Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Немој да мислиш дека не ве регистрира, едноставно така и одговара. Фаза е. Плус и рсстењето со баба и дедо ( исто како и нашите пошто по 9 сати на работа нормално најголемиот дел го поминуваат со нив) доведува до разгаленост. Единствено внуче, цело внимание кон неа. Сега виде др начин на живот дека неможи да е по нејзино и покажува револт. исто беше и со мојата. Кога ќе ја карам или и зборувам да не прави нешто, таа менува тема. Кога беше колку Ева имаше фаза на "собирање играчки" односно сакаше да земе нешто од кај и да одевме и тоа не беше плачење тоа беше зајдување до снемување воздух. Зборав и со психологми рече фаза е само трпение, смиреност и да се обидам да и скренам внимание. И за во продавница истото го правеше ја одтавав да плачи и и велев да си одбери само една работа. Таа пикаше јас ќе и речев тоа го одбра и го враќав предходното. Така до недоглед додека не ставевме еден куп работи во корпа.сега е сосем поинаку неколку месеци и тоа како играат улога кај нив. Сега сама знае дека смее само една работа и си одбира.

emkaemka and fana like this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мислам врзано е со возраста, а не со седењето со баба и дедо. Немој да имаш грижа на совест, па ради тоа да си ствараш вакви сомнежи.

Да може да видиш како прави другаркава, ќе видиш дека е до возраста. На се што прави твојата, моево ме гледа во очи и се смее. Ни висок тон не ја плаши. Како игра и е се тоа.
    Во маркет е ко куче пуштено од синџир. Нема што не сака. Рика, зајдува дур не добие. Го гледа веро и почнува лијафте, лијафте. Дур не земеме она не престанува. Од што е напорна стално заборавам се да купам што ми треба.

mal.ecka, eli25, TeddyGrey and 4 others like this.
  3. duffi

duffi Форумски идол

До возраста е @fana , тие им се бубачките.:D

Исто прави и мојот како што опиша Кукла. Мислам некогаш мојот и на мм зборот не се регистрира. Он тера неговото и толку. Додека не го добие, и од земја ќе се треска. Како термит е.
    Мм шо вика вечито како да е на Ред Бул .
    А ако е внесен во нешто, некоја ,,работа,, пак исто, зборувај колку сакаш, он ќе те чуе кога му одговара.
    Период е. Ќе им мине ваљда.
    Зборување и само зборување. Нешто ќе упали.

TutiFuti, mal.ecka, TeddyGrey and 4 others like this.
  4. fana

fana Форумски идол

Исто :sweat:

TeddyGrey, kukla21 and duffi like this.
  5. fana

fana Форумски идол

Многу ви благодарам мајки. Навистина ме смиривте малку. Што би јас без вас :hug:

eli25, TeddyGrey, kiki_riki and 5 others like this.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Уште една утеха од мене, иста е и мојава. Ми се смее во фаца додека ја карам и и’ зборувам на повисок тон. Ако прави нешто што ја интересира во моментот, можам до утре да ја викам, нема да се сврти.
    Ако не е по нејзино, прави такви драми, што срам ми е да кренам поглед од земја. Се треска од земја буквално. Тоа е, се тешам дека е период и дека ќе помине (fingers)

eli25, TeddyGrey, Coco31 and 5 others like this.
  7. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Иста возраст, иста ситуација. Кога сака не регистрира, кога не, не игнорира и се прави дека не не слуша.
    Се тешам дека после две и пол години, се полесни за преговори.

mal.ecka, fana and duffi like this.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

2г2м.. иста е..
    Вчера плачеше зошто сакаше да ја извади навлаката од перницата. Нормално не можеше сама, јас не и помагав зошто само што ја ставив.
    Плачеше, го преправаше гласот демек силни плаче, со давење, се фрлаше буквално на земја, на колена па со раце маваше најсилно што може, за да се осигура дека сум ја чула, па и по лице си маваше шамари... и нормално само со игнор се смири. Тука бев, ја ѕиркав под око, да не се повреди, зошто знае и да зајдува.
    Ама типката не зајде, тоа и е изгледа само кога добива премногу внимание.
    Вака сама, нема смирување, нема давење..
    Се смири побрзо него ли кога јас пробувам да ја смирам.
    Денес еве е ок горе доле.
    Ама ноќите се хорор еве веќе 3 месеци.
    Од вчера кога стана на ручек кај 4, до прееска до 7 беше спиена само 6 сати..
    И тие 6 саати со плачење на секој саат.
    Вришти се тегне клоца бута... и така секоја ноќ.
    Сабајле не сака да се мие, да се облече, не сака да јаде, не сака пелена да смени, ништо...
    Нешто ќе замисли и мора да го исполни.
    А во глобала е срце дете, кога сака и кога е послушна, ќе помислиш дека има 5 а не 2 години.

