Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    Има и на веледа балзам од невен за заштита,малку е поскап околу 500,00 ден ама јас од лани го користам,дека многу малку се става

На LoOnyD и joy1 им се допаѓа ова.
  2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    Мајки витамин Д во која форма давате на децата. Ќерка ми уште малку 4 ќе полни, првите две години давав Д3 капки, третата исто ама поретко, и сега случајно прочитав за витамин Д, почнаа месеците со "Р" а јас сеуште немам дадено и не знам дали да давам нешто?

3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Ние имаме 21 месец и ни рекоа да не даваме веќе Д3.
    Сега читам, сите на децата им даваат.
    Може тоа на доброволна база ?
    Има ,,зијан,,од него ако го давам ?

4. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    Не знам дали има зијан, најверојатно нема. Јас општо избегнувам да давам суплементи и вештачки витамини, освен Д3 капки друго и немам давано, затоа и се мислам сега дали да давам нешто или нема потреба?!

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    D3 се дава додека растат коските, според ортопед. Некаде до кај 15-16 години. А реално, и ние возрасните треба да пиеме. Инаку, дефицит на овој витамин доведува до рахитис.
    Јас давам Медекс Омега 3 на поголемиот, Бејбитол Д3+К1 на малово, па ќе преминеме на чист Д3.

На Rabbit, azelea и referentka им се допаѓа ова.
  6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Од кога почна да ги даваш Медекс Омега 3 се сеќаваш?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Од крајот на октомври, лани давав КидзОмега, ама скап ми е, Медексот е ист, поевтин е.

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Мислев од која возраст може да се дава и која цена е Медексот?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Син ми има пет години, од 4 години почнав со сирупи кои содржат рибино масло, а дотогаш му давав Пливит Д3 капки.
    Е сега точна цена не знам, ама Медексот беше околу 500-600 ден. а КидзОмега е над 1000 ден.

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    A dali mora da se davaat D kapki ili sirupi?
    Malava ima 2 god i 7 meseci no dosega osven do godinata ne sum i davala D vitamin.

11. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Веќе три месеци наназад малата се лигави од устата многу. Не е фаза на вадење заби бидејќи сите од единица до петка се излезени и на долната и на горната вилица.
    Од што може да е тоа лигавење толку долго време? Ниту афти имаме, ниту заби излегуваат, ниту сме настинати а лиги стално имаме.
    Искуство некој слично ?! Совет?!?! Или можеби знае некој да ми каже од кои причини би можело да се јави тоа лигавење?
    Инаку имаме 2годинки и 7месеци.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Препoрaчливo е дa се дaвa дoдекa рaстaт кoските. Не мoрaш aкo не сaкaш, нo и ние сме пиеле Д3 кaпки.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    АД капките, колку што јас знам, е препорачливо да се даваат на деца во раст во месеците што има “Р“, помага за раст на коски и исто така и за јакнење на имунитетот. Јас давам во вид на таблетки. Како бонбончиња и се ептен ги сака. @referentka и јас ги давам на своја рака. Од тоа што слушам од мајки, исто и другарка една работи на клиника и она ми рече обавезно да и давам. Дури препорачливо е и за нас возрасните да ги пиеме..

