Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Пливит Д3 се нестабилни, треба да се менуваат на 20 дена затоа што се воден раствор - а и горчливи се на вкус.
    По препорака на ортопед јас давам Вигантол 2 капки - тоа е маслен раствор и повеќе трае, нема никаков вкус, ставам малку вода во лажичка и две капки (за да не се залепат на лажичката)
    Детето е скоро 2 години, а испитавме преку крв Д3 му е во рамки на нормала со ова дозирање и престој на сонце едвај...
    Меѓутоа, доза би требало да одреди ортопед, 1 капка Вигантол има околу 5ооо мигрограми или како и да беше, некои препорачуваат 1 капка, нашиот ортопед исклучиво 2. (Хаџи Антовски)

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.791
    Допаѓања:
    202.752
    Јас давам по три капки, на лажиче заедно со пробиотик кој исто содржи вит. Д. Па немаме сонце, мора да јачаме.

@Grungie кој ти го кажал тоа за пливитот, првпат слушам. Ако стварно беше нестабилен, немаше да биде во продажба. И моиве деца рахитис ќе имаа досега, пораснаа со Пливит Д3, цело шишенце искористувам, па купувам ново. Ниту во упатството го пишува тоа, ниту ортопед ми го кажал тоа, ни па педијатар.

На duffi, kikin, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Навистина не се сеќавам кој ми го кажал.... можно е ортопедот или во систина првиот педијатар... само паметам дека не треба отворено шишенце подолго од 20 дена.. можеби и месец... можеби е маркетиншки трик за да се продаваат повеќе не знам...
    Јас ги користев додека не почна да ми затвара уста - сфатив дека не му се свиѓаат на вкус, преминав на Вигантол

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    маркетиншки трик ми рече сајковски.

Ана сепак земав од капсулите со омега.. вајда нема ништо лошо што цело време и тоа давам..

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Матичниот ни кажа дека вигантолот се дава со млеко,не со вода требало калциум за да се врзе.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.791
    Допаѓања:
    202.752
    Нема лошо, напротив, омегата е корисна за мозочето. И ние возрасните треба да пиеме д3 и омега... ама деца на прво место.

На kikin, DAngel и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Abe jas ednas i 7 kapki mu davav koga pravevme ispituvanje na d3 i pokaza nedostatok, ama posle se razjasni rabotata do bebitolot bilo. Zosto do togas bebitol d3 mu davav ama dzabe kojznae sto ima vo niv se samo ne d3. Posle zemavme vigantol i so nego se si e normalno. E sega janza me faka sto mu davam bebitol omega ama pa nema drug preparat na nas pazar samo so omega bez nikoj drug vitamin :( D3 si davam vigantol. A i nie pieme obavezno i taka za mesec se menuva i pola i poise go frlam vaka i nie bar pieme :D
    JAs planiram do 3 da davam vaka a posle da zemam nesto eve kako Mollare's so sve u nego, ili pak od letoska neznam ke vidam.
    Cka vigantolot ti e ustvari d3 :)
    Za plivitot i jas imam slusnato deka 20 i nekoj den se cuva samo i toa strogo vo frizider mislam deka pisuva na upatstvoto nesto, ne sum koristela ama maz cuva zelki u dvor i na niv im dava plivit :headbang:

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Nemora da se dava so mleko i taka vo denot vnesuva mlecno ili kalcium od drug vid preku zelencuk pa ke se vrze.

9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.493
    Допаѓања:
    139.148
    Или риба најмалку еднаш неделно.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    јас на бејбитол давам д3 и омега. баш ќе испитам ако не една капсула..да видам што ќе испадне.

а риба јаде 2 пати неделно плус еднаш морски плодови..

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.246
    Молерс ти е после годинка, јас затоа го земав. Плус ќе земам Вигантол и ќе давам по 4 капки, мора да се ојачаме од невремево никакво.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.493
    Допаѓања:
    139.148
    Да не е многу? Мојата е со вигантол 2 капки, ама докторот рече дека треба оти навнатреи одат нозете. 12 кила е мојата.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.246
    Не е, штета нема, може само бенефит. Многу е загадено кај нас, мора да превенираме.

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Neli ostetuval bubrezi Vigantolot :^) i jas mislam e mnogu 4 plus molares toa se 5 ako nema drug problem osven zagaduvanjeto. Tolku se dava samo kako terapija, a za prevencija od rahitis 1-2 kapki t.e max 1000 edinici. Kako i da e teraj kako ti rekol ortoped, sepak sekoe dete e razlicno :)

15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Абе мене ме чуди зашто мојот матичен никогаш не става така, а сега беше 100% сигурен дека е за антибиотик, а јас искрено му верувам...и го послушав. :)

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    пливит 20 дена траел бејбитол не го бивало вигантол штетен... Се е ова маркетинг бе мајки...

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас искрено не верувам во сите овие муабети за било кои лекарства. Бејби тол давав на почеток, сега сме 2 години, давам вигантол, ставам во лажичка 2 капки со претензија да пие 1 зашто секако нешто остануа на лажичето. Ако ставам 1 може да испадне ко ни една. :)

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    и јас од старт давав бејбитол, топ се разви и све, а искрено за совет да го влечам на ортопед не ми се влече. Не дека велам Сикрет лаже (да не испадне недоразбирање) , ете може не се апсорбирал кај нејзиното како што треба. Ама коментар од доктор дека не чини... одма ми иде да прашам со кој соработува.
    Од друга страна, како може капки Д3 да се штетни за срцето? витамин да е штетен за срце...апла се гледа дека пуштаат финти само , ко небаре мајките малку да се потресени.

едит-пред да ставиш во лажичка капка намокри ја прво лажичката со вода за полесно да падне во уста

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Јас имам читано дека преголема доза Д3 предизвикува незнам каково врзување на вишок калциум и се создаваат калцификати во бубрезите... ама сепак тоа треба да е екстремно поголема доза..
    Еден период (имаше накај 8 месеци бебето) оротпедот констатираше дека има помек граден кош, а тогаш со 4 капки Вигантол бевме 2 недели и на повторна контрола пак го врати доза 2 капки стандард...

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.246
    Епа вика помала штета од корист. И бубрезите страдаат наводно од таблети не од капки. Искрено не знам памет немам, ама што да правам. Извадена сум од памет. Мене ми констатираа недостаток, и тоа доста голем, бааги испод долна граница сум. Вигантолот во упатството пишува дека голема доза, ама голема доза е над 20 000ИЕ или повеќе од 40 капки, предизвикува калцификати односно песок и камења во бубрезите и тоа најчесто е кај оние кои имаат проблеми со бубрезите. Плус на сето тоа е загадувањево, при вакво загадување како кај нас витД паѓа многу и треба да се дејствува со зголемени дози.

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.