Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Вит Д можеш и на клиничка биохемија со упат или по приватниве. На државно ќе те чини околу 80 денари, а во приватниве е околу 1800.
    Сепак совет со ортопед е најпаметно.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.112
    Допаѓања:
    124.348
    @pepapa вит Д во Авицена правам, 1800 ден) ортопедот ми ја посочи и Воена како солидна лабораторија

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    претходната недела зборев со ортопедот и ми кажа дека воо воена само на возрасни лица прават за мали деца не, само во вена боцкале.

4. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Majki najprvo izvinete ze latinicata
    Bi sakala da ve zamolam, da mi dadete sovet kako moeto dete da počne da jade. Veruvajte mi, sekoj den stanuvam I legnuvam so ista misla što da mu dadam za jadenje. Doma sekoj den sme so rucok, a sin mi samo suva hrana jade, zalak ne probuvam od mandzite. Znaci jade samo leb I širenje, kompir, leb I eurokrem, gevrekce, pašteta, puter i cajna( samo nezdravi raboti). Pie mleko ednas vo denot, ceden portokal, ovosje ponekogas koga e na keef. I go pregladnuvam, I so uceni, I so arno I so loso. Veruvajte nikako veke cela godina nema probano drugo. Mi e strav ke se razboli od se edno isto jadenje.Da kazam deka e hiperaktivno dete, ne zastanuva ni sekunda. Na 8mart ke polni 3 god.Davam vitamin C i Protect Junior ampuli. Prespiva ednas vo denot saat ipol dva maksimum. I kasno zaspiva 12-12ipol.Sekoj sovet i iskustvo bi mi znacelo mnogu

На kikin и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Извини вака, на 3г паштета, еурокрем, чајна, аман бе... Голем е за ова а со млекото за каде сте? Нека не јаде ич, ама ова не давам. Совет? Прво ќе исфрлите од дома се што не чини да се јаде, еурокрем само ако заслужи после добар оброк, еднаш во месецот, да се почастите, чајна и паштета што ќе ви се? Супи, чорби, тестенини со сосеви, направете му ја интересна исхраната. Моево денес е на јуфки, малку сутлијаш, јогурт и пола крофна, не сакаше да јаде бидејќи беше денес на интервенција и го болеше, крофна не би дала, ама он вообичаено убаво јаде, па еднаш му направив исклучок. Се случило и три дена да е на доручек и вечера само, ако не го сака ручекот друго не давам и крај. Мора да го вратите на ред.

На Love86, karak и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се сложувам со Ангел, еурокрем, паштети, чајна и сл. под итно да престанете да давате, па по цена и цел ден гладен да седи. Значи започнете на тој начин што такво нешто нема да купувате, ако не се наоѓа низ дома нема ни од каде да јаде, нели?
    Синко е 2 години и моментално е во некој таков период, од дете што јадеше сè, почна многу да пребира. Постојано сме на молење, манџи и супи престана да сака, зеленчук исто, додека пак обожава млечни производи, тестенини, палента, јајце... со овошје исто немаме проблем, јаде доста овошје, пие цедени сокови и смутија, ама зеленчук и месо одбива. За ручек ми е хорор, немам веќе идеја што да му спремам, баш пред некој ден си поплакав од мака.
    Сепак такви нездрави работи не ми паѓа на памет да давам само за со цел да не седи гладно. Се надевам период е и ќе пројде, зашто навистина сè си јадеше.
    Кај вас прво мора да ги искорените лошите навики па потоа полека да вметнувате едно по едно. Пробајте со замаскирање на одредени работи, пример ние додаваме во сокот од цедени овошја морков, спанаќ, цвекло, само за да внесе некој зеленчук.
    За солените јадења пробај со разни зачини, во тестенините додавај јајце и путер како извор на животински протеини.
    Направи му сама паштета или некој намаз. Има супер рецепти и за домашен крем. Јаткасти овошја внесете во исхраната ако прифаќа, лешник, бадем, индиски орев... нека грицка, многу се корисни.

На marchi-cool, kikin, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Дете сега наеднаш крена тт 40,му ставив чепче.
    Прашањето ми е по колку време од тт се прави крвна слика?
    Имаме проблем со трет крајник,па мислам ми е дали е од ова или некој вирус.

8. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    По 24 часа,ова педијатар ми има кажано. Јас 2-3 пати на своја рака му имам вадено кс+црп веднаш или во текот на денот по кревањето на температура и резултатите биле добри, за утредента секако да завршиме на антибиотик со црп над 30-40.
    Црп-то пикот го има после 24 часа,нешто вака ми е во сеќавање ако не грешам

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Од чепчето по сат и пол тт симна на 37.5 и сега еве го сега има 38.3 а има поминато 3 часа од чепчето.
    Прв пат дете да крена олку тт.
    Дали можи да давам на изменично далерон со чепче мислам дека беше на 4 сати така?

И се јавив на матич. и ми вика да почекаме до утре,ако не му симнува да го носам на педијатрија.

Ние моментално сме на трицеф заради хронично воспаление на трет крајник.

Се јавив и на докторката олр и вика антибиотик не е почнат да делува не е од него,само овој сируп го лекувал ова заболување.

