Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Pingvina

Pingvina Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Мајки, според мене најдобро е да се проба прво со природни состојки да му се зајакне имунитетот на детето, а не одма хемии да користиме. Веќе на скоро секој производ што е наменет за деца, пишува дека као е направен од природни состојки, за да се продава. На пример зимава дома секојдневно им давам лук на децата, природен антибиотик. Од мали ги науцив на вкусот и си го сакаат, дури ми бараат без ништо да го јадат, само лук :) Природно си е природно http://www.relaxingcafe.com/3-natural-antibiotics-to-strengthen-immunity/

На azelea и PUPICA им се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Да,природно си е природно.
    Нема подобро од овошје,зеленчук...
    Но,во фаза сум кога морам да давам суплементи,немам друг избор и начин.

Синко мој не јаде никаква свежа салата.Зеленчук шверцуваме единствено во манџа.
    Овошје,како кога.Среќа,свежо цеден домашен сок не одбива.
    Но,очигледно и тоа му е малку.
    Во фаза на растење петки и тантруми,не сакате да знаете каков проблем имаме со (не)јадењето.
    Вчера на пример има испиено 3 дцл домашен сок,200 мл млеко,две кифлички,едно варено јајце и три прста јогурт.И тоа со натегање.Остана нечепната боранија со телешко и други зеленчуци,вриштеше кога му понудив мафини со боровинки...
    П.С.Сега разбирам кога некој ќе рече „благослов е да имаш дете што сака да јаде“.

На marchi-cool, chocolade, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    @Pingvina не е дека не сме пробале со природни средства,од сам почеток на дохрана е се на поздрава храна,овошје,зеленчук,манџички,цедени сокови,но на деца кои одат во градинка и се постојано во контакт со деца во тие контаминирани простории од вируси и бактерии мора да се дава и по некој суплимент.
    Еве конкретно за мене си кажувам,ќерка ми почна од 9 месеци во градинка лани.не давав никаков сируп,освен маџун и витамин ц капки и поминувавме со по некој вирус за два три дена и мрсоли кашлање стандард ама брзо минуваа,се додека не фати бактерии во нос,кои најмогу и прават компликации,она никогаш немала црвено грло ниту наод на плуќа,освен еднаш токму од бактерија во нос и се спушти во бронхопневмонија, и еве ја само од носот си страда цело време,џабе е капки кога ќе се исчисти и пак на ново,ама оваа година решив дека покрај храната ќе давам и нешто плус за имунитет,а и за овој спрејот уште лани бев на ум да го земам и може немаше да дојде до тоа што дојде ама сега ќе го земам баш за нос само.
    Друго е,ќе се сложам со Пупица,вадат заби слабо јадат или ако има некоја друга мака или тантруми па инат за јадење,инаку кај мене кога е добраа,расположена јаде буквално се,и салати и овошје и манџички,ама оди во градинка и морам да давам препарати за имунитет.

На chocolade, Rabbit, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Која цена е? И од која возраст може да се користи,дали пишува на упатството.

На PUPICA и azelea им се допаѓа ова.
  5. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Исто сме и ние, 2 годинки... за нас 2 кифли, едно варено јајце и три прста јогурт се научна фантастика, ние во залчиња работиме, 3 залчиња од кифлата, една трошка јајце хахах месо, борании манџи ништо, млеко пресно исто веќе не ми пие, катастрофа жива, само сок цеден ама погуст го правам како каша го пие и толку, зеленчук не е ни пробал и не сака да види... да изеде 2 кифлички ќе сум најсреќна на свет... не знам може вашето детенце е поголемко.

6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Мислам дека е некаде 800-900 ден.и може и од помала возраст да се користи дека всушност тоа се пробиотици за носот,исто како и тие за цревната флора,само ова се корисни бактерии за нос.

