Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Ноќеска си спиеше полесно малово стварно помага советот што ми го даде Софи.Му се пушти носето едни густи мрсули проѕирно жолтеникави што извади и сега дали да му правам брис незнам, мада мислам дека е само настинат.

На Lolipop23 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Нас матичната за жолти мрсули ни објасни дека не секогаш е бактерија.Ако не му тече константно се собираат внатре и стануваат жолти.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Ние штом заврши летото си имаме мака со затнато носе ама не му тече, лани од што му крчеше во спиење отидовме на орл да проверат да не има мака со трет крајник и докторката ни кажа дека од ладно му се ствара секрет и му се слева во грло ама со градинкава сега на мака дали е тоа или бактерија.Ако проверувам така брис на секое леле леле (facepalm)

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Ми се фати во 1м да правам 3 пати брис, кад се мора... густ зелен секрет и тт, тоа е тоа, нема избор.

5. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Мајки синко почна да кашла, онаа грда влажна кашлица, дали имате позитивно искуство од некој сируп, и капки за нос, никако не му допира носот

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Моево е моментално исто. Почнав да давам Проспен сируп и АЦЦ спреј за нос. Попосле ќе на однесам на лекар да видиме што ќе кажат.

На barby му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Добро, се соочувате ли со нејадачи? Кај нас оваа фаза трае веќе.една година. Еден период се ќе јаде јаде, после има период кога буквално од се ми прави дека му се гади (глуми). Денес дури криво ми е колку го каравме зашто стварно немам живци веќе да готвам се најубаво а тој да се "дави". Сега некое време пак ќе јаде па пак ќе почне да глуми. Чудесии е. Сакам да прашам дали е до возраста или детево мое е "опаки глумац"?

На Belabelinakinder и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Да пробаш со б-комплекс... Ќе му отвори апетит, ама редовно давај му..проверете и железо.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Дој да се гушнеме да се утешиме. Дома месо и риба нема каснато добри 6 месеци, ако не и више. Од месо максимумот е водата од пилешкото во кое се варела супата. Без приговори ќе јаде само и само супа, грав, тестенини со сирење, јогурт и чоколадно млеко. За се друго треба молење. Не дека би била најсреќна, ама има деца бре за пица се тепаат, бургери сакаат, тост, бурек, ова моево не сака ни да се приближи до таква храна, ја нема никогаш пробано. Успевам со лажење да го убедам да касне боранија, дека се тестенини наводно, леќа дека е мал грав, другото како ќе светнат ѕвездите тој ден така ќе стане. Дури ни чоколадо ако не му е ќеф нема да јаде.

На Girl-Rabbit, Belabelinakinder и kikin им се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Исто, се од збор до збор. И кај нас ќе го фати период 1 недела ќе почне убаво да си јаде па после 3 недели ќе сме на молење. Едно јадење, на пример мусака, некогаш ќе изеде пола тепсија, некогаш ја става раката на устата како да повраќа и нема шанси да му протнеш лажица. Манџи не јадеше никако до скоро, сега се лажеме некако топнуваме со лепче, лажица не сака да види. А во градинка велат јадел, кој знае дали и колку јаде???
    Кај нас е утеха што барем на сабајле си јаде убаво, палента, јуфки, кифла, јајце пржено, палачинка... потоа ќе му дадам 2 лажички мед и го праќам во градинка. Таму велат воспитачките пак јадел и за доручек и за ручек.
    Ама кога е дома, нпр овие 3 дена, до вечерта едвај се намолуваме да касне нешто друго. Обично тоа е некое овошје, банана, јаболко, мандарина или некој Хипис. Од зеленчук моментално само краставица. Од месо само плескавица јаде, ама и тоа кога како.

На Girl-Rabbit и kikin им се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.800
    Ништо не јаде дома. Јадеше бар супа, па замачкуував очи, бутав се и свашта у неа.
    Сега чат пат од нешто по 2 залчиња и толку.
    Овошје ќе поткасне нешто и толку.
    Ме чуди, други деца би се удавиле во смоки, грицки чоколади. Оваа ништо.
    Побара смоки, го лижна и ми рече мама после ќе јадеме и толку.
    Б комплекс не го сака, сирупи давав џабе се.
    Во градинка велат јаде, кака по 2 пати на ден убаво, ја нр знам веќе шо да правам.
    Готвам и фрлам.
    А јадеше се, буквално се без проблем.

На Girl-Rabbit, Belabelinakinder и supergirlmb им се допаѓа ова.
  12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Околу третава година изгледа ги фаќа таа криза нејадачка. Мојов неколку дена нема буквално ништо ставено. Настинат е има мрсули до колена, поткашлува не е грло за да не јаде. Бевме сабајле кај др вика обична настинка, вирус , не дава антибиотик. За 2 3дена вика ќњ видиме пак. Јас мислев да не го боли грлото ама не е. Како инает да тера кога му давам да јаде. А јадеше сам што убаво. Еве денес више ни го молам ништо, вечер само ќе му понудам да видам дали ќе огладни. Му исчистив калинка зоба сега,бомбони биле :). Мислам дека има период кога им здосадува храна,не знам што да речам. И јас зедов б комплекс прашачето ама не го пие, го сеќава и во сок и во млеко. Убаво ме потсетивте ќе го земам на бекутан сирупот б комплекс, тоа бар лажица во уста и ќе испие.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Исто и јас сега ќе прашував за нејадачи еве го сега го карав со сила му ставам во уста за да проба не сака се дави јаде само леб,палента, кисело млеко јогурт,кашкавал, зделки и на сабајле млеко што пие и вода како камила и сок. После година ипол се јадеше сега ништо 2 години сме крвта му е супер не знам што да му правам веќе

14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мајки медекс омега 3 џуниор од колку год давате? Моево е две, го купив ама не пишува во упатството за која возраст е...

15. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    izvinete na latinica, sakav da prasam dali gi nosite na stomatolog? im gi cetkate barem zapcinjata i dali upotrebuvate pasta? Krkami mnogu saka koga i gi cetkam, ama onaka na cisto bez pasta, znam deka se malecki i mlecni ama barem da gi docuvame dodeka se smenat da ne bidat epten rasipani ili bez zapcinja
    Koga bev na stomatolog za mene, doktorov mi veli donesija ke i gi namackame ama ne kaza so sto, dali ima nekoja majka iskustvo?

16. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Ги четкаме обавезно и користиме паста на чико без флуор.На стоматолог сме биле еднаш до сега а редовно не одиме гледам дека се ок па не гледам потреба за одење,освен да се зближи со стоматологот.Сеуште не знае убаво да си ги исплакне па најчесто ја голта водата ама ќе научи.Сега незнам колкаво ти е малото моево е 3 год.

На kikin, Marija_Magdalena и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  17. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    2god i 4 meseci, skoro site zapcinja i se na broj

18. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Земете си паста без флуор и обавезно четкање.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    7.991
    Тоа со мачкање да не мисли на заливање на 4 и 5ките ако и се излезени. Чекам да и излезат на мојата 5ките и да ја носам за да и ги залијат, со тоа всушност се заштитува забот од кариес. За паста користам elmex детската и таа содржи флуор- толкаво количество колку што е дозволено за таа возраст бидејќи е земено во предвид дека децата на таа возраст не знаат да плукат.

На Marija_Magdalena и kikin им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.935
    Обавено да миете со паста и четка, особено ако јадело дете поише благичко.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.