме 25 кг а висок 132. Мислев дека треба да е околу 30 кг. Имаме внуче во фамилијата 9 год е со 31 кг

9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    3.826
    Супер е. Не е секое дете исто и немој никогаш да споредуваш.
    И кај син ми има врсници и по 40 кг имаат.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emaema

Emaema Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    111
    Синко мој 8 годишен има тесна и искривена вилица а му раснат големи заби,матичниот не испраќа на клиника да му стават фиксна протеза за да се прошири вилицата.Дали некој има искуство со овој проблем и некој совет од вас....ви благодарам

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.499
    Допаѓања:
    201.466
    Мал е за фиксна, мобилна може да носи за почеток, па ако има потреба и фиксна. Со упат од матичен стоматолог кај специјалист ортодонт му следуваат три бесплатни мобилни протези до 18 години.

12. Eli*Eli*Eli

Eli*Eli*Eli Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    22
    Ако не е за тука избришете го прашањето...ме интересира мајки на девојчиња со виткана коса освен шампон после капење дали ставате некакво масло?
    Ја сушиме косата со фен, не сакам да и се оштети уште сега
    Дали би можеле да ми препорачате нешто?

13. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мајки дали имате искуство со дете од 6 год, значи многу мириса под пазуви, не ми е некако нормално, за женско прашувам, што да испитаме ??

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.466
    Педијатар треба да ви каже. Може да е некоја бактерија или кандида или хормони дури. Ама се прво со педијатар.

15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    11.064
    Совет за дете од 10 години, каде да купам да најдам убави тренерки спортски? Некоја онлајн продавница?

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    31.466
    Sport Vision, M sport, D sport, Sport reality. Сите имаат веб страни и можност за онлајн нарачки.

17. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Син ми е скоро 9 год. Должина на стапалото му е 22cm. Сакам да нарачам онлајн патики, како треба да рачунам(+1cm па да нарачам патики со 23cm должина или?)..
    81701ADB-0ED6-4507-8C7C-C022F593B69A.jpeg

На пример според ова табелава на аддидас, 36ка би му биле ок што пишува 22.1cm а веројатно влошката ќе е плус сантим или..

:wasntme: Многу ме буни вака, кога нема да можеш да си пробаш на лице место и да измериш до кај е палчето :lol:

18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Малиот многу ми се поти околу вратот. Не му мириса но преку ноќ дур спие 4-5 пати го пресоблемувам.
    Од што може да е?
    Шекер испитав, во ред е.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    1.412
    Моево главчето му се поти кога заспива доктор ми рече до метаболизмот е ништо страшно,
    Давам д3 редовмо и тоа појака доза ама мојов е склетчија со таткому кога ќе ги гушнеш како парно да гушкаш па не ме чуди

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Фала ти

На mal.ecka и Solen☀ им се допаѓа ова.