Туку јас имам една мака. Последно време малава ми се штрекнува многу на “звуци“. Секојдневни звуци.. Како отклучување на врата(кога доага мм или јас), звонче од врата. Посебно ако нешто си игра сама и ја викнам. Или ако сме на гости, она игра и јас и се обратам(ако не треба да фати некој украс или сл).. значи викам “обратам“ со смирен тон, со убавоо.. (недај боже да и викнам). Веќе ми е страв да и се обратам а не па и викнам, ако имам нешто да и кажам морам да одам до нејзе. Ептен ми е жал кога се штрека, се плаши и се тресе цела. Ме гледа во очи тажно и душа ми се кине. Морам да и се насмеам за да види дека не сум и лута. Исто се случува ако јас сум во една соба, мм во друга. И му викнам да ми донесе нешто, или му викнам “душо“. Она одма ми се фрла во прегратки и се тресе и писка од што е исплашена. Мислев период е. Но веќе ме фака страв. Дали е ова нормално. Дали може женава што ја чува ја плаши со нешто? Ја плашеше со полиција еднаш пред мене, во кола бевме и рече да седне зошто ќе ни вика полицаецот. Ја опоменав. И друг пат и имам речено да не ја плаши никогаш зошто се има случувано навечер да се буди и да плаче многу. Сигурна сум дека се грижи многу за керка ми, и дека ја сака многу. Но жената е таква паничарка. И гласна е. Дали може тоа да има влијание? Не сум спокојна, не знам што да правам :( Дајте некој совет како вие би постапиле...

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Mislam deka malata ti e naplasena od nesto!

Imase period koga taka reagirase i sin mi, samo nesto da tropne ili da povisam ton toj odma place, ako nema zapaleno svetlo vo hodnik toj ne odi po igracki itn.
    Koga pocna da zbori po nesto, pocna da veli apo, ima apo.
    Togas mi tekna deka jas koga ne sakase da zaspie, ili da ne izleze sam od vrata go plasev so apo!
    Prestanav so toa i postojano mu kazuvam deka nema nisto strasno, eve deteto drugo reagira, ne deka nema da se isplasi od nesto, deca se tie se menuvaat.

Probaj razgovaraj so zenata sto ti ja cuva, mozebi nemala losa namera, nekogas za da ne pravi belja moze ja isplasila so nesto.
    Ili pak malata ima videno nesto.
    Ako znae da ti kaze prasaj ja sto ja plasi tolku?

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Зборот “страв, плашење“ не го користам воопшто. И да се плаши од нешто никогаш не сум и рекла, “не се плаши, или “нема од што да се плашиш“. Наместо тоа, и давам сигурност и и викам “мама е тука’’. Да, се согласувам со тебе. Морам да разговарам со жената. Иако ненамерно осекам дека проблемот доага од таму..Малку е лутка, одма го крева носот. Но морам, ќе пробам на убав начин да и кажам.. Фала ти мила, за споделеното искуство.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Морам да го споделам со вас нашето искуство за спрејот аcidosalus го користиме веќе една недела,со оглед на тоа што син ми е прилично здраво дете само има мака со алергии и секрет,по неколку користења секретот се намали поубаво и полесно дише,покрај тоа што е добар за алергии препорачлив е овој период за заштита од настинки и од бактерии,топло ви го препорачувам,мила фала ти на препораката @joy1 навистина ми значеше ;)

На azelea, iki26 и irena.1 им се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    ОД каде го купи,јас барав никаде го немаше,па се мислев на една другарка да и порачам од Загреб да ми донесе,дека наводно немало веќе да го носат кај нас.И мене ми треба ,оти ќерка ми само со носот има проблем

18. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    I jas go barav dolgo vreme na kraj vo eurofarm go najdov kaj mene vo Novo lisice,taa apteka sto e vo ramstor odma do benzinskata znaci kaj novite zgradi na Adora

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivana877

ivana877 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    Јас го купив пред еден месец од Еурофарм, во Капиштец кај Рамсторе. Ама уште не сум почнала да го користам, некако многу густо ми се виде. Како го користите Вие? Во нос и уста?

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    И јас го земав спрејот Acidosalus пред две недели од Еурофарм спроти ГТЦ.
    Малата беше со подзатнато носе и зацрвенето грло, а докторката одамна ми го препорачува па решив да го земам. И може е, може не е до спрејот ама веднаш се осети разлика и помина, сега е супер. Првите два дена и прскав по еднаш и во грло и во нос наутро и навечер.
    Сега само преку недела пред да оди во градинка и прскам по еднаш во грло за заштита.

Последна измена: 22 ноември 2016
    На referentka и azelea им се допаѓа ова.