Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Секој витамин (освен витамиот Ц) може да створи хипервитаминоза. Тоа да. Од калцификати до опаѓање на заби коса нокти... Но јас зборам за нормална доза. Мојот едно време примаше 5 капки Д3 на Пливит по совет на видоевски. Поточно кога имаше 6 месеци. велеше дека е тежок и му треба. тоа траеше до 8миот месец кога скроз коските му се развија и тогаш намаливме. Јас и на Сајковски му кажав што рекол зашто бев скептик и рече тешко е детево мора да се заштитат коските..

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.170
    Допаѓања:
    107.237
    Пошто не можам да ти пратам порака еве во спојлер читај, ми ги праќаше другарка. Јас суште барам подобар препарат од Вигантол, ако не го најдам ќе терам со него.
    HOW MUCH IS TOO MUCH?
    Information about vitamin D overdose is outdated, and toxicity is extremely rare.

It is associated with dangerously high amounts of calcium and phosphates in the blood, along with low levels of parathyroid hormone.

This is typically only seen in individuals who have accidentally or intentionally taken extremely high doses of vitamin D for long periods of time, such as 50,000–1 million IU/day for months (38, 39).

The upper level of harmless intake is set at 4000 IU, or 100 micrograms, per day.

However, up to 10,000 IU per day has not been shown to cause harm to healthy individuals (21).

That being said, very few people actually need more than 4000 IU a day (40).

A study of 17 thousand people taking varying doses of vitamin D, up to 20,000 IU/day, did not demonstrate any signs of toxicity. Their blood levels were still lower than the upper range of normal, which is 100 ng/ml, or 250 nmol/l (26).

Also, it is not possible to overdose on vitamin D from sunlight.

Keep in mind that although large doses are unlikely to cause harm or toxicity, they may be completely unnecessary.

Bottom line:
    The recommended upper intake level of vitamin D is 4000 IU/day. However, even higher dosages have been shown to be safe in some studies.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    На синко му даваме Вигантол по 3-4 капки дневно директно во уста. Не сме испитувале витамин Д и не сме биле скоро на ортопед, ова на своја рака.

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.726
    Се сеќавам дека еднаш баш дискусија имавме за ова за вигантолот, не знам кај беше, дали во совети од 6-12 месеци. @AngelOfArh баш имаше пишано дека од вигантолот имала некоја пријателка проблем со малото, ако се сеќавам добро.
    Јас кога го прашав ортопедот рече дека треба да се испијат неколку шишенца одеднаш инаку многу е тешко да дојде до нешто.
    Јас давам две капки вигантол, ама сега по препорака на педијатар, не сум била на ортопед, а треба да ја однесам веќе, па ќе прашам за најсигурно.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  5. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Ако се врзува со денешниот ручек или вечера ќе ме советуваше дај две капки и толку. Немаше да ми нагласи дека мора со млеко.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.170
    Допаѓања:
    107.237
    Да, затоа и ми пиша @TheSecret на исто мислење сум уште, а богами и во упатството си пишуваше јасно и гласно, ама пак ќе речам, како и за се друго во медицината, поголема добивка од загуба, па така и со ова. Сеуште барам подобра опција за Д3, ако не најдам ќе морам да се сложам или на Вигантол или на Пливит. Сега ова што читам искрено ме предомислува и го кажува баш тоа ти што го потенцираш, треба да се испие поголема количина за да има несакани ефекти. Денес баш на оваа тема дискутираме во една група и една мајка кажа дека во Германија воопшто не даваат Д капки, ме запрепасти. Исто така прочитав и за искуства при лечење автоимуни заболувања и протоколи на база на Вит Д. Не ми е јасно како може една толку важна работа да не е докажана и за неа да не се зборува, недостатокот на витД се врзува со многу проблеми во растот и развојот на децата.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.491
    Допаѓања:
    139.143
    Дозата и давањето на витамин Д зависи од сончевите денови во земјата. Плус, коските кај различни народи се различни, па и различни раси.

За витамин д во самото упатство пишува дека треба да се држина ладно и темно.
    Вигантолот само на темно, не му влијае температурата.

Освен големи количини наеднаш, да имаме предвид дека ние континуирано даваме д3, не само еднаш.

Ова е од упатство за употреба за Вигантол:
    Način primene: Odojčadi i maloj deci kapi Vigantol treba davati u kafenoj kašici punoj mleka ili sa dečjom hranom. Ukoliko se kapi dodaju u bočicu ili u hranu treba obratiti pažnju da se unese ceo obrok, jer se drugačije neće uneti cela doza. Kapi treba dodati u kuvanu i prethodno ohlađenu hranu. Starija deca i odrasli uzimaju Vigantol u kafenoj kašici punoj tečnosti.
    Čuvanje Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti.

