Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.749
    Допаѓања:
    141.689
    Хаха и мојот ужас. Едно време само одмивав, срга миеме тело ама коса еднаш неделно со врескање. Ако има лек, кажете.

2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Исто, косата кога и ја мијам како да ја колиш. Па кога ја спремам за капење сама ми вели"мама косата не, само телото " :)

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    И јас да се приклучам во групата на деца што нејќат да се бањаат, поточно коса да мијат.
    Страшно се нервирав, а на неколку пати ќе ми го скинеше и цревото од чешмата во када.
    Земав такво како чадорче што е за бебиња сма мало му е па не помагаше.
    Пробав со кофички за сам да се полева, прифати ама без шампон ;)
    Сега татко му го научи нагоре да ја крева главата за да не му одело во очи и така прифаќа, ама ќе видиме до кога.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    И мојот вели "Главата НЕЕЕЕЕ!!!" уште пред да почнеме.
    Ние имаме аголна када со скаличка и кога ќе дојде време за косата вреска на цел глас и се качува во ќош да не можам да го дофатам па морам и јас да влезам во када за да го измијам убаво. Инаку сака да се бања многу, ама кога ќе дојде делот со главата е хорор. Затоа неа само 1 неделно ја миеме, :tmi: инаку туширање секој ден летото.

5. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Има ли некое друго дете страв од коса (влакна)? Не од нејзината на глава туку влакно ако види на земја, или на нејзе на панталони цела се потресува и плаче и вика да го тргнам.

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Исто е и син ми. Сака да се бања само главата НЕ...:)
    Значи сите исто на таа возраст.

На Lady*Bug, kukla21 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  7. Maremama

Maremama Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    320
    Истоооо а дојде главата за плакнење се со плачкиии после ми упали со тоа што му велам да ги става рачињата на очите додека ставам вода и интересно му станава така да му тече водата со рачињата сам да ги покрива очите правиме кукууи ѕееее и така...кога како сме расположени:wasntme:

8. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.114
    леле :) да се пријавам и јас. точно 1 месец како не сакаше асално да се бања. а откако е роден до 2 г и некој месец скисна во вода мн сакаше. проблемот кај нас уствари стравот беше што на 2-3 пати голтна вода додека му ја миев главата и доби страв бар ја така проценив. пошто сакаше да се бања ама главата никако. и ајде што ќе правам носи корито во дневна, на тераса (дека уште беше жешко) па во вц он игра ја користам прилика да го замијам и се така по малку скоро месец дена се додека вечер пак посака сам да седне и да се бања.значи никогаш не го бањав на сила овој месец додека не сакаше, според мене тоа е последна метода со дете освен ако нема каде работата, ама пак не оправдувам на сила... значи 10 дена не му беше миена косата ама сила не употребив.е сега не идеше во градинка инаку сиг ќе ми беше срам ама па и таму ќе им кажев. и сега додека да го опуштам постепено неколку дена не му ја мијам косата, а во тој месец додека му поминуваше стравот низ игра му ја миев и со брзина на светлината и мноогу зборење.
    @gjoker4e те тагнувам бидејќи првично ти праша

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.114
    колкави сте? а да и/му (не знам пол) :) кажеш да стави рачиња на лице, очи додека плакнеш? ако е поголемо детенцето. претпоставувам неугодно чувство/страв имаат кога им ја миеме главата.како да се бранат од стравот или поима немам како да се изразам веќе:wasntme::)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.114
    мислам нема простор за грижа ама не сум 100% сиг.
    бидејќи мојов се потресува за многу работи, пример ако се ишкрта со фломастер оди зема влажна одма да го бришам, прстите од вода ќе му се набабрат готово почнува да кенка мисли такви ќе му останат, ако нешто не сакајќи на него или некого нешто му падне исто се зачудува некако прави гримаси, испушта тонови загрижени..
    јас мислам тоа е затоа што не можат некои ситуации/појави да си ги објаснат односно да сфатат зошто е тоа така и затоа плачат и реагираат несоодветно. пак ќе кажам мојов се смирува ако му зборам и објаснувам.устата пена ми фаќа по цел ден :)

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    Од понеделникот синко кашла. Малку му течеше носето сега се затнува. Кашла повеќе кога ќе трча ,скока, ќе искашла шлајм и ќе си го голтне (facepalm)Не сака да го исплука.
    Вторник бевме на матичен немаше ништо на гради,грло ок... Крвна слика мирна само црп покачено 10 и леукоцити намалени, брисеви негативни.
    Навечер спие мирно, не кашла,малку секретот го мачи како да се задавува. Ама си наоѓа позиција и спие без будење. Матичната два пати ја прашав за инхалации барем со физиолошки рече не,прскај само спреј и сируп од боквица.
    Си мислам на своја рака со физиолошки да инхалирам,да му се разводени секретот барем ептен е густ и леплив :doh:

Што знам дали пак да го носам да го слушнат... на колку време ги носите вие? Инаку е весел и јаде ,цело време бара нешто за јадење:)

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Ели мојот и пострашен бил ама не сум инхалирала.
    Сега инхалации за се се прават. Јас не би, сепак ти како ќе процениш. Најдобро знаеш.

Едно време инхалација само во болнички услови кога баш е потребна. Сега обично течење нос- веднаш инхалации.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас па обавезно инхалирам кога има секрет, а и матичната прво тоа препорачува, инхалации со синомарин и ако не даде резултат вклучува и дексаметазон. Последно и бебево така го оправивме.
    Ако не дава педијатарот барем парни бањи му прави дома, стави морска сол во кадата и пушти врела вода да испарува а тој над неа нека дише. После разлади ја и нека се бања во солената вода.
    Пред спиење можеш да намачкаш мукоплант маст на гради и грпче.
    Боров сируп исто многу помага за кашлица.
    За слушање го носам на 3 дена големиот, како бебе и секој ден сум го носела.

На marchi-cool, eli25 и duffi им се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Дуфи немавме инхалатори точно ама нас ко мали не инхалираа над тенџере врела вода покриени со пешкир секојпат кога ќе се разболевме.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Не се сеќавам мене да ми правеле инхалации. Не е битно.
    Ако лекар рекол дека нема потреба, јас не би. Сепак секој одлучува за своето дете.

Да е затното ептен, крчи целото, не може да спие. Ама за обична настинка јас не инхалирам.

На kukla21, eli25 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Точно си треба консултација со лекар. Инаку и јас не инхалирам при обична настинка, само кога има секрет/шлајм од кој кашла.

На duffi и eli25 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Кога е моево вака го бањам со потопла вода подолго и после го мачкам со Експулмо маст за настинки, разлика од тоа до Мукоплант е што нема во него ментол и еукалиптус кои не се соодветни за бебиња. Убаво ќе го измачкам, гради, грпчето, грлото, носот, челото, ќе го облечам поубаво и на спиење, најчесто проаѓа така. Инхалации сме правеле само ако било спуштено или пред спуштање.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Можеш да ми ја сликаш маста? @eli25 и мојата еве две недели константно кашла од време на време. Не и течи нос, ама си поткашлува. Бевме два пати кај матичната вика нема ништо.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Screenshot_20190914_094034_com.android.chrome.jpg

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Macito007

Macito007 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2017
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    2.492
    Не можев да најдам др тема па затоа тука.
    Дали некој има купувано обувки од Chicco?
    Конкретно чизмички за 2 год.