Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Ова го најдов на нет пошто не сум дома да сликам што пишува
    Untitled.png

Се надевам се гледа.

eli25 likes this.
  2. kikin

kikin Популарен член

Пред два викенди исто. Сабота ноќта клапна ми се спие, омалакса, мерам , имаше тт и тоа 37.9. Не дадов ништо цела вечер имаше паѓаше спушташе ама максимум до 37.9. Сабајлето стана немаше веќе. Лесна храна го прошетавме надвор и веќе не крена. Уште се чудам што му би.

LanaDelR likes this.
  3. kristii

kristii Популарен член

Здраво мајки,сакам да прашам дали некој имал искуство со пречеста потечна столица кај 2 годишно дете?Значи да по објаснам,може да се деси да се покака денеска 4-5 пати и не е како пролив толку течно. Ова се дешава последниов месец откако почнавме вградинка.
    Да напоменам,однесена е на лекар утре треба да се провери брис од измет.

4. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Majki, eve se nemam odamna pozaleno pa aj rekov da go napravam toa. Kerkickatami e 2 i pol god skoro i ne zboruva, vo smisla, kazuva mama, kola, topka, ama ne svrzuva zborcinja, razbira se, ka e noseto pokazuva, ka e zabceto pokazuva, si zboruva po nejzino nekoi baljabaljabalaj, a zbor kako zbor ne, praev muabet so defektolog (slucajno se najdovme na masa) mi vika obavezno vgradinka, (neodi poso e so mene doma) pa nekoi igri za potiknuvanje na govor? Defektolozive mnogu sakaat decata da odat vgradinka ama kako da ja pustam ko sum doma i jas :(

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Арно ти рекол дефектологот. Детето учи од другите деца, ќе се мотивира, ќе се труди да ги дистигне. Син ми како тргна во градинка со поголеми деца почна да зборува убаво и муабет сега си правиме, можам точно да го разберам што сака. Тоа у градинка, ти ќе си најдеш работа и тоа е тоа. Ем за тебе плус ем за дете. Првата година помалку ќе оди, дур пројде се од разболување, ама после ќе се стабилизира.

Marija_Magdalena and fana like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нема врска што си дома. Нека си се дружи детето. Едно е мајка, а друго средина со 20 дечиња. Едно на друго се добра школа.

Sandrin4, snegulkata, fana and 3 others like this.
  7. divna.st

divna.st Активен член

Zdravo. 2 god i 3 meseca mi e maloto. Masko. Imavme nekoj problem za koj posetuvase defektolog (imase rizik zs autizam sprema nekoj doktori) sega e dobar ne odi veke na defektolog zosto razvojno gi dostigna vrsnicite. Probkemot bea crtanite (porano okolu godinkata gledase mnogu)
    Ne sovetuvaa crtani poveke ne i taka i pravime.
    Go cuvase majka mi ama se preseli on e vo gradinka. Tatko mu zamina vo dr grad i ete imame problem so jadenjeto. So majka mi i tatko mu jadese bez crtani. Dorucekot rucekot i uzinkata so majka mi a tatko mu obicno vecerata zaedno sednuvaa na masa.Mene me uslovuva da mu pustam crtani. Denes popustiv ama vidov deka me manipulira t.e minkazuva koj crtan go saka i ne saka da jade na site. Uspea edno smuti da izede i odma iskuciv. Ustvari saka da gleda crtani. Od edna strana mi e zal samo on e lisen od tie raboti. A saka da gleda. I toa ne e kako porano fa se iskluci i da se zagleda vo crtanite tuku si gi raskazuva. Eee mama kuce,kuceto lae av av,vidi deteto go brka... taka vo toj stil. Maz mi i majka mi sega lom me napravija se osetiv nemajka navistina. Demek nie kako mozevme bez crrani taka ti r najlesno.ama on Vristi i skoka i mu idat nagoni za povrakanjr koga ke go vigi tanjirot :( Vo gradinka jadel sam po nekolku zalcinja ama kasnuval. Ne sakal da go hranat. I zosto samo mene mi pravi vaka.... dali ne sum avtoritetna neznam... pritisokot mi e 200 otsabajle samo brojam da ne popustam

8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Немој да го жалиш зошто не гледа цртани.Ние сфативме дека на нашето дете негативно му влијаат,го тераат на агресија.На тв не му се баш интересни сака он да си ги гледа и врти на јутјуб.Е арно ама наоѓа едни никакви како пбс кидс,моника тои тои,едно нервозно пиле.Пред нова година скроз му ги забранивме.Со самото тоа што не гледаше се пушти скроз со говорот.Сега беше дома 3 недели ради настинки не одеше во градинка и ајде си реков нека гледа малку.Јас пушти едно тој најди друго.Почна по стара песна.Кога е веќе така пак скроз го забранив телефонот,и не го жалам воопшто.И мојот дома не јаде,само во градинка,ама и за тоа не се нервирам.Ако сака да јаде нека јаде.Телефон не добива.

divna.st and mal.ecka like this.
  9. kristii

kristii Популарен член

И ние имаме проблем со цртаните пред спиење.Не легина вкреврт ако не ја залажиш со цртани.Сум пробувала и со книги и со песнички али џабе,по некое време станува и си оди си бара некоја занимација.Или ако не и се пушти цртан почнува да плаче.Не знам што да правам да ја оставам да си плачи освен друго не знам,моментално и тсква ми е ситуацијата што неможам многу да и се посветам,уште малце ке имаме и друго бебе ке биде уште полошо знам.Инаку има 2 години

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

И јас сум дома па ќерка ми оди во градинка. И тоа ми е најдобра работа што сум ја направила.
    Јас завршувам обврски преку ден, дур таа е таму, попладне и се посветувам на неа.
    Верувај ќе има многу напредок.

11. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

A kako odi ova so gradinkite? Moze da ja zapisam od nareden mesec?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Појди си во градинката кај што сакаш, распрашај се.

Marija_Magdalena likes this.
  13. Zaklina zaki

Zaklina zaki Истакнат член

Maliot e 3 ipol godini denje e se vo red si se mocka vo noksirce no nokje mocka v gakji ne se osekja. Go budam za mockanje i pisti i posle toa v gakji se mocka.Namaliv i vnes na tecnosti pak isto. Nekoja majka da se nasla vo ista situacija i kako se spravila so istata

14. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Моето е 3 ипол години и истото се случува и кај нас на вечер па се будам два пати да мочка за да не правиме беља .Веројатно е сега што е поладно навечер па ќе треба време да се навикне

15. Zaklina zaki

I jas se budam i go nosam na noksirce no pisti placi i nekji da sedni. I samo sto ke go oblecam ke se pomoca

16. Girl-Rabbit

Кај мене мочка со стоење ,не сака да седне ,пробај така

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

А си пробала ли да не го будиш воопшто?

18. Zaklina zaki

Da i toa probav i se moca vo spienje i ne se ni budi

19. Zaklina zaki

So stoenje nekji nikogas

20. Girl-Rabbit

Ај пробај во текот на денот да му зборуваш дека не смее навечер да се мочка во гаќи и дека ако не стане сам дека ќе го будиш пример јас му викам лошата пчела ќе знае дека е мочка и ќе дојде и ќе го касне за газето додека спие и другиот ден ќе го боли газето (се плаши од пчели моево дете )