За Д3- не се копира, ама има посебно наведено да се чува на ладно.
    https://www.google.com/search?rlz=1...10.686.4j1j1......0....1..gws-wiz.0XLci4-OYVc

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Neznam kaj procita deka doktor mi kazal deka necini pa uste deka sorabotuval so nekoj i kade voopsto vo diskusijava e spomnato deka ostetuva srce, zborime deka ostetuva bubrezi. Za bebitolot (za koj sto i zboruvav vo prethodniot post ) ako ne znaes za sluckata pred ne mi teknuva kolku vreme na fb vo soba za doenje mislam bese eve ke ti kazam: imase nekoja majka pisano i so sliki i dokazi plus deka firmata sto go proizveduva se naogja vo nekoj podrum vo Svajcarija mialam ne mi teknuva kade i deka e od somnitelno poteklo. I ne e registriran kako lek kaj nas tuku dodatok vo ishrana. Patem imase i pisano deka ne proizveduvaat tuku samo prepakuvaat (ne me fakaj za zbor odamna bese ne se sekavam). Isto taka i deka bebitolot e namenet samo za srpskiot, romanskiot i nasiot pazar, znaci nikade vo druga zemja a pogotovo tamu kade sto se proizveduva.

Da zatoa i ja prasuvam.

A go procita upatstvoto na Vigantolot? I znaes li vo edna kafeno lazice mleko (zboram za ad, zosto drugive kako bitolsko na primer nemozam mleko da gi narecam) sodrzi kalcium? I kolku kalcium mu treba na teloto za da svrze d3? I da dades so mleko ako ne vnesuva dovolno kalcium vo denot nema sto da svrze. Zatoa se ispituva joniziracki kalcium ama retko koj dobar ortoped ke te prati da ispitas, nas Antonije ne prati sve da ispitame za da bide siguren vo dozata sto ni ja dava.

E sea za bubrezi, bas sum citala i Daleronot sto im go davame za tt i toj predizvikuval ostetuvanje na bubrezi, a i mnogu drugi lekovi sto gi pieme. Toae toa mec so dve ostrici. Sepak treba enormno golema doza da ispies i toa sekoj den takva doza da pies za nedaj Boze da bi doslo do takvo nesto. Zatoa jas koga se raboti za dete nisto ne davam na svoja raka duri ni antipiretik.

Последна измена: 14 декември 2018
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Не велам ти рече дека доктор така ти рекол. Ама има доктори кои се осудуваат да кажуваат фирми само зашто тие имаат % од тоа. А за тоа во соба за доење не знам. Знам само дека од старт бејбитол зимав и топ си беше дете ама еве дека спомна сепак ќе проверам колку да не ми е на мисла. .

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Abe znam deka ima i svedok sum za takvi doktori, dodusa taka funkcionira drzavava toa e.

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    баш така.
    Во ист пост споив се затоа така испадна погоре. Ама види колку е чудно. пливит концентрацијата била лоша. бејбитол исто им фали нешто. вигантол нешто оштетувале. . и што да даде човек? еве жими се у понеделник ќе земам имам дома отворен пливит д3 од не знам кога а ќе земам и еден од аптека нов и бејбитол од дома ќе земам и баш да видам што ќе испадне. Ќе сликам и резултати ако сакате..

12. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.726
    За бубрезите мислам дека не беше до вигантолот, туку дека д3 како витамин има таков ефект, не само вигантолот како форма на д3.

На TheSecret и LiliBoz им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    поим немам искрено. зашто тогаш би ни препорачувале да даваме...

14. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.726
    Ама тоа е ако веќе има некаков проблем со бубрезите, и плус мислам дека треба да биде доста голема доза.

15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.491
    Допаѓања:
    139.143
    Колку и да е треба доктор да каже. Јас ни вит ц не давам без доктор. Ако сметам дека треба нешто менувам на храната.

16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Da, d3 voopsto ne vigantolot. Ama samo sinteticki d3 ko sto davame site ne prirodniot od sonce. Site sinteticki vitamini ako se vo enormna doza predizvikuvaat ostetuvanje, i drugite lekovi isto. Bubrezite se tie sto ja prerabotuvaat krvta vo organizmot,mznaci se ide preku niv fakticki zatoa se sekogas prvi na udar.

17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    I mene bas me interesira. Ako mozes toa da go napravis bi se razresile mnogu dilemi.

Последна измена: 14 декември 2018
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Inaku edna informacija za clenkata pogore. Za apsoprcija na kalcium e potreben vit d3. Znaci kalciumot sto go vnesuvame za da se apsorbira vo organizmot mu e potreben d3. D3 e vitamin, a kalciumot mineral. Vitaminite se davaat za da moze teloto so nivna pomos da gi apsorbira drugite sostojki. Kako na primer zelezoto se apsorbira so pomos na vit c, taka kalciumot se apsorbira so pomos na vit d3, ne obratno kako sto tvrdi ona deka d3 se apsorbira so kalcium.

19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како нема само омега?! Бебитол имаат. И сме збореле за ова во бебешките теми.
    Јас и мм имаме Молерс со лимон за нас. Проверено од сигурни извори, подобро нешто во моментов нема на пазарот.

20. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Aj procitaj uste ednas postot.
    edit; toa i zborime ustvari, dur ne izleze aferata za bebitol bese br 1 najdobar proizvod i site pedijatri sorabotuvaa so niv i na site deca i novorodencinja davaa. Sega isto ke bide i so Mollares ke go preporacuvaat site ko najdobar, posle toa ke izleze nov nekoj "najdobar" i se taka vo krug. Da neznaes sto da davas