На TIGARCE86, referentka и irena.1 им се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    885 denari e vo eurofarm moze da se koristi od 3 meseci taka pisuvase bidejki e na prirodna baza ne treba da ima nikakov problem

На azelea и irena.1 им се допаѓа ова.
  8. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Може да ми кажеш на која фирма е срејот?
    Едит: Дали се работи за овој среј?

На TIGARCE86, azelea и iki26 им се допаѓа ова.
  9. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Jas utrovo go barav sprejot no ne go najdov :( Ama vo Zegin go barav i vo edna lokalna apteka. Ce go pratam posle mm do eurofarm kaj Ramstor vo Kapistec da go najde ako uspee.

10. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Toj e sprejot samo vo eurofarm imate najgolemi sansi da go najdete,tie bile glavni distributeri za ovoj sprej

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    153.308
    Jas go koristam ova za sin mi 2 godini obicno ovoj period koga ima nastinki. Ama mu stavam sabajle samo pred da.odi na skolo, mislam deka ima efekt. Za maloto ne sum probala ama nema ni da.mi dozvoli treba da se potepame. Ponataka koga ke trgne vo gradinka planiram da i stavam i nea

На Rabbit, TIGARCE86 и azelea им се допаѓа ова.
  12. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Јас 2 недели како почнав да и ги давам на малата капките од масло од семки грејпфрут ама бидејќи оди во градинка сакам да го земам и спрејов, а колку што ја сватив @joy1 може да се дава и превентивно зошто е на природна база. Она до сега фала Богу ми немала никаква бактерија или некој посериозен проблем со носето ама како што кажав бидејќи оди во градинка не би било лошо ако може и превентивно да се користи.

Последна измена: 22 ноември 2016
    На TIGARCE86 и azelea им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.507
    Jas go koristam ama ne preventivno
    Samo pri nastinki go davam

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    153.308
    Mene doktorkata mi kaza preventivno deka mozam. Znaci sekoe sabajle pred trganje vo skolo, porano gradinka. Preku vikend obicno ne. Ako ti e sube prasaj si i doktor. A sin mi go vika *sprej protov zabol* :D

На Rabbit, azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  15. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    620
    Мајки му давам на син ми Провен пробиотик мултивитамин. Многу сум задоволна од него. Е сега некаде прочитав дека се дава еден месец (толку е и пакувањето) па потоа еден месец треба пауза , па пак од тоа. Дали е точно ова за паузава или да продолжам да му давам?!?
    Инаку има две и пол години, оди во градинка без некои особени здравствени проблеми. Ако треба пауза да правам од пробиотиков препорачајте ми друг суплемент мултивитамин (само не кундеримуно)...

16. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Jas kolku sto znam pauza e neophodna za bilo koj suplement od vakov tip,ne e toa pauza vo slucajov od "provenot"...
    P.S.Jas pak ne bev zadovolna od "provenot",pak se vrativme na "kinderimuno".Uste eden primer deka sekoe dete e prikazna za sebe

На nadelinka и joy1 им се допаѓа ова.
  17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Nemas potreba od prekin koga se koristi poveke meseci se preporacuva pauza od eden mesec,znaci posle 4,5 meseci mozes pauza ova mi e od doktor kazano,inaku provenot i nie go koristime i sme prezadovolni super mu deluva na sinko :)

На nadelinka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Да не знае некоја од колку саат до колку беше подигање резултати во Пролече?

19. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    620
    Мислам дека до 18h30min работи шалтер и за подигнување и за земање брис.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки Ве молам за искуства и совет. СИн ми само што наполни 2 години, веќе 10 дена си имаме проблем со премогу бурни ноќи значи се биди постојано зборува за нешто што е правел преку ден, бара играчки со кои што си играл пред да го успијам, плаче без причина. СИ мислев дека е толку нервозен и вознемирен зошто преку ден е во градинка таму ептен малку спие и кога си дојде дома е малку нервозен, но еве виќендот убаво ќе се наспие и пак ми е многу нервозен. Ве молам за искутва, јас си се надевам дека е само период, но некако се одолговлечи.