Уф незнам кој пат да го фатам,ми иди дете да го однесам да му го отстранат крајниот и да му завршат маките.

Утре ќе правиме крвна сл. па ќе видиме од што е тт.

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Колку време го пие антибиотикот? Дали истиот е даден според антибиограм? Џабе колку и да е ефикасен ако бактеријата е резистентна на него.

11. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252

Сношти го почнавме антибиотик,го имаше антибиотик на антибиограмот за бактеријата која ја има.
    Докторката орл вели дека само со овој антибиотик можи да го "спасиме" третиот крајник.

За неполни 4 часа крена 39,2 му дадов сируп го исповрати,се спремивме и појдовме на дежурен.Ни ставија дектаметазон (ако така се вика)и ни рекоа дома чепче да ставиме.Навраќање мм застана да купи чепчиња зошто немавме и му дале неофен/ибруфен.
    Во седум му ставив на тт 39,5 и еве скоро еден саат има 36.
    Дете се поти.
    Дури и вака ме фаќа страв.
    Никако не чини ни висока,ни ниска тт.

12. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Izvini sto ke se vmesam vo muabetot, no i jas ja imav israta situacija so kerkuckara. Visoka temperatura 40,ne se spustase so nisto, pa vo bolnica i dadoa dexametazon intravenski i neofen cepce. Po 4 satta napravi hipotermija, edvaj ja razbudivme, padna vo besoznanie. Nikogas poveke nema da dozvolam dexametazon da mu stavat na moe dete. Proveruva ja cesto temperaturata. Ako paga pod 36 obavezno budi go, da e buden i pikrivaj go so debeli kebinja da se stople

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во ред е тогаш штом е по антибиограм по 4тата доза веќе треба да делува и да престане и температурата.
    Само не те разбрав, сметаш ти дека од нешто друго крева температура па сакаш да правиш к. слика или?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Не е од дексаметазонот, од неофенот е. И моето од неофен симна на 34,6, доби дури и грчеви, едвај го држев буден да го стоплам. На нас дексаметазон не ни дадоа, само неофен чепче на своја рака и згрешив. Нашиот доктор не дава бруфен, ваљда има нешто.

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Nas so golemiot ni see sluci na 2-3 godini amoksiklav sirup za grlo ni napravi takov problem ama dodeka otkrieme.... Taka tt visoka pa posle simnuvanje niska... Dete go stoplivme ama eden strav pa vo avicena na ispituvanje moze 3-4 iljadi dadovme za se ... Za da na kraj ustanovivme of antibiotikot plus koga se bebinja t.e. pomali deca ona sto se slucuva e deka centarot za tt e ne dorazvien ili Sega ne me fakajte za zborot neznam kako da go kazam pravilno sto posle sekoja visoka sledi niska tt dodeka den dva ne se regulira. Samo retko koj roditel otkoga ke simne tt Meri niska tt. Taka da ne primetuvaat... Ete nie se izgorevme plus ni beshe strav oti vaden so vakum pa imavme Trista raboti so nego i i seen trcame po doktor.

16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Како сте?

17. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Sekogas koristam neofen cepcinja koga ima visoka temperatura i nikogas ne mi napravile hipotermija. Bevme hospitaluzirani i doktorksta na detsko odelenie kaza deka e od dexametazonot. Naredniot den pak krena 40 temperatura i ne i dadoa dexametazonot tuku ne upati ja na klinika vo skopje na pulmo lezevme. I tamu mi go potvrdija istoto. Dexametazonot e kortiko so bavno no dolgo dejstvo, i nesmee sekogas da se dava kaj deca, mnogu e agresiven kako lek, ja menuva celata krvna slika. Treba da pominat dva dena od nego oti primanje za da dade tocni rezultatite krvnara slika, inaku Moze da bidat lazni vrednostite.

18. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    @Aw-aw Фала мајка,што сподели со нас,после твојот пост мерев тт на дете беше под 35.
    Паника ме фати,едвај го разбудивме дома и заминавме на брза помош.Таму ни потврдија исто дека е од инекцијата,Зедовме упат за детско таму му меревме тт 36.8.Дали дете се раздвижи се загреј,си дојдовме дома 35,5.

@kikin Сега е добар 37 тт ќе следам се надевам повеќе ова нема да се повтори.

Да незнај човек што е пострашно дали ниска температура или високо

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Можно е. Мене и од неофен и од блокмакс исто ми изреагира а без дексаметазон инекција. Можно е да делува, не викам не, доктрите знаат најдобро.

20. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Ni doktori te nekogas neznaat sto pravat za zal. Kaj nas na detsko odelenie se 4 doktori. Samo na Edna i veruvam bez rezerva. Taa mi kaza vaka, visoka temperatura pa naglo spusranje i hipotermija e nesto najloso za oraganizmot na deteto. E togas bozat da se javat najstrasni konvulzii. Mnogu e pobezbedno da deteto bide podolg vreme so visoka t, a pritoa da e priklucen so sistem od obicen fizioloski rastvor. Teloto postojano ke se hidrira, i oraganizmot ke se bori so bolesta