Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Dali davate kapki za koski i po kolku?Pogolemata kerka ima 26 mes. davav do godina no ortopedot reče pak da pocnam.

2. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Давам перли на др Лео по препорака од матичниот педијатар. Ортопедите најчесто препорачуваат до 3 години во зимските месеци. За тоа колку и какви најдобро ти е да се консултираш со доктор

3. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608
    Ве молам за совет: Син ми има 2 години и 4 месеци. Од септември тргна во градинка и многу лесно се прилагоди. Но освен со мене и маж ми, со никој друг не сака да седи. Баби и дедовци не доѓаат во обзир, нити да го земат до градинка, нити да седи сам кај нив на гости, не дај боже пак да преспие таму. До летово немавме проблем со ова, си преспиваше кај бабиве немаше гајле, ама цело лето беше со мене и веројатно се приврза и сега не можеме да мрднеме. Маж ми понекогаш доѓа покасно дома и јас не можам ништо да направам во тие денови (зборам за класични женски потреби- физер, депилација и слично), а веќе не ни помислувам на моемнтот да излеземе сами со маж ми.
    Кажете ми дали имате или сте имале ваков проблем и како сте се справиле... Не е само за мене и маж ми, туку и бабиве и дедовциве се желни да си бидат со внукот....

4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ние немаме проблем со баби(дедовците одамна не напуштија:() чување,оставање,земање од градинка,дали дека од бебе го „мешавме“ со нив или едноставно детето е такво, не знам...
    Но,со оглед на возраста,верувам дека дополнително сегашната фаза придонесува уште толку да е врзан за тебе и мажти.
    П.С.За возраста/фазата мислам во стилот се нешто не сака,тера инат и слично. Барем мојот е таков периодов,викаат фаза било од 2-3 години.

На nadelinka и artemidis им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    37.454
    Majki,imam edno malku ,,nezgodno,, prasanje. Vcera i denes,sinko se zali deka go boli k**eto,i toa koga mocka,go sekavam(seuste e so pampers).
    Problem so otvaranje na kozickata nemame,se e ok,se cisti se otvora preku eden den,se mie samo so cista voda,no zabelezav deka vnatre
    na glavata
    e malce kako nadrazneto. Denes go izmiv so kamilica,i vecer pak. Ako se zali,kje go nosam na lekar. No nekoja so iskustvo vakvo,sovet?!

6. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki nekoj priroden lek za isfrlanje slajmovi? Sin mi e poln, tri dena veke kasla, grev mi e da go gledam kako se maci, da moze barem da gi povrati!
    Mu davam sirup za kaslica, mu go napraviv lekot od kromid i leneno seme, ako ima nekoj dr.lek sto pomaga poveke pisete!

7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Lazicka eurokrem ili krem banana.Se lepi na cokoladoto i lesno isfrla,povrakja...barem kaj nas pali.

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Дали имате искуство со користење на бедоксин за смирување?

9. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    I davav na malata ama voopsto ne i deluvase. nekolku dena po pola tableta i davav i prekinav bidejki nemase efekt kaj nas.

10. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    10.127
    Каде да барам долен дел од скафандер 12-18, имаше само еден во вајкики ама бојата- циклама не ми одговара со јакната

11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Mislam deka gledav vo butik Manela vo biser imase dvodelni samo dolen neznam proveri si

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Vo taa vozrast od 1 do kaj 2 godini i nekolku meseci i sin mi bese preterano aktiven, znaci me bolea nozete bidejki bev na noze bukvalno cel den posle rabota. Seto toa bese proprateno i so nestabilnoto odenje, toj trcase naokolu kako muva bez glava. Posle toa nastapi period kade sto naglo zabavi deteto, ne znam kako da go narecam hihih. Sega se tolerira ama mi napomenaa deka mora da pocnam da go podnaucvam da odrzuva koncentracija kon edna aktivnost, bidejki malku e pospor so pocnuvanje da zboruva i logopedot preporaca da pocnam da obavuvam razni aktivnosti kade toj poveke ke mozi da se koncenrira na edna aktivnost. Bidejki i da pocni da zboruva ke mora da se koregira posle 3ta godina. Zatoa prasuvav za bedoksin. Kaj nas ima efekt - ama vcera samo vecerta bese posmiren. Inaku sabajleto pak si bese istiot. Ke probam i so hrana i caevi da go smiram.

13. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki so sto da go podobrime zelezoto? ( nekoj pripoden lek )

Nekolku meseci mu davav kapki TECNO FER po preporaka na pedijatar, napravivme krvna slika i namesto da se podobruva, poloso od minatiot pat!
    Drugo se e ok, hemoglobinot od 87 sega e 122, urina se e super.

Mi predlozi dok. uste 1 mesec kapki pa 2 odmor i da vidime dali ke ima podobruvanje ili treba da pravime dr.ispituvanja.

Znaci osven kapki gledam da mu davam i hrana bogata so zelelo: meso, jajce, leka, seme od koprivi, kakao itn.

Predlozete i vie nesto, moze go nemam davano pa da probam.

14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    153.273
    Vo biser neznam kako se vika butikot karsi viola e ama ne toj dijagonalno ma kosot nego nakaj onaa dr apteka. Znaci karsi viola i karsi krug kafe

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  15. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Јас одвреме на време и давам Пико б-комплекс...и мојата е таква живчана...нема на кого (на мене) и тој период додека го пие подобра ми стои...поосвежена психички. Почнавме да нижиме од оние прстените во боја...гледам ги сака, ама ако сум јас цело време до неа...и гравчиња збираме во шише, ама нив повеќе ги расфрла...морам да ја потсетувам да ги става...овие две работи ги сака....само треба да продолжуваме на што повеќе минутажа. Ти кажаа ли колку минути отприлика треба да задржува внимание....Јас како што читав со секоја година максимум 5 мин + да се додаваат...за 2 год....10 мин, за 3...15 мин.

16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Ama toj ima koncentracija - ama koga saka hhhh i toa e mnogu tesko so nego, inaetcija e golem. Ama sega e bolen i nisto ne se ni obiduvam, sekako e zabavena snimka koga e bolen, duri cuden mi e. Piko b kompleks go ima po apteki? Kolku kosta? Pa podobro e nesto takvo da mu davam, ama koj ke te posovetuva.....doktorite nekogas se tolku nakloneti - ke mi recat samo ama dete e i tolku. Epa ne mora zivcite vo gradinka da gi kini majke mu, jas sum mu majka ke go trpam - ama tamu ima pravila. Kako i da e, nekako pocna da se podsuredva, da ne se tepa barem. Ama od koga go usramiv pred vospituvackata vo gradinka. Samo takvi nekoi finti palat kaj nego, iako ne zboruva mnogu, se apsolutno se svaka. Jas od koga bese mal kako na vozrasen mu zboruvam i mislam deka se me svaka. Duri i koga domasnite mi komentiraat ahaaaa sega te svati. Ama so nego poveke e inaetot problem otkolku dali ima koncentracija ili ne. Ako gleda crtan film - 1 cas mozi da sedi i da gleda. Ama ako nesto ne saka - ni dve sekundi.

17. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Околу 300 ден. отприлика од зегин...мене педијатарот ми го препорача како за освежување на мозочето, а и за крвна слика си се добри б витамините. Од истата фирма има и ц и феро ако некој има потреба да си ги знае како опција.

18. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    vo mojot grad go nemase, drugo zedov. abe sho ne se prodava ne ni zemaat cccc i edvaj najdov alternativa

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Да ти кажам и скапичко е...затоа може и не им се продава и не земаат. За б комплекс многу пари се и за кратко време се троши. Сега јас што се будалам, ама кога е за детето. Кажи како ќе бидеш задоволна од алтернативата и колку кошта.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    257.929
    Покачени леукоцити 17.5. Се останато во ред. Освен гној во забите. Пред 15 дена имаше Аст и Алт 42/42. А леукоцитите тогаш мирни беа. Се жали дека го боли мешето. Правеме ехо и во ред е се. Кога пие пробиотик не го боли, штом престане пак се жали. Млеко не пие бидејќи изметот му беше бел. Сега е во ред. Некое искуство некој?