Sexybaby86, Girl-Rabbit and fana like this.
  9. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Кога е најдобро да се направи контролна крвна слика и брисеви,после пиен антибиотик 10 дена ?
    Ми рекоа 5,6 дена откако ќе заврши антибиотик, доволно е?

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

После 7 дена од антибиотик ни кажа педијатарката. А, еве и на гугле на повеќе статии пишува после 7дена од антибиотик.
    Консултирај се и со вашиот педијатар.

Klarisaa likes this.
  11. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Мајки, еве трета недела како одиме во градинка, од втора недела растечено носе, црвени очи, кашлица (не многу често), тт нема, други симптоми нема, за јадење си јаде, ја однесов на педијатар направивме крвна слика ни рече сирупче ни го даде тој од бекутан со омега 3 и проспан ама веќе една недела како тапкаме во место, ништо не се смири, барем носето да престанеше па би сакала по некој совет,
    2.5 годинки сме

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Ако ти кажам дека 3 месеци им тече носето?Ај поголемово има појак имунитет ама малово 3 месеци е со нос растечен.Чим се си е ок ќе помине.Немај гајле

Marija_Magdalena likes this.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

На сите им тече носето овој период, кај син ми во градинка сите се размрусулавени, бебето дома исто, носе како чешма, само бришам. Тоа не значи дека имунитетот му е намален, туку промена на клима, дома топло, надвор ладно, се прилагодува организмот.
    Прскај спрејче кога ќе се вратите од градинка да ги испереш нечистотиите и тоа е се.

duffi, Marija_Magdalena and fana like this.
  14. fana

fana Форумски идол

И мојата си има мрсули :doh: весела си е јаде пие нема ништо. Али шмукаѓе мрсули со пумпица и спрејче синомарин и толку. 2 год и еден месец има.
    Јас чекам варичела сега иначе :| во група кај ќерка ми две деца имаат. Аман! :headbang:

Marija_Magdalena likes this.
  15. Marija_Magdalena

IMG_20191207_164602.jpg Vakvi mi prepisa matičnata ima 5 lepenki vnatreokolu 360den i sinomarin

16. duffi

duffi Форумски идол

Сакав да ти пишам уште вчера. Супер сте штом вака минувате. Спиранто се океј ако е затнато. Само носе ако тече, спрејче е доволно.
    Мојот првиот месец беше секоја недела со Т. Секој десет дена, тек сега се стабилизира. А носот тече па престанува. Освен Оригано спреј ништо не ставам. А не го сметам и за нешто сериозно.
    Се мешат со деца, нормално е организмот да реагира.

fana and Marija_Magdalena like this.
  17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Какви се овие лепенки и за што се наменети?
    Не сум ги видела до сега па би сакала да знам за доколку ми притребаат.

18. fana

fana Форумски идол

За затнато носе мила. Се лепат на блузичката или пижамчињата како фластер. Чинам 4 часа им беше дејството. На ментол мирисаат. Ставав на мојата кога беше помала, помагаа.

sofi2107 likes this.
  19. Marija_Magdalena

√ Go olesnuva disenjeto
    √ Go odzatnuva nosot
    √ Go suzbiva tecenjeto na sekret od nosot
    Sodrzi etericni masla od eukaliptus, nane i lavanda
    IMG_20191207_193852.jpg
    IMG_20191207_193910.jpg
    Sofi, ti Go sliknav upatstvoto , jas snosti i zalepiv pred spienje zato so pisuva deka traat od 6-8 casa ne znaeš kako mirisaše cela soba na eukaliptus ima efekt od samo Edna lepenka, vecer pak

20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Фала ти многу.
    Јас мислев се лепенки како за возрасни и директ на коѓа да се лепат и затоа се збунив.
    Ова има идентично дејство како Мукоплантот маста ако не се лажам и како маста на Мустела. Јас Мустела маста и Мукоплантот само до сега сум ги користела и незнаев и за овие. Сепак ќе ги купам нека стојат за вакви ситуации. Само кажи ми во кој аптеки ги има?